Home » Recenzii » RECENZIE: URMA – concert unplugged între prieteni la Cinema Patria din Bucureşti (POZE)
Rock alternativ, o orchestră incredibilă, prieteni şi o atmosferă plăcută. Acestea au fost ingredientele unei seri perfecte, 10 mai 2013, când trupa URMA a susţinut un concert acustic mult aşteptat la Cinema Patria din Bucureşti. Selecţii din concert vor fi difuzate ulterior de MTV România în cadrul emisiunii deja consacrate MTV Unplugged, care este programată în fiecare duminică de la ora 23:00.
Amintindu-şi de perioada de acum zece ani, Mani Gutău declara pe pagina personală de Facebook: „Nu aveam un plan măreţ, dar aveam un vis. Să fac muzică din nou, să cânt din inimă, fără niciun compromis.” Iată că s-au împlinit zece ani de când formaţia înregistra într-un studio din Cluj-Napoca primul album muzical, „Nomad Rhymes” şi încă se ţine de cuvânt. Poate că zece ani de activitate muzicală nu par atât de mulţi, dar dacă ne gândim că piese precum „You Can Buy Me With a Coffee” sau „Lonely Pub” au fost ascultate şi pe casetă audio, lucrurile stau altfel.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Puţin peste ora 20:00 scena a fost invadată de Green Orchestra, o trupă talentată, condusă de Simona Strungaru. Începutul a fost unul liniştit, precum acel moment în care închizi ochii şi aştepţi ca muzica să îţi pătrundă în suflet. Ascultătorii încă îşi căutau locurile în sală în timp ce Mani a început să fredoneze versurile primei melodii, „In Your Arms„.
Fiind o premieră pentru trupă faptul că se află pe scenă alături de o orchestră, mulţi dintre cei prezenţi acolo erau probabil curioşi, poate puţini sceptici despre cum ar putea suna melodiile atât de cunoscute ale trupei, însă acompaniate de Green Orchestra.
Majoritatea celor din public era oricum familiarizată cu noua abordare a cântecelor – „Nomad Rhymes” a fost înregistrat în varianta acustică, tocmai pentru a demonstra că muzica dinamică, directă poate fi şi aceea care nu apelează la artificiile instrumentaţiei moderne. Însă Simona Strungaru pe post de dirijor şi orchestra condusă de ea au fost cei care au reuşit să ofere o nouă direcţie pieselor interpretate de Mani şi trupa sa, piese precum „This Time”, „After All”, „All Wrong” sau „A Place For Me„.
URMA a făcut ca acest concert să fie cuprins de un aer intim, poate şi datorită invitaţilor speciali care au acompaniat trupa la un moment dat pe scenă. Pentru melodia „The Simple Things” Mani l-a invitat pe scenă pe colegul său de breaslă, Eugen Nuţescu (sau Oigan Nuţescu, actualul vocalist al trupei Kumm).
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Florin Romaşcu, al doilea invitat al trupei, a oferit publicului un moment special alături de Dominic Csergo (tobe) şi Luis Angel Palomino (saxofon). Acesta a interpretat la timpan, un instrument de percuţie, o parte antrenantă care amintea de soundurile orientale. Următoarea invitată specială a fost Catrinel Bejenariu (fost membru al formaţiei şi actuala vocalistă a trupei Butterflies in My Stomach), care a încântat ascultătorii cu vocea ei inconfundabilă.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
„You can buy me with a coffe„, piesa ştiută pe de rost de orice persoană care îndrăgeşte trupa URMA, a avut un început domol – sunetele de harpă au reuşit să intensifice starea de visare a publicului, demonstrând încă o dată că trupa poate cânta o melodie în nenumărate feluri. Spre sfârşitul concertului formaţia a interpretat o altă melodie consacrată, „Terminus” şi ca de fiecare dată, partea de bass a fost asigurată de Sorin Erhan.
Mani Gutău şi-a amintit alături de public de clipele de început ale trupei şi a povestit despre momentele care au dus la crearea ultimului album „Lost End Found„. Nu întâmplător acest concert a fost susţinut în clădirea care găzduieşte cinematograful Patria – Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă, este arhitectul imobilului ARO (astăzi Patria). Iar Mani s-a născut în zona Bucovinei, locul în care a trăit şi autorul Amintirilor din Copilărie.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Înainte de a încânta ascultătorii cu melodia „Cine iubeşte şi lasă„, solistul trupei URMA a ţinut un mic discurs despre noul album „Lost End Found„, produs în parteneriat cu Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România, care prezintă diverse monumente de patrimoniu ce au nevoie de intervenţie urgentă pentru reintegrarea lor în folosul comunităţii. Chiar dacă pentru Hala Matache şansele sunt nule acum, mai pot avea posibilitate de reuşită alte bijuterii arhitecturale precum Sinagoga din Timişoara, Hotel Continetal din Cluj sau Cazinoul din Constanţa. Noul album prezintă de asemenea şi exemple pozitive, cum ar fi Casa Mincu, loc în care au avut loc şi repetiţiile pentru concertul din 10 mai.
A urmat prezentarea trupei URMA, fiecare membru fiind numit pe ritmurile instrumentelor care îi defineau. Putem spune că Dominic Csergo este unul dintre cei mai buni baterişti din România la ora actuală şi ca o surpriză pentru cei care nu ştiau, cel care se ascunde în spatele tobelor poate fi şi un backing-vocal de excepţie.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Jimmy Cserkesz face minuni cu a sa chitară electrică, reinventarea melodiei „Slide” fiind un moment special. Începutul de chitară plin de patos al lui Jimmy, versurile melodiei, vocea lui Mani şi sound-ul nou adus de Green Orchestra au condus publicul spre un alt nivel. Percuţia lui Ati Panaitescu (sau Ati de Chile) şi saxofonul lui Luis Angel Palomino au adus un suflu exotic melodiilor, iar acordurile lui Sorin Erhan erau pe cât de profunde, pe atât de relaxante.
Sfârşitul concertului a fost unul frumos, în care toţi invitaţii speciali au revenit pe scenă şi au interpretat împreună cu orchestra şi URMA melodia „What Are Friends For„. Într-adevăr, atmosfera creată a fost una foarte intimă, precum un concert la care mai mulţi prieteni vin să asculte un alt prieten comun: trupa URMA. Repertoriul a fost continuat de „What I am” şi ultimul cântec, „Selfish Motherfucker„, piesă despre care Mani a spus că „este pentru următorul pas URMA„.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Cu ce am rămas în după concertului acustic din seara zilei de 10 mai? Cu sentimentul că încă se poate asculta şi crea muzică bună, cu pasiune şi dedicare. Cu gândul că unele concerte pot fi pe cât de simple, pe atât de remarcabile – a fost ca şi cum câţiva prieteni au cântat cu drag altor prieteni. Iar Mani Gutău a mulţumit atât de sincer tuturor celor din public şi celor care au făcut posibilă existenţa trupei, încât ţi-e greu să nu îi îndrăgeşti şi să nu dai măcar o şansă acestei trupe.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.