Trupele de a doua zi: Hammerfall, U.F.O., Municipal Waste, Crucified Barbara, Mekong Delta, Exhumed, Skyforger, Destruction, Sodom, Kreator, Apocalyptica, Black Label Society, 1394, Tryptikon, Coroner, Septic Flesh, Scorpions, Bolt Thrower.

Metal Simfonic şi păgân la Hellfest 2011 în a doua zi

Apocalyptica – finlandezii cu metalul simfonic au impresionat în 2008, dar acum au avut un impact şi mai puternic, pentru că place la nebunie atmosfera creată, modul în care sălbăticesc violoncelele, amestecând stridenţele cu diafanul sonor. Concertul de la Hellfest a făcut publicul să reacţioneze pe măsură, iar partea de început, cu mii de metalişti cântând „Allelujah”, este o privelişte ce nu trebuie ratată, la fel ca momentul superlativ – „Nothing else matters”.

http://www.youtube.com/watch?v=K90u0GHg47Q

Skyforger – Letonia a venit cu folk păgân metalic, cu un cimpoi, cu legende asociate, pe care vocalistul le spunea înainte, cu o dezlănţuire de zile mari la RockHard. Muzică lor resuscitează trecutul, zei din istoria Letoniei, mituri transpuse în atmosferă heavy, cum a fost „Kauja pie plakaniem, kauja pie veisiem”. Par mai cuminţei faţă de alte trupe supărate pe lume, rişti să îi judeci văzându-i îmbrăcaţi popular, dar merită din plin o şansă.

Septic Flesh –  death metal simfonic din Grecia. După o perioadă de linişte totală, trupa a revenit pe scenă cu albumul The Great Mass şi a readus cu ea melodii inspirate din Egiptul antic şi din mitologie, pe ritmuri apocaliptice, scoase parcă dintr-o zonă de Hades.

Trash Metal la Hellfest 2011 în a doua zi

Destruction – Mainstage 2 a găzduit consecutiv 3 trupe din zona germană şi a trash metalul-ului: Destruction, Sodom şi Kreator. Prima a fost cea mai brutală, răzbunătoare auditiv, iar piesele erau orientate în jurul dezgustului faţă de droguri, mass-media, religie, de tot ce este constrângător în jur. Îţi sărea inima din piept la piese ca „Hate is my fuel”.

Sodom – există în zona trash-metal din 1981 şi noul album War and pieces ni-i arată menţinându-se creativi. Şi la concertul lor s-a lăsat cu multă mişcare, dar la Kreator a fost incomparabil: au început metaliştii să se împingă, să se arunce unul spre celălalt cu o frenezie ameninţătoare – efectiv te absorbeau, te lua valul spre ei şi numai băieții erau implicaţi pentru că mişcările erau rapide şi cred că ieşeau cu vânătăi de la îmbrânceli.

Legende palpabile la Hellfest 2011 în a doua zi

Scorpions – 40 de ani de carieră în hard rock, 100 de milioane de albume vândute – o legendă palpabilă! Germanii au avut un concert de 2 ore, au fost cap de afiş la ziua a doua, iar lumea s-a înghesuit să asculte „Wind of change”, „Still loving you”, „Rock you like a hurricane”. Vocalistul Klaus Meine a anunţat că turneul mondial din 2010/2011 va încheia cariera live a formaţiei şi a fost o ocazie să îi văd, căci au rezistat pe scena concurenţială a rock-ului: ce e valoare, rămâne valoare indiferent de timp.

U.F.O. – hard rock englezesc din 1969 – o zonă clasică la nivel de versuri şi de execuţie, cu accente blues, cu desfăşurări elaborate de chitară, cu o anumită notă de vechi şi confirmat. Au de gând să scoată album luna aceasta şi s-a văzut clar că se menţin pe scenă destul de bine.

Un concert superlativ de Death Metal

Bolt Thrower – concertul concertelor pe ziua a doua. O nebunie metalistă englezească a fost la nocturna ora 1 la RockHard: sunt excelenţi live şi, imediat ce a început concertul, lumea din jur a început să vibreze odată cu muzica, să dea nebuneşte din cap, să se mişte fără să aibă nevoie de încălzire sau să resimtă oboseala unei zile de festival. O oră de energie pusă în priză, fără întrerupere, pe un ritm războinic.

Heavy-Metal american la Hellfest 2011 în a doua zi

Black Label Society – heavy metal american. Au cântat interesant, au avut priză la public, ştiu să facă entertainment, ştiu să se şi prostească pe scenă, au instigat la multă descărcare de energie, fac solo-uri interesante (Zakk Wylde). Au fost la înălţimea aşteptărilor şi cu liber la headbanging: „Bleed for me”.

Omagiu pentru Patrick Roy

La final de zi a rulat un filmuleţ despre Patrick Roy, un deputat francez socialist metalist care a luptat pentru dreptul Hellfest-ului de a exista şi de a fi confirmat de către Adunarea Naţională Franceză. A combătut ideea că Hellfest ar fi o manifestare satanică, unde sunt promovate violenţa şi atitudinile antisociale, insistând pe libertatea de expresie. Patrick Roy a murit anul acesta de cancer pancreatic, iar organizatorii i-au adus un omagiu printr-un foc de artificii ritmat de AC/DC cu „For those about to rock”.

Articol: Daniela Abageru

Galerie foto Hellfest 2011 – a doua zi

Foto: Ştefan Abageru