Home » Recenzii » RECENZIE: 10.000 de români au cântat împreună cu Andrea Bocelli şi invitaţii acestuia, în concertul de la Bucureşti (FOTO)
Andrea Bocelli, cel mai iubit tenor al lumii, a revenit în România, la patru ani distanţă de la primul concert în ţara noastră, pentru două noi spectacole, pe 22 iunie 2017, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti şi pe 25 iunie 2017, la Cluj-Napoca. În Capitală, artistul italian a fost întâmpinat de peste 10.000 de români, dar și de mulți străini stabiliți în țară.
Într-o ținută sobră, la costum, tenorul italian și-a făcut apariția pe scenă după ce orchestra, condusă de dirijorul Carlo Bernini, a interpretat o arie inaugurală din opera „Carmen”, a lui Bizet. Bocelli a început concertul cu memorabila „La donna è mobile”, în timp ce publicul l-au aplaudat cu mult entuziasm.
Ca la fiecare spectacol, artistul a avut ca invitați nume sonore în peisajul muzicii internaționale: tenorul Alessandro Safina, Andrea Griminelli, unul dintre cei mai mari flautişti ai lumii, Elizabeth Sombart, o pianistă de origine franceză, dar şi legendarul naist român Gheorghe Zamfir.
Românii au fost norocoși, căci tenorul italian le-a cântat piese atât repertoriul său de operă, cât şi interpretări unice ale celor mai îndrăgite melodii ale sale. Dacă în prima parte a spectacolului, spectatorii au recunoscut ariile de operă din Verdi, Puccini, Schubert, în a doua parte Andrea Bocelli a ales să delecteze publicul cu cântece de pe albumele: „Cinema” (2015) şi „Romanza” – A 20-a Ediţie Aniversară.
Audiența a fost cucerită de frumoasa soprană Elisa Balbo, o tânără cu o voce puternică și o înfățișare de prințesă Disney, cu părul roșcat și rochii de gală. Artista a cântat atât singură pe scenă, cât și trei piese alături de Bocelli, dintre care cea mai apreciată interpretare în duet a fost, în mod previzibil, „La traviata”, de Verdi.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
De fiecare dată, tenorul a îmbrățișat-o, iar vocile lor unice s-au unit într-o complementaritate magistrală. Și cu dirijorul Bernini, Bocelli a comunicat excelent, acesta fiindu-i tenorului un adevărat ghid. De multe ori, atunci când s-a retras și a reapărut din culise, Bocelli a fost condus de braț de dirijorul orchestrei.
De asemenea, publicul a putut urmări spectacolul pe două ecrane laterale, iar pe cel amplasat în spatele scenei au rulat partituri, secvențe din filme hollywoodiene de epocă, clipuri în care au fost incluse soția și fiica de numai cinci ani a artistului, micuța Virginia. De asemenea, nu a lipsit jocul de lumini, ba chiar și un dans al pescărușilor, iviți pe neașteptate deasupra Palatului Parlamentului, care i-a delectat pe spectatori.
Partea a doua a concertului a reunit pe scena din Piața Constituției mari nume ale muzicii mondiale, precum și doi dansatori profesioniști care au avut coregrafii și costumații inedite, românca Alina Petre și italianul Paolo Campigotto. Atmosfera spectaculoasă a fost întregită de aducerea pe scenă a unui pian, la care au performat, pe rând, muziciana redutabilă Elizabeth Sombart, dar și un tânăr de numai 13 ani, Fabiani Prcsina.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Gheorghe Zamfir, un alt invitat de marcă al artistului italian, și-a făcut apariția pe scenă şi a cântat „Ave Maria”. După acest moment, Bocelli s-a declarat „onorat” să îl aibă alături pe maestrul naiului. Iar când cel mai iubit tenor al lumii spune acest lucru, această afirmație devine cu atât mai însemnată. Apoi, cei doi au interpretat monumental „Aranjuez”, piesa dedicată orașului spaniol cu același nume.
La un moment dat, tenorul italian s-a retras în culise, iar pe scenă a fost invitat alături de românul nostru, Andrea Griminelli, considerat de foarte mulți critici muzicali drept „cel mai bun flautist al lumii”. Acompaniați de o întreagă orchestră, Zamfir și Griminelli au cântat în duet piesa „The Lonely Shepherd”, melodie cunoscută din filmul „Kill Bill”, al unui alt gigant: Quentin Tarantino.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
De altfel, și în 2015, Zamfir a cântat aceeași piesă alături de un alt artist de renume drag românilor, André Rieu. La un moment dat, italianul a lăcrimat. Cel mai probabil, a fost impresionat de virtuozitatea maestrului și talentul acestuia de a reda atât de frumos cu ajutorul naiului triluri de păsări, freamăt de pădure și vibrație artistică.
După ce Griminelli şi Zamfir s-au retras în culise, pe scenă şi-a făcut apariția inegalabilul Alessandro Safina. A urmat un moment unic, „O sole mio” cântat în duet cu Bocelli și un public de-a dreptul fascinat.
Melodii precum „Time To Say Goodbye”, „Con te Partiro”, „Vivo Per Lei” şi „Nessun Dorma” au fost de asemenea auzite live de publicul român, cât și piese de muzică pop, ca „Nelle tue mani” din „Gladiatorul” și o reinterpretare superbă a hitului „Over de Rainbow”.
Talentata Ilaria Della Bidia, considerată „Celine Dion a Europei”, a cântat într-un fel memorabil hituri pop, acompaniată de somptuoasa orchestră. Andrea Bocelli a apăsat pe o clapă sensibilă de-a sufletului vibrant al românilor mai ales când a interpretat piesa „Maria”, dedicată soției și fiicei lui, cu secvențe din musicalul epocal „The Toast of New Orleans”.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Bocelli a arătat în fața a 10.000 de spectatori, în București, și a altor câtorva milioane de-a lungul anilor, în întreaga lume, că muzica nu are granițe şi că opera poate fi iubită și de un public neavizat. Dar, mai ales, că dincolo de orice acuitate senzorială sau lipsă a acesteia, există o simfonie a inimii de artist, care poate înlocui orice simț.
Bocelli e un artist cald, drag românilor, care zâmbește larg și trădează o bucurie de a fi pe scenă, de a dărui parte din talantul său extraordinar: talentul! O dovadă că e așa este și întrebarea insistentă a unui copilaș: „La finalul concertului, cum pot vorbi cu Andrea?”.
Concertele de la Bucureşti şi Cluj-Napoca au fost organizate de către Quantum Media.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.