Home » Festivaluri » Zilele Bucurestiului 2009
In perioada 12-20 septembrie 2009, bucurestienii sunt invitati la concerte, expozitii, spectacole de teatru si o multime de alte evenimente ce se vor desfasura in mai multe locatii din Bucuresti, cu ocazia „Zilelor Bucurestiului„.
Capitala implineste anul acesta venerabila varsta de… 550 de ani. Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la 20 septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donatie facuta unor mici feudali. De atunci, Bucurestiul a evoluat permanent ca primul centru politic, economic, financiar-bancar, comercial, cultural-stiintific, de invatamant, de transport, informational, sportiv si turistic al tarii.
Primaria Capitalei ne invita sa sarbatorim impreuna acest eveniment, timp de o saptamana, intre 12 si 20 septembrie!
Ne vedem pe strazile Bucurestiului in Piata Constitutiei, Parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului si Carol, in Piata George Enescu, in Centrul Istoric (pe strada Carada), dar si pe traseu la muzeele si teatrele care isi vor tine portile deschise pentru expozitii si spectacole gratuite spre incantarea iubitorilor de frumos.
Zilele Bucurestiului reprezinta un eveniment maraton sustinut de Primaria Municipiului Bucuresti, dar si prin implicarea tuturor institutiilor culturale aflate in subordine, astfel ca bucurestenii sa se poata bucura gratuit, o saptamina intreaga, de activitatile acestor institutii.
Program „Zilele Bucurestiului”
12 Septembrie
Pe 12 septembrie, luati-va copiii de mana si veniti, de la ora 10:00 in Parcul Herastrau. Acolo incepe Carnavalul Copiilor, care va avea loc in fiecare zi pana la orele 16:00.
15 Septembrie
Institutul pentru Dezvoltare Durabila a pregatit o prezentare de moda realizata de creatori romani, ce va avea loc la Teatrul de vara din Herastrau, pe 15 septembrie, incepand cu ora 20:30.
19 Septembrie
Soprana Angela Gheorghiu si cunoscutul tenor Vlad Mirita vor sustine un concert unic, de inalta tinuta artistica, pe scena din Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de la orele 21:00 – manifestare realizata prin implicarea Institutului pentru Dezvoltare Durabila.
Si pentru ca unora le place jazz-ul, ARCUB va invita pe 19 septembrie, de la orele 20:30, in Piata George Enescu, la un concert Florin Niculescu cvintet.
Regia Autonoma de Transport Bucuresti, care implineste 100 de ani de existenta, organizeaza tot pe 19 septembrie, incepand cu ora 10:00, Caravana Timpului: o parada de la tramvaiele cu cai la cele mai noi tramvaie produse la RATB-URAC.
12-20 Septembrie
Intre 12 si 20 septembrie, Teatrul National Bucuresti gazduieste, la Galeria etaj III-IV, o expozitie de fotografie realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze si MNAC – Caleidoscopul Chinei – Stilul de viata contemporan al chinezilor.
Seara zilei de 12 septembrie va fi incununata cu un spectacol care va arata in termeni metaforici geneza Bucurestiului. Evenimentul, organizat sub „bagheta” ARCUB, va avea loc in Piata Constitutiei si va incepe la orele 20:30.
Toata saptamina aniversara, intre 12 si 20 septembrie Centrul Istoric va fi din nou in prim plan, ca inima a manifestarilor culturale. Strada Carada va fi locul in care va puteti bucura de spectacole Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, de mini recitaluri ale unor solisti romani renumiti si de un tirg de produse realizate manual – toate sunt posibile cu ajutorul Fundatiei Culturale ARTEX, in colaborare cu Scoala de Arta a Municipiului Bucuresti.
Institutul pentru Dezvoltare Durabila se alatura Zilelor Bucurestiului cu un program cultural de exceptie, finantat din fonduri proprii.
Tot din 12 septembrie, muzeele bucurestene isi deschid portile gratuit pentru publicul iubitor de arta si istorie.
Targ de Mesteri Populari
Obiceiurile populare romanesti si imaginile Bucurestiului de alta data nu vor lipsi. Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare al Municipiului Bucuresti va organiza zilnic, intre 12 si 20 septembrie, in Piata Constitutiei, un Targ de Mesteri Populari.
15-20 Septembrie
Holul Primariei Municipiului Bucuresti va fi – in perioada 15-20 septembrie – gazda expozitiei de pictura Vitalie Butescu.
18-20 Septembrie
Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor intre 18 si 20 septembrie cu expozitia „Legiunea Romana din Italia in timpul primului Razboi Mondial”.
19-20 Septembrie
MUZEE
In noaptea dintre 19 si 20 septembrie – Noaptea alba a Bucurestilor – nu mai putin de 12 muzee si institutii va asteapta cu portile deschise pana la orele 3 dimineata:
TEATRE
Teatrele bucurestene vor pune in scena spectacole gratuite pe 19 si 20 septembrie, dupa cum urmeaza:
12, 13, 18, 19, 20 Septembrie
CCVTC v-a pregatit, in aceeasi locatie, o parada a costumelor de epoca (12, 13, 18, 19, 20 septembrie) si o plimbare cu trasura pe Bulevardul Unirii (12, 13, 18, 19, 20 septembrie).
Nu vor lipsi fanfara si celebra bataie cu flori „la sosea” – in Piata Constitutiei pe 12 septembrie, de la ora 17:00.
18, 19, 20 Septembrie
Programele artistice organizate de CCVTC se vor tine lant:
ZILELE BUCURESTIULUI – PROGRAM SPECIAL LA MUZEUL NATIONAL COTROCENI
Sâmbătă, 12 septembrie, ora 19.30
Concert „Invitaţie la vals“, susţinut de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“.
*Biletele se găsesc la casa de bilete a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“.
Duminică, 13 septembrie, ora 12.00
„Rendez-vous la Cotroceni“ – muzica şi atmosfera Bucureştiului de altădată cu Silviu Biriş, actor al Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“ şi invitaţii săi.
Miercuri, 16 septembrie, ora 19.00
Concert de chitară clasică şi flaut, susţinut de Ion Bogdan Ştefănescu şi Costin Soare.
Prezintă actorul Tiberiu Păun.
Joi, 17 septembrie, ora 19.00
Recital pian – voce Paula Seling.
Prezintă actorul Tiberiu Păun.
Vineri, 18 septembrie, ora 19.00
Recital pian – voce Liana Lungu.
Prezintă actorul Tiberiu Păun.
Sâmbătă, 19 septembrie – Ziua Europeană a Patrimoniului.
Orele 11.00 – 18.00: „Început de veac la Cotroceni“, expoziţie cu vânzare în grădina palatului, realizată în parteneriat cu Asociaţia „Ospeţia din România“, Arhiva şi biblioteca „Ion C. Rogojanu“, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida“, Muzeul Naţional Filatelic, ARCUB – Primăria Municipiului Bucureşti, Elite Art Club UNESCO, Clubul Vehiculelor de Epocă.
Expoziţia reconstituie atmosfera de început de secol în Bucureşti şi la Palatul Cotroceni, până la izbucnirea primului război mondial (1900 – 1914). Vor putea fi admirate automobile de epocă (Olds Patent – 1888, Ford – 1912), velociped 1900, aparate de fotografiat de epocă, imagini reprezentând Palatul Cotroceni, familia regală şi princiară, monumente şi clădiri din Bucureşti, machete de emisiuni filatelice reprezentând de asemenea monumente şi clădiri din capitală.
Atmosfera de epocă va fi completată de cărţi poştale cu familia regală, cărţi şi albume de călătorie, cărţi purtând semnături ale unor personalităţi române şi străine, cărţi vechi de bucate, meniuri, partituri muzicale, obiecte de artă decorativă, picturi, gravuri, piese de mobilier de mici dimensiuni, obiecte meşteşugăreşti, costume populare aduse de anticari, dar şi de personaje în costume de epocă.
Orele 15.00 – 16.00: Spectacol de teatru „D’ale lui Nenea Iancu“, susţinut de trupa As (studenţi de la Facultatea de Teatru Bucureşti).
Ora 19.00: „Bonsoir Mon Cher“ – spectacol de teatru cu Silviu Biriş şi invitaţii săi.
Recital de operă susţinut de Theodor Ilincăi – tenor, Tina Munteanu – soprană, Mihaela Vîlcea – pian.
Duminică, 20 septembrie – 550 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti (20 septembrie 1459).
Orele 11.00 – 18.00: „Început de veac la Cotroceni“, expoziţie cu vânzare în grădina palatului.
Orele 11.30 – 13.00: Reconstituirea schimbării gărzii la Palatul Cotroceni, moment susţinut de Regimentul 6 Dorobanţi „Mihai Viteazul“, coordonat de dr. Adrian Silvan Ionescu.
Orele 15.00 – 16.00: Spectacol de teatru „D’ale lui Nenea Iancu“, susţinut de trupa As (studenţi de la Facultatea de Teatru Bucureşti).
Orele 18.30: Recital Florin Niculescu şi invitaţii săi.
***Biletele pentru manifestările de la Cotroceni se pot cumpăra de la casa de bilete a Muzeului Naţional Cotroceni, zilnic între orele 9.00 – 16.30.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.