UPDATE 12.11.2012: Festivalul Plai este singurul festival din România ce a intrat în finala competiţiei. Află mai multe detalii!

UPDATE 8.10.2012: Fusion Festival s-a alăturat listei de festivaluri româneşti nominalizate la Festival Awards Europe. Festivalul de la Sibiu a fost nominalizat la categoria Best Small Festival.

Cele mai bune festivaluri ale Europei vor fi alese şi în acest an la Festival Awards Europe. Pe lista festivalurilor nominalizate se află şi trei festivaluri din România: B’ESTFEST, Plai şi ARTmania.

Festival Awards Europe se află la a patra ediţie, de la înfiinţarea sa în 2009. Evenimentul este singurul de acest gen din Europa prin care se recunosc şi se premiază eforturile organizatorilor şi ale artiştilor, din cadrul festivalurilor. Premiile se acordă în urma unui mix dintre votul publicului şi jurizarea unor experţi din industria evenimentelor. Ceremonia de premiere va avea loc pe 9 ianuarie 2013 în oraşul Groningen, din Olanda, fiind un eveniment de amploare.

Publicul poate să voteze online, pe pagina oficială a Festival Awards Europe, în perioada 5 octombrie – 7 noiembrie 2012. Câteva dintre categoriile pentru care se vor vota sunt Best Major European Festival, Best New European Festival, Best European Festival Line-Up sau Best Indoor Festival. Categoria Best Major European Festival a fost câştigată anul trecut de Sziget Festival din Ungaria. Cei care votează au şansa să câştige bilete VIP la festivalurile câştigătoare sau noul iPad 3.

Pe lista festivalurilor nominalizate se află peste 250 de festivaluri din 30 de ţări. România va fi reprezentată de trei patru festivaluri: B’ESTFEST, Plai, ARTmania şi Fusion.  B’ESTFEST Summer Camp 2012 se regăseşte printre nominalizaţii la categoria Best Medium-Sized Festival, în timp ce celelalte trei festivaluri se vor lupta pentru câştigarea primului loc în categoria Best Small Festival. Lista scurtă a celor 10 festivaluri câştigătoare la Festival Awards Europe 2012 va fi făcută publică de către organizatori pe 12 noiembrie 2012.

Cei care doresc să participe la decernarea premiilor Festival Awards Europe din 9 ianuarie 2013 îşi pot achiziţiona bilete pentru acest eveniment la una din cele două categorii de bilete, „Platinum” şi „Show-only„, acestea au fost puse în vânzare pe www.festivalawards.com/tickets.

Festival Awards Europe a fost creat prin colaborarea dintre Yourope (Asociaţia Europeană a Festivalurilor) şi Eurosonic Noorderslag.