Miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 19:00, Ansamblul „Doina Gorjului” susține „Gala Folclorului Românesc” la Sala Palatului din București. Gala Folclorului Românesc este un spectacol care celebrează atât cei 75 de ani de activitate ai Ansamblului „Doina Gorjului”, cât și întreaga istorie a folclorului românesc.

Ansamblul „Doina Gorjului”, înființat în 1948 la Târgu-Jiu, inițial sub denumirea de „Taraful Gorjului”, este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri folclorice din România. De-a lungul timpului, Ansamblul a fost asociat cu nume mari din istoria cântecului popular românesc, precum Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Apostol sau Filofteia Lăcătușu.

În 1968, Ansamblul „Doina Gorjului” a trecut de la denumirea de „Taraful Gorjului” la numele actual, la decizia Consiliului Județean Provizoriu Gorj. Primele înregistrări au apărut doi ani mai târziu, iar în 1972 a fost editat primul disc al Ansamblului la Electrecord.

Ansamblul a participat la numeroase turnee, în țară și în străinătate (Spania, Portugalia, Mexic, Franța, Turcia, Israel, Iugoslavia, etc) și a obținut numeroase premii și trofee. În anul 2002 a obținut premiul ETNOS al Ministerului Culturii și Radioteleviziunii Române. „Doina Gorjului” este o prezență constantă la marile festivaluri de folclor din România, precum „Cerbul de Aur”, Festivalul de folclor de la Mamaia și altele. Anual, acest ansamblu este principalul organizator al celor mai răsunătoare manifestări folclorice din Gorj: Festivalul Internațional de Folclor și Festivalul național al cântecului popular „Maria Lătărețu”.

Dintre cei care vor urca pe scena Sălii Palatului în cadrul Galei Folclorului Românesc fac parte Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Steliana Sima, Floarea Calotă, Daniela Condurache, Valentin Sanfira, Gheorghe Rosoga, Natalia Popescu, Gelu Voicu, Vasilica Tătaru, Alexandru Pugna, Nicolae Datcu, Gheorghiță Nicolae, Adrian Stanca, Robert Târnăveanu, Cristian Pomohaci, Emil Badea precum și marii soliști ai Ansamblui „Doina Gorjului” – Olguța Berbec, Andra Matei, Roberta Crintea, Ileana Lăceanu, Alexandra Bleaje, Victorița Lăcătușu, Ion Drăgan, Georgiana Bîrsac, Adriana Soreanu, Claudia Torop care este și director artistic, Maria Loga și Ion Ghițulescu.

Bilete Gala Folclorului Românesc la Sala Palatului din București

Biletele pentru spectacolul Gala Folclorului Românesc din 8 noiembrie 2023 de la Sala Palatului din București pot fi achiziționate din rețeaua iaBilet sau online pe iaBilet.ro, la următoarele categorii de preț:

  • VIP – 200 lei
  • Categoria I – 170 lei
  • Categoria II – 140 lei
  • Categoria III – 100 lei

Spectacolul Gala Folclorului Românesc de la Sala Palatului din București este organizat de Music Events Art Performances.