Home » Recenzii » RECENZIE: „Nu se poate cu de toate” – un spectacol de rafinament cu Tudor Gheorghe la Bucureşti (POZE)
Tudor Gheorghe, acompaniat de orchestra „Iunion„, a oferit un adevărat spectacol de cultură şi rafinament pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în seara de 21 octombrie 2012. Spectacolul „Nu se poate cu de toate” a fost de fapt o călătorie prin opera mai puţin cunoscută a scriitorului Ion Luca Caragiale, şi anume, poeziile scriitorului.
În jurul orei 19:00, pe scena Sălii Palatului şi-au făcut apariţia rând pe rând, membrii orchestrei, urmaţi la final de maestrul Tudor Gheorghe, în aplauzele publicului. Seara a început cu recitarea unui „Sonet. (Contimpuranilor mei)” şi interpretarea sub forma unei melodii a poeziei „De Ce?„. Cu excepţia a trei creaţii, toate versurile recitate sau cântate de Tudor Gheorghe, au aparţinut scriitorului I. L. Caragiale.
Întreaga seară a fost sub semnul ironiei, a satirei şi a criticii mentalităţilor, comportamentului şi politicii româneşti, motive des întâlnite în opera caragialiană. Tudor Gheorghe a condimentat opera scriitorului cu şarmul şi talentul său de interpretare. Mai mult, încă de la început a menţionat că acest spectacol nu este destinat celor care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat la proba de limba şi literatura română.
Tudor Gheorghe a reuşit să amintească publicului cât de actuală este opera lui Caragiale, cum multe dintre lucrurile criticate de scriitor în vremea lui, sunt încă prezente. Mai mult, a povestit că ideea acestui spectacol este destul de veche, încă din anii ’70. A reuşit ca în anul 1976 să ofere o reprezentaţie a acestui spectacol la Craiova, însă, imediat după, acesta a fost cenzurat, din cauza regimului politic existent în ţară.
Opera în versuri a lui Caragiale a fost prezentată elegant, fie în ritmuri de vals, tango sau jazz, fie recitate simplu, cu umor. Membrii orchestrei, alături de Tudor Gheorghe, au vrut să redea cât mai fidel atmosfera muzicală din vremea dramaturgului român, inspirându-se din personajele feminine ale acestuia. Ca o legătură între opera lui Caragiale şi ceea ce se întâmplă azi, Tudor Gheorghe a prezentat publicului şi creaţii ale scriitorului Ştefan Cazimir, sau „Scrisoare deschisă către I. L. Caragiale„, a umoristului Dan Mihăescu.
Pentru a evidenţia şi faptul că I.L Caragiale avea sânge de „ceva grecotei”, Tudor Gheorghe a interpretat un cântec grecesc. Din repertoriul său efervescent nu au lipsit poezii precum „Ploaie de primăvară„, „Da…nebun!„, „Declaraţie simbolistă„, „Discreţie„, „Erato, scapa-mă!„,”Ion Prostul„, „Jalba hoţilor din închisori„, „Moartea protestantului„, „Talmud” sau „Unei copile”. Maestrul a prezentat versurile caragialiene sub emblema lucrurilor care se întâmplă azi, denunţând mârlănia, ignoranţa şi nepăsarea celor care ar putea schimba ceva, dar nu o fac. Şi toate astea, folosind doar umorul şi muzica.
Ca întotdeauna, Tudor Gheorghe a ştiut cum să distreze, dar şi să ofere o porţie de educaţie, celor prezenţi în sală. Pasiunea şi plăcerea sa pentru artă şi cultură nu se pot reda exact în cuvinte, pentru că, cel mai bine se simt, nu se povestesc. Elegant şi carismatic, cu privirea zâmbitoare, maestrul Tudor Gheorghe a pus capăt acestui spectacol prin sintagma „Nu se poate cu de toate”. La final, publicul ridicat în picioare, a aplaudat minute în şir, până când artiştii au părăsit scena.
Vezi galeria foto a spectacolului „Nu se poate cu de toate”!
Iubitorii muzicii maestrului Tudor Gheorghe vor putea vedea spectacolul „Nu se poate cu de toate” în perioada următoare în toată ţara, în cadrul turneului naţional cu acelaşi nume. Datorită cererii mari de bilete în Capitală va avea loc o a doua reprezentaţie a spectacolului pe 19 noiembrie 2012 şi pentru care biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.