Home » Comunicate » ARTmania Festival anunţă Die Toten Hosen în august la Sibiu
Die Toten Hosen vine în august la Sibiu cu un palmares impresionant dobândit în 30 de ani de experienţă: 14 albume de studio, peste 1.000 de concerte şi 15 milioane de albume vândute. Cea de-a şaptea ediţie a festivalului ARTmania îşi va încheia prima zi de concerte din Piaţa Mare pe ritmurile celei mai populare trupe din Germania în premieră absolută pe pământ românesc.
Află mai multe detalii despre Festivalul ARTmania 2012!
În 2012, Festivalul ARTmania de la Sibiu va avea loc în perioada 6 – 12 august şi va oferi iubitorilor de artă un program cultural variat ce va include concerte, expoziţii, workshop-uri şi alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Concertele din Piaţa Mare vor avea loc în zilele de vineri şi sâmbătă, 10 şi 11 august.
Die Toten Hosen va cânta vineri, în jurul orei 22:00, în cea mai frumoasă piaţă publică din România. “Pushed Again”, “Hier Kommt Alex”, “Zehn Kleine Jägermeister” şi multe alte melodii consacrate vor fi ascultate live la Sibiu. Delain va urca pe scena din Piaţa Mare sâmbătă, 11 august, în timp ce norvegienii de la Trail of Tears vor da startul concertelor din Piaţa Mare vineri, 10 august 2012.
Die Toten Hosen, aşa cum nemţii înţeleg sintagma în sensul de plictiseală, a avut mare grijă să-şi trăiască la maxim zilele şi să agite spiritele în Germania şi nu numai. Aproape în fiecare an al carierei, Die Toten Hosen a zguduit pământul prin ritmuri, mesaje sau pur şi simplu, atitudine punk.
Distracţia a început în 1982 într-un bar de punkişti din Düsseldorf, iar în următorul an aveau deja un contract cu EMI Music. Aşa au început nemţii să crească în popularitate, cântând în ’84 la BBC Radio 1 la invitaţia DJului John Peel. O trupă cu atitudine, Die Toten Hosen şi-a schimbat la scurt timp casa de discuri, semnând un contract cu Virgin Records. În ’85 au concertat în Franţa prin Institutul Goethe iar spre sfârşitul anului au ajuns în Polonia şi Ungaria.
Primul concert cu un public extrem de numeros a avut loc în ’86 la Anti-WAAhnsinns Festival, un eveniment cu mesaj politic împotriva contrucţiei unei fabrici de reprocesare nucleară unde au participat peste 100.000 de oameni în cele două zile de festival; un record istoric naţional pentru un concert rock la acea vreme.
1988 a fost un alt an de referinţă în istoria trupei datorită lasării EP-ului „Ein kleines bisschen Horrorschau”, inspirat de Portocala Mecanică a lui Burgess, promovând piesa „Hier Kommt Alex”. În acelaşi an, membrii trupei au şi jucat în dramatizarea teatrală a lui Bernd Schadewald. Hier Kommt Alex a reapărut într-un concert unplugged având ca introducere Sonata Lunii a lui Beethoven. Piesa a fost adaptată şi de Activition în jocul „Guitar Hero III: Legends of Rock” lansat în 2007.
În 1991, Die Toten Hosen lansează primul album în limba engleză, un tribut dedicat idolilor trupei înregistrat împreună cu cel puţin un membru din fiecare formaţie: Joey Ramone din Ramones, T.V. Smith din The Adverts şi mulţi alţii. Anul 1996, a fost declarat anul Jägermeister în topurile muzicale din Germania, Austria şi Elveţia datorită celei mai de succes piese Die Toten Hosen: „Zehn kleine Jägermeister”, o parodiere a melodiei populare zece negrii mititei, parte a albumului cu numărul şapte în discografia trupei, „Opium fürs Volk”, considerat cel mai bun album Die Toten Hosen.
De-a lungul istoriei, Die Toten Hosen şi-a exprimat ataşamentul faţă de oraşul natal prin diverse acţiuni. În vara anului 1995, membrii trupei au concurat în competiţia sportivă „Powerplay des Wahnsinns„, formând o echipă alături de membrii lotului de hochei „Düsseldorfer EG Metro Stars” împotriva finlandezilor „Leningrad Cowboys„, susţinuţi de naţionala de hochei a Finlandei. În această perioadă “DEG Metro Stars” a condus în mare parte clasamentul naţional, în 1991 clasându-se chiar pe locul doi în Eurocup; echipa poartă pe tricourile oficiale sigla Die Toten Hosen.
La sfârşitul anilor ’80 trupa a donat 200.000 de mărci germane pentru achiziţia jucătorului Anthony Baffoe la clubul de fotbal Fortuna Düsseldorf. În anii 2000 a susţinut clubul într-o perioadă de dificultăţi finaciare iar mai târziu, a transferat veniturile dintr-un contract de sponsorizare echipei de fotbal de tineret; pe stadionul Esprit Arena este cântat refrenul piesei „Strom” de fiecare dată când Fortuna Düsseldorf înscrie un gol.
Membrii Die Toten Hosen s-au implicat neîncetat în activităţile sociale din Germania, dedicând multe versuri şi concerte unor cauze sociale. În ’92 au participat la o demonstraţie în Bonn cântând alături de Nina Hagen şi Herbert Grönemeyer alături de aproape 200.000 de demonstranţi. În ’95 au suţinut Greenpeace, BUND (Prietenii Pământului Germania) şi alte organizaţii care militau împotriva războiului nuclear. În 2002, au susţinut o campanie a organizaţiei PETA cu sloganul „Mai bine dezbrăcat decât cu blană”, pozând bineînţeles fără haine pentru a susţine drepturile animalelor. Au luptat şi pentru drepturile emigranţilor alături de Pro Asyl în 2005 dedicând campaniei piesa „Meine Stadt” (Oraşul Meu).
Astăzi, Muzeul de Artă Modernă din New York, MoMA, expune o fotografie uriaşă realizată în timpul unui concert Die Toten Hosen semnată de artistul Andreas Gursky. Numeroşi artişti au preluat piesele lor, iar în 2002 şi 2005 trupa a concertat la cel mai mare festival din Europa: Przystanek Woodstock; peste 400 de mii de spectatori. În 2010 au cântat în Asia Centrală şi aşa s-au afirmat ca prima trupă străină pe o scenă din fosta republică sovietică a Tajikistan-ului. În acelaşi an, trupa a concertat şi în Orientul Mijlociu, respectiv în Amman, Jordan.
Vara anului 2012 se prezintă cu Die Toten Hosen în rolul de headliner la Rock Am Ring, Rock Im Park şi la ARTmania Festival. Trupa aniversează 30 de ani de existenţă în aprilie, lansează un nou album după patru ani de la ultimul şi se pregăteşte pentru noi aventuri muzicale.
Biletele şi abonamentele pentru ARTmania Festival Sibiu 2012 pot fi achiziţionate din reţelele magazinelor Diverta şi Eventim şi online, prin shop.artmania.ro, eventim.ro sau myticket.ro, la preţul de 80 lei pentru abonamente şi 70 lei pentru bilete în luna februarie. În martie şi aprilie, abonamentul va costa 110 lei, iar biletul 80 lei. În mai şi iunie: 130 lei/abonament şi 90 lei/bilet, urmând din iulie şi până în ultima zi a festivalului un abonament să coste 150 de lei, iar un bilet să coste 100 de lei.
Proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.