Home » Comunicate » Big-bandul Ducelui Ellington revine în România!
Events va invita la o reintalnire emotionanta cu una din cele mai bune orchestre de jazz ale lumii: celebrul big-band Duke Ellington Orchestra revine in Romania pe 10 noiembrie, intr-un concert special la Sala Palatului din Capitala. Sub bagheta lui Paul Mercer, nepotul marelui Duke, orchestra a preluat mostenirea muzicala a lui Ellington si concerteaza de peste 8 ani în formula actuala, pe toate continentele globului, ducand mai departe traditia „Ducelui”. Concertul incepe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.
Cu peste 20.000 de reprezentatii in intreaga lume, Duke Ellington Orchestra a cucerit inimile publicului iubitor de jazz si aprecierea criticii muzicale din lumea intreaga. Infiintata in 1923, trupa si-a primit numele de la intemeietorul sau, celebrul pianist si dirijor Duke Ellington, supranumit ducele jazz-ului, castigator a 13 premii Grammy. Formula actuala a orchestrei cuprinde 16 muzicieni, atat tineri interpreti, cat si veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, toti tehnicieni de exceptie. Repertoriul original elaborat va oferi audientei ocazia de a admira abilitatile creative nelimitate ale interpretilor: pe 10 noiembrie, va asteapta doua ore de jazz pur, un vintage Ellington formidabil, cu evergreen-uri precum „Take the ‘A’ Train” , „Satin Doll”, “The Mooche”, “Cotton Club Stomp” ,”Full Moon at Midnight”. O noapte cu amintiri din anii ‘30, cand trupa lui Ellington atragea elita New York-ului in Harlem pentru nopti delicioase de jazz, facand din cartierul altadata rau famat cel mai cautat loc al orasului.
Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzica americana mai degrabă decat jazz, si ii placea să-i descrie pe cei care l-au influentat ca „dincolo de orice incadrare”. Mai mult decat atat, a daramat importante bariere rasiale in societatea americană. Pionier al jazz-ului, „Ducele” si-a adus o contributie definitorie la inaugurarea erei sale swing („It Don’t Mean A Thing”, 1943). Este de asemenea parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umana pe post de instrument muzical, lasand cuvintele la o parte, punand accentul pe contrastul dintre notele inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit “jungle music”. Este considerat intemeitorul acestui stil. Si-a pus semnatura peste mai mult de 2000 de cantece si compozitii: jazz, muzica religioasa, muzica clasica. A compus coloana sonora a patru filme si a cantat alaturi de artisti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra si Ella Fitzgerald.
Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este insasi orchestra ce ii poarta cu mandrie numele. Trupa a debutat initial sub numele de The Washingtonians si cuprinde astazi 16 instrumentisti de exceptie, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum a fost numita ulterior, a devenit sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente banduri din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii ’40. Cu un jazz melodios, dinamic, si o orchestratie impecabila, Duke Ellington Orchestra promite, ca intotdeauna, un spectacol eclectic si electrizant.
Biletele, la preturi de 100, 140 si 180 lei pot fi achizitionate incepand de astazi, 10 octombrie, prin reteaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librariile Carturesti si Humanitas si prin intermediul site-ului www.eventim.ro. Tichetele pot fi achizitionate si in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascar Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.
Parteneri: Magic FM, Sapte Seri, News Outdoor, ROL.ro, Comunicatedepresa.ro, Media Image, ROI Media.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.