Piesele trupei The Boxer Rebellion se vor auzi live pe scena clubului Colectiv din Bucureşti în seara de 7 noiembrie 2014. Evenimentul machează şi deschiderea unui nou sezon de petreceri marca Deck Sounds, platformă  ce a oferit publicului bucureştean concerte precum Elliphant ori Delilah. În aşteptarea lui Nathan Nicholson (voce, chitară, clape), Andrew Smith (chitară), Adam Harrison (bass) şi Piers Hewitt (tobe), băieţii ne-au alocat câteva minute în care să îi cunoaştem mai bine.

CONCURS: Înscrie-te la concurs şi câştigă invitaţii la concertul de la Bucureşti

The Boxer Rebellion a luat naştere încă din anul 2001 şi a a reuşit să surprindă fanii genului indie prin metoda lor diferită de a face muzică. Aşa cum am aflat şi din conversaţia noastră cu Piers Hewitt, toboşarul trupei, dezvoltarea unei trupe este atât dificilă, cât şi foarte satisfăcătoare atunci când muzica îşi indeplineşte scopul. Trupa a oferit fanilor săi 4 albume de studio, cel mai recent fiind „Promises”, lansat anul trecut.

The Boxer Rebellion: de la indie la recorduri noi

Cum trupa The Boxer Rebellion poate fi ţinută minte cel mai uşor pentru munca depusă ca şi trupă cu adevărat independentă, am vrut şi noi să înţelegem ce înseamnă acest lucru cu adevărat. Sigur, administrarea unei trupe indie nu poate fi chiar facilă, însă i-am întrebat pe băieţi dacă a stat acest lucru în calea procesului creativ.

Piers Hewitt ne-a oferit o viziune destul de relaxată în ceea ce priveşte situaţia: „Ne-a afectat în ceea ce priveşte timpul, în rest nu prea. Nu suntem persoanele care pot scrie muzică 6 zile pe săptămână. Să faci parte din propria ta casă de discuri este foarte satisfăcătoare şi, ca să fiu sincer, ne place foarte mult să ştim tot ce implică bugetele şi să ne progrăm singuri concertele”. Mai mult, Piers descrie contractul cu o casā de discuri ca fiind mult mai stresant: „Când eram reprezentaţi de o casă mare nu prea ştiam ce se întâmplă cu banii noştri. Ne-am pus încrederea în nişte oameni pe care nici măcar nu îi cunoşteam şi nu o să mai facem asta vreodată. În acest fel totul funcţionează mult mai bine”.

Trupa The Boxer Rebellion a avut parte de numeroase întâmplări, atât bune cât şi rele, de-a lungul carierei, cu atât mai mult că băieţii activează încă din anul 2001. Din acest motiv am vrut să discutăm să aflăm care a fost primul moment în aceşti 13 ani când şi-au privit activitatea şi şi-au dat seama că au ajuns unde trebuia.

The Boxer Rebellion - Foto: mercylounge.com
The Boxer Rebellion – Foto: mercylounge.com

Lui Piers Hewitt i-a fost complicat să dea un răspuns concret la această întrebare: „Am avut multe situaţii în fiecare an când am considerat că „am ajuns undeva”, dar multe situaţii care ne fac să ne simţim ca şi cum am mai avea un drum destul de lung până acolo. Dacă ar fi să aleg un moment, acela ar fi când am cântat în cadrul emisiunii Late Show with David Letterman, în New York, iar după am mers într-un bar să îl prindem live. Acea zi a fost foarte specială în cariera noastră”.

După atâtea momente bune şi amintiri pozitive din cariera The Boxer Rebellion, întrebarea „Dacă ar fi să schimbaţi ceva din evoluţia trupei, ce ar fi?” a venit aproape de la sine. „Nu ştiu sigur”, ne-a răspuns toboşarul, „experienţa cu primul nostru album putea fi mult mai bună. E posibil să fi ales noi casa de discuri greşită la momentul respectiv şi unul din regretele mele e că „Exits” nu a primit deschiderea pe care o merita, dar trecând prin toate  am învăţat mult din asta şi am ajuns într-un loc mult mai bun datorită acestor experienţe. Poate dacă nimeream la casa de discuri potrivită nu am fi ajuns unde suntem astăzi. Întotdeauna e mai bine să nu te uiţi în spate”.

The Boxer Rebellion - Foto: Vincent Dolman
The Boxer Rebellion – Foto: Vincent Dolman

Cum era de aşteptat, de-a lungul celor 13 ani, trupa The Boxer Rebellion a trecut prin numeroase schimbări de sunet, de la „Watermelon” la „Always”, însă am vrut să aflăm care este melodia care reprezintă cel mai bine viziunea trupei. „Dacă ar fi să aleg un singur cântec care să sumarizeze cel mai bine cele 4 albume, acela ar fi „Flashing Red Light Means Go”. Melodia reflectă cel mai bine abilitatea lui Nathan de a compune, reverb-ul de chitară caracteristic trupei, cât şi finalul epic al melodiei, care este momentul meu favorit, atât înregistrat, cât şi live”.

Am fost curioşi să aflăm cum sunt ei în afara scenei şi ce hobby-uri şi ocupaţii au. Piers ne-a spus: „Suntem nişte persoane foarte prietenoase în afara scenei. Ne place să ne distrăm, să bem o bere, dar fără să ne facem de râs, totuşi. Cât despre hobby-uri, cu toţii suntem fani ai fotbalului, eu în special, eu joc foarte mult golf, Adam tocmai s-a înscris la un nou triathlon şi Nathan a reuşit să scrie jumătate de scenariu. Ne place să formăm împreună formaţia, dar ne place să facem şi lucruri separat”.

Având în vedere că The Boxer Rebellion au fost incluşi pe afişele unor importante evenimente muzicale, precum Glastonbury, i-am întrebat pe băieţi care a fost momentul lor preferat dintr-un concert.

„Pentru că am petrecut atât de mult timp în care ne-am făcut cunoscuţi singuri, după ce am părăsit casa de discuri ce ne-a lansat primul album, am avut o seară foarte specială când am fost cap de afiş la Shepherd’s Bush Empire, în Londra, în faţa a  2000 de oameni. Nu a fost cel mai mare show pe care l-am avut, dar atunci s-a simţit foarte special pentru noi, mai ales că aveam cu toţii o mulţime de rude şi prieteni alături, în public. În acea seară, am simţit că tot timpul dintre albumele „Exits” şi „Union”, împărţit între înregistrări şi job-uri cu jumătate de normă, a fost cumva justificat.”

Pe lângă toate reuşitele destul de cunoscute ale băieţilor, cel mai neobişnuit record ar putea fi considerat momentul când au devenit primii muzicieni care au fost incluşi în Bilboard Album Chart cu un album ce a fost lansat doar în variantă digitală. Am decis să ne încheiem discuţia interesându-ne de ce ţeluri asemănătoare şi-au fixat pentru viitor.

The Boxer Rebellion - Foto: Mark Prins
The Boxer Rebellion – Foto: Mark Prins

Într-adevăr, acel episod a fost extraordinar pentru noi, având în vedere că noi eram oricum destul de fericiţi că am reuşit să lansăm albumul. Am fost destul de aproape să îl oferim în mod gratuit pe site-ul nostru cu doar câteva luni înainte. Orice întamplare de genul acela ne-ar fi luat prin surprindere, în poziţia în care eram. Principalul nostru scop, de fiecarea dată, este să scriem o nouă colecţie de cântece care să ne provoace din punct de vedere muzical, care să fie proaspăt şi interesant, dar care să ne ajute şi să ne dezvoltăm ca formaţie. Orice altceva ce mai primim, cum ar fii premiile şi aşa mai departe, sunt considerate bonusuri. Cel mai important lucru pentru noi a fost întotdeauna să ne păstrăm fanii fericiţi şi să ne extindem baza de fani.”

Concertul The Boxer Rebellion va avea loc în data de 7 noiembrie 2014, în clubul Colectiv din Bucureşti, biletele fiind disponibile în pre-sale pe www.myticket.ro, cât şi în reţeaua magazinelor Diverta, Gram Bistro, Café Van Gogh şi Rembrandt Hotel, la preţul de 50 de lei. De asemenea, biletele vor fi disponibile şi în seara evenimentului, în limita disponibilităţii, la intrarea clubului, la preţul de 60 de lei.