Pe lângă concertele zilnice de muzică orientală, la cea de-a şasea ediţie Balkanik! Festival vor avea loc mai multe evenimente şi activităţi alternative, printre care: expoziţii de fotografie, jam sessions cu fanfare, spectacole, acrobaţii, demonstraţii live de meşteşuguri uitate, un târg cu 37 de artizani locali şi designeri contemporani şi nelipsitele food court şi coffee lounge. Festivalul se va desfăşura între 9 şi 11 septembrie 2016, la Grădina Uranus din Bucureşti.

Vezi programul complet de la Balkanik! Festival 2016!

Cu o seară înainte de începerea festivalului, pe 8 septembrie, va avea loc o serie de proiecţii de filme tematice şi o expoziţia de pictură, semnată de Cătălina Coşoiu, care va fi deschisă până pe 11 septembrie. Începând cu ora 20:00, va fi proiectat „Şuşanele”, un webseries de docu-ficţiune, care urmăreşte reconfigurarea şi lărgirea perspectivei culturii populare despre Bucureşti. Seria va fi urmată de lungmetrajele „Cu capul înainte / Head-on”.

Jam Session cu Fanfara Shukar din Zece Prăjini şi Fanfara Extraterestră

În a doua zi de festival, va avea loc un jam session care va crea o colaborare inedită între Fanfara Shukar din Zece Prăjini şi Fanfara Extraterestră.

Cu un palmares de sute de concerte şi zece albume, 3 ani la teatrul Zingaro din Aubervilliers şi turnee în întreaga lume, Fanfara Shukar alternează muzica autentică de fanfară din zona Moldovei cu muzică pan-balkanică. Formula actuală a fanfarei cuprinde structura clasică cumpusă din: 9 suflători, un toboşar şi un clarinetist, Costică Panţiru, care este şi liderul grupului.

Fanfara Extraterestră înseamnă o serie de instrumentişti care cânta la vioară, caval, tilincă, chitară, chitară bass, kazoo, sintetizator şi clape, tobe, ukulele, didgeridoo, looper, kaoss quad, synth, beat, saz electric şi darbuka. Toate aceste instrumente sunt acompaniate de vocile celor 4 soliste ale grupului.

În ultima zi de festival, Actores Alidos – Galanìas (Italia) prezintă un repertoriu de cântece pentru femei, bazat pe tradiţia sardiniană. Aranjamentul polifonic al Valeriei Pilia, lidera cvartetului, este performat acappella de cinci voci acompaniate de lanueddas, acordeon.

Expoziţii de fotografie documentară şi de colaje

Ultima Transhumanţă / The Last Transhumance reprezintă o selecţie de fotografii din cadrul proiectului etnografic şi sociologic despre dispariţia unui stil de viaţă milenar al ciobanilor din Europa, realizat de Dragoş Lumpan. Totodată, va fi expusă şi o arhivă de imagini ce poate deveni un instrument de lucru cu funcţie de recuperare culturală, numită „Bucureşti Demolat”, de Cristian Bonciocat. Creionetica aduce expoziţia B Cause, un colaj de cauze globale inspirit de concepte precum justiţia socială, drepturile omului, protecţia mediului, libertatea presei şi egalitatea de şanse.

Tot în Grădina Uranus, în fiecare zi, începând cu ora 14:00, se deschide târgul meşteşugăresc, cu demonstraţii de meşteşuguri şi meserii uitate. Mesteshukar Butiq, reţeaua de afaceri sociale dezvoltate în comunităţile de meşteşugari romi, vine cu obiecte de colecţie menite să revalorizeze meseriile tradiţionale rome cu ajutorul designului contemporan.

În acelaşi timp, Ecopolis ajunge cu cea mai nouă colecţie – Deltacraft, care ilustrează tehnicile şi abilităţile meşteşugăreşti din regiunea Deltei Dunării şi a satelor din judeţul Tulcea. Obiectele sunt o reprezentare simbolică a resurselor naturale locale, a procurării hranei, a puterii comunitare şi memoriei locului. Colecţia va fi compeltată de tradiţionalele produsele de ceramică, împletituri din papură şi demonstraţii oferite de argintari şi căldărari.

Bilete şi abonamente Balkanik! Festival 2016

Abonamentele pentru Balkanik! Festival 2016, care va avea loc la Grădina Uranus din Bucureşti, în weekendul 9-11 septembrie, pot fi achiziţionate din rețeaua Eventim sau online de pe www.eventim.ro, la preţul de 100 lei.

Categorie Preţ Presale Preţ normal
Abonamente 100 lei 120 lei cumpără bilete
Bilete de o zi - 50 lei

Balkanik! Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Metropolis.