Home » Comunicate » Eitetsu Hayashi începe repetiţiile pentru concertele din România
Săptămâna 18 – 24 octombrie este dedicată muzicii de cea mai bună calitate. Artistul a sosit în ţară duminică, iar luni va participa la conferința de presă dedicată evenimentului pentru ca marţi și miercuri să repete împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu şi dirijorul Horia Andreescu. Concertul va începe la ora 19:00 cu o prezentare a celor mai cunoscute compoziţii româneşti. Eitetsu Hayashi va locui la cel mai elegant hotel din capitală, în apropierea Sălii Palatului, şi va fi însoțit în permanenţă de echipa sa din Japonia. Prima repetiţie, de încălzire, a avut loc duminică, 17 octombrie, pentru a introduce orchestra în lumea compozitorului Isao Matshushita.
Programul spectacolelor include „Concertul pentru tobe japoneze şi orchestră Hi-Ten-Yu”, lucrare semnată de compozitorul Isao Matsushita în 1993 şi Solo de Taiko, dar şi compoziţii ale unor muzicieni precum George Enescu – Rapsodia Română nr. 1 în La Major, Doru Popovici – Codex Caioni (fragmente), Ciprian Porumbescu – Balada, Béla Bartók – Şase Dansuri Româneşti, Tiberiu Olah – suita Mihai Viteazul (fragmente), Grigoraş Dinicu
– Hora Staccato, lucrări programate pentru prima parte a reprezentaţiei.
Concertele trasează o paralelă între muzica tradiţională românească şi cea japoneză prin compoziții moderne japoneze scrise pentru instrumente tradiţionale şi lucrări de prestigiu ce prelucrează motive folclorice întâlnite pe teritoriul românesc.
Concertele de seria Marilor Întâlniri vor avea loc pe 20 octombrie, începând cu ora 19:00 la Sala Palatului din Bucureşti şi pe 23 octombrie, ora 19:00, la Sala Thalia din Sibiu.
Născut sub semnul Dragonului în 1952, Eitetsu Hayashi începe să bată la tobe în liceu, după ce ascultă Beatles pentru prima oară. Împreună cu un prieten formează o trupă, dar pentru că nu își permite un set de tobe, exersează bătând cu beţele în cutii de carton. Mai târziu se angajează ajutor part time la un templu budist. “Din banii primiţi mi-am cumpărat cel mai ieftin set de tobe complet şi băteam într-un colţ al templului, ascultând muzică în acelaşi timp”
Din 1971 şi până în 1980 Eitetsu Hayashi face parte din grupul Ondekoza, alături de care cântă la Maratonul de la Boston, pentru ca mai târziu să fie invitaţi să se alăture în concert Orchestrei Simfonice din Boston sub bagheta lui Seiji Ozawa pentru o compoziţie a lui Maki Ishii, scrisă special pentru wadaiko şi orchestră.
Anul 1984 reprezintă debutul ca artist solo al lui Eitetsu; la invitaţia Carnegie Hall (New York) cântă alături de orchestră “Symphonic Metamorphosis part 3”. Hayashi va fi primul artist şi interpret de wadaiko care să cânte pe scena renumitei săli de concerte. “Eu m-am apucat de arta tobelor nu în interpretarea tradiţională ci ca un instrument modern de concert; îmi fac singur cântecele, structurile, stilul de a bate şi regia.”
În 2002 Eitetsu Hayashi îşi sărbătoreşte 20 de ani de carieră solo în turneul american- “The Wings of Flightless Birds”, un album inspirat de lucrările lui Ito Jakuchu „Am început să compun pe temele unor artişti plastici care mi-au plăcut. Ei sunt cei care mă ajută ca toboşar spunându-mi că voi găsi calea de a-mi duce viaţă. Nimeni nu s-a gândit că aici se vor înlănţui tobele japoneze şi artele plastice, iar această legătură ajută la creearea operelor noi.”
Pentru concertul de la Bucureşti biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro şi în reţeaua magazinelor Germanos, Cărturești, Humanitas, Domo, Orange sau Vodafone.
Prețul biletelor variază între 50 şi 180 de lei.
Pentru concertul de la Sibiu preţul unui bilet pentru spectacolul lui Eitetsu Hayashi şi Filarmonica George Enescu este în funcţie de categorie:
Categoria I: 105 Ron
Categoria II: 75 Ron
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.