Ian Anderson şi colegii săi de scenă au readus pentru o seară magia celor mai cunoscute şi apreciate piese Jethro Tull, în România. Concertul susţinut de artişti la Sala Palatului din Bucureşti a făcut parte din turneul de promovare al celui mai recent album al lor, „Homo Erraticus”. 

Spaţiul de concerte din Sala Palatului s-a umplut cu cinci- zece minute înainte de începerea cu o mică întârziere a show-ului. Nu a fost chiar o sală plină până la refuz, dar nici nu se zăreau multe scaune libere. Muzica Jethro Tull este aparte, dovadă că majoritatatea celor din sală erau aproape de vârsta lui Ian Anderson.

Amintiri şi muzică bună

Concertul a început în forţă, pe ritmurile „Living In The Past” şi „With You There To Help Me”, cu un Ian Anderson energic, cu poftă de cântat şi încă foarte flexibil atunci când era vorba de binecunoscuta lui poziţie de cântat, balansându-se pe un picior. A încântat publicul cu flautul, cu chitara şi inflexiunile vocii sale.

Ian Anderson alături de Jethro Tull la Bucureşti - Foto: Alin Crăciun
Ian Anderson alături de Jethro Tull la Bucureşti – Foto: Alin Crăciun

După primele piese, Ian Anderson a făcut o mică pauză, doar cât să salute publicul şi să îi prezinte pe colegii săi de scenă: Florian Opahle (chitară electrică), Scott Hammond (tobe), John O’Hara (keyboards), David Goodier (bass).  Apoi a spus câteva cuvinte despre primele piese Jethro Tull pe care le cântase, amintind de perioada frumoasă pentru muzica Jethro Tull şi nu numai, a anilor 1969-1970.

Concertul a fost împărţit în două părţi, cu o pauză de 15 minute. Prima parte a mai cuprins piese  Jethro Tull ca „Nothing Is Easy”,  „Mother Goose”, „Sweet Dream” şi „Bourée”, dar şi piese de pe „Homo Erraticus”, precum „Doggerland” şi „Enter The Uninvited”.

Nu au lipsit momentele în care fiecare dintre cei de pe scenă ieşeau în evidenţă cu instrumentele lor. Per ansamblu, era un sentiment plăcut când sunetele tuturor instrumentelor de pe scenă se completează frumos. Ian Anderson şi flautul său echilibrau ritmurile mai tumultoase de rock, sau după caz, adăugau acea notă de folk medieval ori de jazz în cântecele interpretate. Şi bonus, coregrafia lui Anderson şi a colegilor săi, care animau şi mai mult întregul show.

Atmosferă în ritm Jethro Tull

Cea de-a doua parte a concertului a fost mai ritmată, pe alocuri cu mai multe elemente de hard rock şi ritmuri care creau suspans. Ian Anderson a început cu o piesă Jethro Tull aşteptată de public, „Too Old to Rock ‘n’ Roll: Too Young to Die”. Au urmat apoi Songs From The Wood”, din perioada folk-rock a trupei, „Farm On The Freeway”, „My God”, „Budapest” şi „Aqualung”.

Ian Anderson şi colegii săi au revenit pentru un bis plin de energie, un „Locomotive Breath” care a încheiat un concert special, în aplauzele unui public aflat în picioare.

Concertul Jethro Tull din 20 iunie 2014 de la Sala Palatului a fost un eveniment organizat de Project Events.