S-a spus despre Romania ca este tara festivalurilor. Intr-adevar, exista nenumarate festivaluri nationale si internationale organizate in Romania si toate sunt sustinute,
intr-un fel sau altul, de institutii guvernamentale, ceea ce permite accesul publicului fara bilet de intrare sau cu reduceri substantiale.

Festivalul Artelor Bucuresti, aflat la a doua editie, face exceptie de la regula. Nu este sustinut financiar, nici logistic de vreo institutie guvernamentala. Se sustine EXCLUSIV din VANZAREA BILETELOR.

Festivalul Artelor Bucuresti este singurul festival sustinut de public. Prezenta lui in peisajul culturii confirma faptul ca produsul cultural este vandabil in sine. Cultura este una dintre solutiile iesirii din criza, asa cum spunea si Albert Einstein.

Festivalul Artelor Bucuresti va propune, incepand cu 10 octombrie, valori incontestabile ale scenei autohtone si internationale, dintre care ii enumeram pe Radu Beligan, Lothar Hensel, Tudor Gheorghe, Ion Caramitru, Dan Puric, Mircea Albulescu, Dorel Visan, Mircea Diaconu,Felicia Filip, si multi altii. Programul complet este disponibil pe pagina oficiala – www.festivalulartelorbucuresti.ro.

Piese de teatru, spectacole de muzica clasica, recitaluri instrumentale, expozitii si vernisaje, lansari de carte, toate se vor regasi la Festivalul Artelor Bucuresti, intre 10 si 15 octombrie.

Mircea Pospai a reusit sa cuprinda viata lui Tudor Gheorghe in patrusprezece capitole, reunite sub titlul generic “La taifas cu Tudor Gheorghe”. Si doamna Tudor Georgeta Luchian, sotia domnului Tudor Gheorghe, se lanseaza la Festivalul Artelor Bucuresti.
“A publica nu este treaba poetilor; sa fii poet este totul. Sa fii cunoscut ca poet este nimic” – spunea Emily Dickinson. Doamna Tudor Georgeta Luchian ne aminteste acest lucru, in volumul sau de poezii, intitulat „Uneori femeile surad”.
Va prezentam cateva versuri din “Anonimat”:
“Sunt anonima ca orice vanzatoare de ziare/ Ca orice straduta ne-nsemnata / Purtand un nume de soldat martir/ Ca un morman de frunze putrezite si murdare/ Lasate-n parc de gunoieri platiti cu ziua / Sa stea pe ciuci, sa bea rachie din clondir”.

Maestrul Radu Beligan, presedintele onorific al festivalului, va participa la lansarea editiei tiparite a Revistei “Moftul Roman”. Parol! Va avea loc la 10.10.2010, ora 10:00!

Pentru a va amuza putin, va supunem atentia asupra manifestului „moftului român” de Ion Luca Caragiale:

“Are să fie lată de tot în anul ăsta! Au să vie împăratul Germaniei cu 500 de dragoni, ţarul Rusiei cu 500 de cazaci, împăratul Austro-Ungariei cu 500 de husari: 1500 de ofiţeri, başca de ai noştri, pe care-i cunoaşteţi. Şi încă mai cine, credeţi? Victoria, regina şi împărăteasa Engliterii şi Indielor, cu 500 de scoţieni, îmbrăcaţi foarte uşor, mai uşor decât baletistele de la teatru.

Care va să zică 1500 şi cu 500 fac 2000. În capul alaiului are să meargă muzici şi armată multă, pe urmă împăraţii şi împărătesele, şi după ei iar muzici şi oaste. Iar mai înainte de toţi şi printre toţi şi după toţi să vă vârâţi dumneavoastră cu copilele şi copiii, să vă trăiască! să le sărutaţi cununiile!….

Când ăţi pleca de-acasă, mâncaţi şi beţi bine ca să vă poată ţine toată ziua, fiindcă alaiul are să se spargă după miezul nopţii, şi poate nu se întâmplă să găsiţi un rahagiu. Or să fie muzici, luminaţie, masalale, foc de artifiţii şi alte câte şi mai câte; ce-a fost la 24 ianuarie are să rămâie moft pe lângă ce-o să fie atunci!
Să vă feriţi la luminaţie jupurile să nu vi le calce mitocanii pe coadă! Să nu vă ia foc capelele, de la vreo masala, ori să vă cază în cap beţile aprinse de la artifiţii! Să nu vă pierdeţi de copii pân înghesuială!…

Drept aceea v-am dat ştire din vreme să vă pregătiţi granderopa. Gătiţi-vă care mai de care şi ieşiţi din toate ale patru colţuri ale Bucureştilor: de la Delea Veche şi Popa Nan până la Grădina cu cai şi Sf. Elefterie, unde e acum capul bulegardului din Dealul Spirii şi din Izvor până în Precupeţii Noi şi Tirchileşti, unde vine de trece traivanul ăl albastru.Ce fel de paradă să fie aia fără concursul dv.? Toate să fiţi în păr! Să nu lipsească una, că zău! o dau în Moftul!”

Eveniment organizat de: Asociatia Culturala Maria Domina