Acest eveniment a avut loc in data de 21 Aug 2011.
Vezi alte evenimente cu .

În perioada 14 – 20 august 2011, la Târgu Lăpuş va avea loc cea de-a doua ediţie a festivalului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, iar tema acestei ediţii este: “Pe drumurile lui Leşe”.

Festivalul este dedicat Maramureşului, privit ca zonă istorică de tradiţii. Ideea festivalului a pornit de la irlandezul Peter Hurdley, iar iniţiativa sa a pornit de la fascinaţia pe care o are pentru tradiţiile româneşti.

La prima ediţie, cea de anul trecut, ce a avut loc la Săpânţa, invitat de onoare a fost Shaun Davey, unul dintre cei mai mari compozitori contemporani ai Irandei. Ediţia din acest an a festivalului îi este dedicată muzicianului şi muzicologului Grigore Leşe. Grigore Leşe este singurul muzician din România care reuşeşte să păstreze intactă autenticitatea culturii şi tradiţiei româneşti.

Tabăra generală a festivalului va fi la Târgu Lăpuş. Printre locurile ce vor fi vizitate şi activităţi: oprire la biserica unde Grigore Leşe a fost botezat, unde va avea loc şi recitalul ”Când se îngână ziua cu noaptea”, o introspecţie în dialog cu divinitatea, la margine lumilor, pelerinaj la bisericile de lemn rămase în Maramureş, vizită la meşterii artizani, dar şi întâlniri cu ciobani, la stâne din diverse sate şi chiar o vizită la târgul de vaci. Seara se va merge “La crâşmă”, unde vor cânta muzicanţi şi muzicieni din România şi din străinătate – Irlanda, Ucraina, Cehia, Ungaria, Polonia, Iran. Muzica autohtonă ”de crăşmă” va fi reprezentată de Mambo Siria. În ultima seară a festivalului, artiştii se vor reuni pe o pajişte de poveste pentru un concert colectiv, coordonat de muzicianul Grigore Leşe. Printre invitaţii festivalului se numără Sorin Dumitrescu şi alte personalităţi ale elitei culturale.

Program Drumul lung spre Cimitirul Vesel 2011

[tab: 14.08]
20:45 – Recital Grigore Leşe: Când se îngână ziua cu noaptea.
Stoiceni – Biserica de lemn din deal

[tab: 15.08]
10:00 – Cântari de drum despre Fecioara Maria: Vizită la Mânăstirea Rohiiţa

17:00 – Bisericile de lemn din Maramureş: Conferinţa susţinută de academicianul Sorin Dumitrescu la Biserica “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Rogoz – Monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

20:00 – Joc la Gherasim Cârtiţă (de peste vale) din Ungureni: Vin pe ospaţ costenari, liboteni, cupsenari, irlandezi, cehi, vinereni. S-a hori în grumaz, s-a be horinca, s-a mâncă piroste cu pasat şi … – de va fi să fie – s-a şi sărută

[tab: 16.08]
11:00 – Pe cale, pe cărare şi pe drumuri forestiere cu Grigore Leşe:
Târgu Lapuş, Dumbrava, Şatra Pintii, Pe Lazuri, Hotarul Costenilor, Hotarul Stoiceniului, Dealul Glodului, Zmeurar. Pe jos.

22:00 – La craşma: S-a striga şi s-a cânta fără perdea. Om petrece până-n zori cu Marin Şchiopu zis Mambo Siria şi Fanfara din Darvari, Mehedinţi. În spatele primariei din Târgu Lapuş.

[tab: 17.08]
06:00 – Numa’ pe cărari, cu Grigore Leşe:
Lapuş, Iedera, Grumba, Plaiut, la Ilisie şi la Lelea Lucreţie – Pe Colnic, Hotarul Grosilor. D

22:00 – A doua cântare la craşma din dosu’ Primariei din Târgu Lapuş: Strug Kompania, Polonia.

[tab: 18.08]
07:00 – Mergem în târgul de animale din Târgu Lapuş: Om zice din instrumente pe drum, în craşme si-n răscruci.

17:00 – Ecouri in poiana „La izvor” din Stoiceni: Muzici străvechi cu Grigore Leşe şi Aromanii Farseroti din Cogealac, Constanţa. Lansarea albumului editat de A&A Records.

22:00 – A treia cântare la craşma din dosu’ Primariei din Târgu Lapuş: muzicanţii din Cehia.

[tab: 19.08]
10:00 – Mergem către Peteritea şi ne-om opri la taganii din Ponoraţa.

14:00 – Protocol 0 pe muzica de Chopin, Bartok, Porumbescu, Enescu, Liszt, Vieniavski, Schubert, Schumann, Ravel. Restaurantul Preturii.

17:00 – Mergem în Cufoaia: povesti, cantari, zacali, versuri, dantausi, descantatoare, in dialog cu poezia lui Vasile Grigore Latis.

[tab: 20.08]
11:00 – Repetiţie cu public pentru Spectacolul de Gala. Casa de Cultura Târgu Lapuş.

20:00 – Muzici străvechi de la sfarşitul mileniului 2 şi începutul mileniului 3 cu artişti din Asia şi Europa. Casa de Cultură din Târgu Lapuş.
Preţ bilet 50 lei. (Locuri limitate)

[tab: 21.08]
13:00 – Conferinţa: Cultura tradiţională încotro?
Participa: artişti invitaţi, scriitori, etnologi, muzicologi, profesori, cântăreţi, horitori, producători, editori, manageri, oameni de rând.

[tab:END]


*În Bârsana, între 15 şi 19 august, în fiecare dimineaţă, de la 5:00 la 10:00, puteţi participa la muls la oi la stână lui Ardelean Gheorghe (Diosca).

De la 10:00 la 15:00 aveţi posibilitatea de a participa la ateliere: de zgardanita ţinut de doamna Preleguta de la Monastirea Giuleşti, de făcut dranita, de făcut greble ţinut de Petru Popan, de cosit fân, de cioplit in piatra, de sculptura de lemn, de facut cotarci (cosuri) la Nicolae de pe Tijne, de cântat la fluier şi la frunze ţinut de Vasile Rosca.

În fiecare seară, dupa ora 20:00, au loc ateliere de muzică tradiţională, concepute ca o întâlnire informală între fraţii Benta cu grupuri de muzicieni din străinatate. Marţi vine Ansamblul Petr Mička din Horňácko din Cehia, miercuri cântă trupa Coras din Irlanda şi joi Adam Strug Kompania din Polonia.


Nota:
Pentru a participa la aceste activităţi este necesar să te înscrii. Poţi face asta odată ajuns la Casa de Cultură din Târgu Lapuş sau telefonic la 0729.111.076. Detalii pe www.traditia.ro.

La Casa de Cultură din Târgu Lăpuş va fi amplasat un punct de informare. Ediţia din acest an este realizată de Asociaţia Interculturală de Tradiţii cu sprijinul Consiliul Judeţean Maramureş, a domului preşedinte Mircea Man şi al Primăriei Târgu Lăpuş.

Ştefania Demeter