Este clar că ultimele luni au adus multe schimbări în viața tuturor, iar artiștii nu fac excepție. Pandemia le-a dat planurile peste cap și i-a adus în situația de a se lipsi tocmai de ceea ce îi motivează cel mai mult, și anume de energia publicului și de interacțiunea directă cu el. Deși această perioadă a fost și continuă să fie dificilă pentru cei mai mulți artiști, unii dintre ei încearcă să se reinventeze și să găsească soluții pentru a nu pierde în totalitate contactul cu fanii. Este și cazul trupei VAMA, care lansează primul festival digital din România, VAMAFEST. Festivalul are loc în perioada 27-28 noiembrie 2020, va fi în totalitate online și le va oferi fanilor VAMA 7 ore de muzica, dar și multe ateliere și dezbateri live.

Pentru că este un concept nou în România, am vrut să aflăm mai multe detalii de la VAMA despre acest proiect, dar și despre ce schimbări au adus pentru membrii trupei aceste luni de pandemie.

Ideea proiectului VAMAFEST a pornit din dorința trupei de a menține contactul cu fanii în această perioadă, dar și datorită faptului că pandemia a accelerat cererea și crearea de conținut digital. După cum spun membrii trupei, VAMAFEST a pornit „de la nevoia de a ne face meseria și de a oferi publicului nostru un context diferit. Conținutul digital a explodat în pandemie și simțeam că doar un concert nu era suficient. Aveam nevoie să marcăm faptul că existăm în pofida tuturor restricțiilor cu mai mult decât un concert. Și așa a apărut ideea unui festival”.

VAMAFEST își propune să fie foarte mult despre muzică, dar și despre munca și procesul creativ care stau în spatele unei piese sau unui spectacol, iar trupa VAMA vede numai avantaje în ceea ce privește acest concept de festival.

„Formatul de festival oferă fanilor accesul la mult mai multă muzică decât la un simplu concert. Apoi, accesul la dezbaterile despre viața trupei, despre industria muzicală sau accesul la atelierele noastre de instrumente, producție sau voce vor oferi o imagine nouă a formației una la care fanii nu au avut acces până acum. Practic, ei ne vor redescoperi și asta sper că va întări relația noastră cu ei. Aș mai adăuga nevoia de a arăta că o formație este o entitate complexă care poate acționa în mai multe direcții. E un moment perfect să arătăm complexitatea actului de compoziție, orchestrație, producție sau performance”.

VAMAFEST nu se adresează exclusiv fanilor VAMA, ci și celor interesați activ de domeniul muzical, instrumentiștilor amatori și profesioniști și chiar celor care ar vrea să înființeze o trupă. Legat de cum ar putea influența acest proiect raportul cu alți artişti, membrii VAMA spun că „artiștii trebuie să inspire artiști și să încerce să-și plaseze propriile standarde în mentalul celor care vor să îi urmeze”.

În același timp, trupa consideră că VAMAFEST este un proiect cu potențial și pentru alți artisti, iar membrii VAMA sunt dispuși să ofere o mână de ajutor în această direcție. „Ne gândim să oferim know-how-ul și platforma VAMAFEST și altor artiști care pot să se exprime în mai multe direcții. VAMAFEST se poate scala. Asta ar aduce beneficii întregii industrii muzicale”.

În ceea ce privește provocările în realizarea VAMAFEST, trupa spune: „Am creat un eveniment care a devenit mai mare (în complexitate) decât am gândit inițial. Cred că cea mai mare provocare este că vom fi live în toate modulele festivalului, pe facebook VAMA, facebook Tudor Chirilă și UNTOLD”.

Trupa VAMA – Foto: Barna Nemethi

Pandemia va aduce cu siguranță schimbări pe scena muzicală, iar comportamentul și alegerile muzicale ale consumatorilor de muzică s-ar putea schimba și ele. Legat de acest aspect, cei de la VAMA sunt de părere că „pandemia a adus un anumit tip de consum care se poate reflecta și în obiceiurile viitoare. Noi ne dorim o profesionalizare reală a tuturor actorilor din industria muzicală. Aici e mult de lucru”. Cu toate acestea, este totuși greu să întrevedem încă de acum toate schimbarile care vor urma.

Totuși pandemia a adus și câteva lucruri bune pentru VAMA, iar „VAMAFEST e unul dintre răspunsuri. Pandemia poate fi o bună perioadă de reflecție și introspecție. Într-un fel suntem obligați să fim creativi”. În schimb, nu neagă faptul că situația este extrem de delicată pentru cei mai multi artiști, în special pentru cei care nici inainte de pandemie nu aveau parte de prea multă vizibilitate.

„Situația actuală este una critică, în care noi supraviețuim. Fiecăruia dintre noi ne place să credem că ne reinventăm dar la scara întregii industrii este un dezastru. Vom ieși șifonați ca branșă din toată această poveste. Eu le-am spus colegilor mei că trebuie să luptăm ca sfârșitul pandemiei să ne găsească împreună. Dar mă gândesc că noi suntem într-o situație privilegiată. Ce facem cu miile de artiști care nu au vizibilitatea VAMA? E indecent să vorbim doar despre noi”.

Însă, precum mulți alți artiști, membrii VAMA sunt motivați de „speranța că vom reveni pe scenă și convingerea că muzica e unul dintre lucrurile pe care le facem cel mai bine”.

„Măști, repetiție, bucuria unei cafele bune la coffee shop-ul de lângă noi, planuri, multe idei de piese, munca individuală și colectivă pentru VAMAFEST. Și râdem cât putem”, cam aşa au arătat ultimele luni pentru VAMA în contextul pandemiei.

VAMAFEST are loc în perioada 27-28 noiembrie 2020

VAMA așteaptă cât mai multi fani să ia parte la VAMAFEST, deoarece acest eveniment este un mesaj în sine pentru ei, menit să îi aducă din nou aproape și să le ofere multă muzică, dar și multe experiențe educaționale prin prisma atelierelor și dezbaterilor live.

Mai multe informaţii despre eveniment și despre program pot fi găsite pe pagina www.vamafest.ro , dar fanii sunt invitați să urmărească și paginile de Facebook și Instagram și canalul de Youtube ale trupei VAMA pentru detalii și pentru a urmări momente din culisele evenimentului.