De Ziua Naţională a României, trupa Phoenix a sustinut la Sala Palatului un concert exceptional intitulat „Cei ce ne-au dat nume“.

Phoenix, numita initial Sfintii, a fost formata in 1962 , in Timisoara, de un grup de studenti pasionati de muzica rock. Primul obstacol a intervenit in anul 1970 cand au fost nevoiti sa-si schimbe stilul de a canta din cauza interdictiilor comuniste. Astfel, s-a nascut stilul etno-rock, care i-a facut celebri si foarte apreciati. Pana in prezent au strans peste 20 de albume, sute de concerte si o mare de fani ce asteapta concertele lor cu un foarte mare entuziasm.

Spectacolul de la Sala Palatului s-a facut remarcat printr-un concept vizual foarte original, spectacolul de lumini si sunet intregind foarte bine concertul. Phoenix, alături de invitaţii sai speciali s-a prezentat in fata publicului cu un program special, reusind sa imbine magistral muzica de pe primul LP al formaţiei “Cei ce ne-au dat nume” şi Rapsodia I în La Major, de George Enescu. Nicu Covaci (chitara, voce), Ovidiu Lipan Tandarica (baterie), Bogdan Bradu (voce), Dzidek Marcinkiewicz (clape, voce), Volker Vaessen (bas), Ionut Contras (percutie) si Cristi Gram (chitara) adica Phoenix au fost acompaniati pe scena de Adrian Petrescu (oboi, taragot), Nicolae Dumitru (pianist-concertist), Bogdan Munteniţă (voce), grupul vocal Acapella (condus de George Miron).

Prima parte a spectacolului a fost compusa din piesele de pe LP-ul „Cei ce ne-au dat nume” şi prelucrări ale unor teme populare şi bucăţi clasice precum „Rapsodia Română” şi „Ciocârlia”. Liderul formatiei Nicu Covaci ne explica : „Cei ce ne-au dat nume a fost conceput ca un ciclu, urmand perindarea anotimpurilor dintr-un an. Inceputul il faceam prin niste melodii consacrate inmormantarii, cu datinile de inmormantare, simbolizand ingroparea unui ciclu trecut. Treceam in primul anotimp, cantand cateva piese inspirate din ritualuri de primavara, cantece de vara, de toamna, de iarna, colinde si terminam cu punctul culminant din evolutia unei generatii, cu nunta. Apoi, sugeram trecerea si continuarea ciclului la nivelul urmator, reluat cu datini de inmormantare.”

Cea de-a doua parte a spectacolui a fost deschisa de Moni Bordeianu, membru fondator şi primul solist al trupei. Acesta, prin prezenta sa scenica, a reusit sa ridice cei 4000 de spectatori in picoare. Melodii ca: „Fata verde cu parul padure”, „În umbra marelui urs”, „Vremuri”, „Hei, tramvai” au fost cantate cu mare entuziasm de cei din public, care au dansat si aplaudat la scena deschisa. De asemenea, o alta surpriza a fost melodia „Gipsys on the run” (de pe albumul „Back to the future” oferit tuturor celor sosiţi la eveniment). „Back To The Future” este discul pe care trupa l-a lansat printr-un concert la Preoteasa pe 1 noiembrie, si contine cantece compuse de Moni Bordeianu. Bisul cerut de aplauze a fost onorat cu melodia „Andri Popa” si cu imnul national cantat de Cristi Gram la chitara.

Formatia Phoenix a promis ca va reveni de cate ori va fi ceruta si dorita de catre public.

Foto: Maria Diana