Jane Birkin i-a cucerit cu naturaleţea şi zâmbetul ei cald pe toţi cei care au venit să o asculte live la Sala Palatului. Concertul din 13 noiembrie 2011, de la Bucureşti al artistei a făcut parte din turneul „Serge Gainsbourg & Jane via Japan„, turneu dedicat memoriei lui Serge Gainsbourg şi celor care au suferit în Japonia, în urma dezastrelor naturale.

Concertul a început în jurul orei 20:00, aşa cum era programat. Pe scena pregătită au urcat întâi cei patru instrumentişti niponi, care o însoţesc pe artistă în acest turneu. Nobuyuki Nakajima – pian, Ichiro Onoe – baterie, Takuma Sakamoto – trompetă şi Hoshiko Yamane – vioară sunt artiştii pe care Jane Birkin i-a remarcat în cadrul unui concert caritabil din Tokyo, în urma dezastrelor din Japonia. Artista i-a rugat să o însoţească în turneul dedicat aniversării a 20 de ani de la moartea lui Serge Gainsbourg. În timpul concertului, Jane le-a mărturisit celor prezenţi că este o persoană norocoasă pentru că este însoţită de aceşti oameni speciali.

Jane Birkin – o apariţie plină de naturaleţe

Jane Birkin şi-a făcut apariţia subtil pe scenă, în ritmuri calme de baterie. Cu o siluetă fragilă, îmbrăcată simplu cu o bluză gri şi pantaloni negri, cu un zâmbet cald, Jane a primit imediat aplauze din partea publicului. Vocea ei plină de sensibilitate a cântat versuri romantice, toate fiind creaţii ale lui Serge Gainsbourg. Povestea lor de dragoste, dar şi alte experienţe au fost sursele de inspiraţie pentru cântecele pe care Jane Birkin le cântă acum în turneu. „Une Chose Entre Autres„, „En Rire de Peur d’Etre Obligee D’en Pleurer„, „Di Doo Dah” sau „Amours de Feintes” au fost câteva din piesele care au dus publicul într-o arie largă de emoţii.

Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu

Jane Birkin a comunicat cu publicul, le-a povestit istorioare din trecutul ei şi al lui Serge, a glumit şi a ţinut să le mulţumească pentru prezenţă. La început i-a întrebat pe spectatori în ce limbă ar dori să le vorbească, iar aceştia au ales franceza. Jane a fost surprinsă de această alegere, povestind cum una din fiicele ei declară mereu că doar persoanele în vârstă vorbesc franceză, iar în sală erau prezenţi mulţi tineri. Cu toate acestea, Jane a vorbit şi în engleză, pentru a fi sigură că mesajele ei ajung la toţi spectatorii.

Artista a cântat în mijlocul publicului

Publicul a putut să o simtă pe Jane Birkin aproape de el, la propriu. Artista a cântat aşezată pe marginea scenei şi la un moment dat, a coborât de pe scenă, plimbându-se şi cântând printre scaunele din sală piesa „Mon amour baiser„. Printre piesele interpretate s-au mai numărat şi „Amours de Feintes„, „Les Dessous Chics„, „Fuir le Bonheur du Peur„, „Le Couteau Dans Le Play„, „La Ballade De Johnny Jane„, „Con C’Est con Ces Conséquences„. Publicul a putut vedea cum unele cântece aduc lacrimi în ochii artistei. La finalul piesei „Les Amours Perdu„, Jane a trimis un sărut imaginar spre cer.

Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu

După fiecare piesă Jane se apleca în faţa publicului, mulţumindu-le pentru apluaze. Când show-ul părea că a ajuns la final, spectatorii nu s-au oprit din aplauze, până când Jane Birkin nu a revenit pe scenă, alături de cei patru instrumentişti. Artista a interpretat pentru bis piese ca „L’Aquoiboniste” şi „La gadoue„, o piesă cu ritmuri vesele petru buna-dispoziţie a publicului. Chiar dacă din repertoriu a lipsit celebra piesă „Je t’aime… moi non plus„, publicul a aplaudat îndelung prestaţia artiştilor. La final, Jane Birkin le-a mulţumit tuturor, de la organizatori la echipajul tehnic, şi publicului pentru ca au venit şi au fost curioşi în legătura cu muzica lor.

Concertul artistei Jane Birkin de la Sala Palatului din Bucureşti a fost organizat de către Emagic.

Galerie foto Jane Birken

Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu