Home » Ştiri » Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, grandios din prima săptămână
Duminică, 1 septembrie 2013, la Bucureşti, a avut loc deschiderea celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu”, unul din cele mai importante şi aşteptate festivaluri de muzică clasică din lume. Evenimentul a început oficial cu o conferinţă de presă şi a continuat cu impresionantul concert al orchestrei Staatskapelle Berlin. Dirijat de celebrul Daniel Barenboim, şi avându-l ca solist pe pianistul român Radu Lupu, concertul a fost începutul perfect pentru cea mai lungă ediţie din istoria festivalului.
Reprezentaţiile artistice următoare s-au menţinut la aceleaşi standarde, aducând pe scenă artişti de renume mondial, împreună cu grandoarea şi virtutea muzicii clasice pe care au interpretat-o cu rigoare şi pasiune. În continuare consemnăm câteva dintre momentele-cheie de care publicul s-a bucurat în prima săptămână de festival.
Duminică, 1 septembrie 2013, după concertul orchestrei Staatskapelle Berlin, a urmat recitalul susţinut la Ateneul Român de organistul Cameron Carpenter. Recitalul numit „The Theatre of the Organ” a fost compus din două lucrări de J.S. Bach (Fantezia şi Fuga în sol minor BWV 542) şi o prelucrare a lui Carpenter după J.S. Bach. Artistul venit pentru prima oară în România, s-a remarcat ca un personaj excentric şi extrem de talentat.
Luni, 2 septembrie 2013, Ansamblul Archaeus a reunit într-un spectacol de o oră şi jumătate cele mai diverse tendinţe şi orientări din muzica contemporană. Ansamblul face parte din Uniunea Compozitorilor din România, iar până în prezent a susţinut peste 300 de concerte şi a interpretat peste 550 de lucrări semnate de compozitori români şi străini.
Tot luni, orchestra Staatskapelle Berlin a susţinut un spectacol de excepţie la Sala Mare a Palatului. Cu pianistul român Radu Lupu şi maestrul Daniel Barenboim în prim-plan, orchestra a ridicat în picioare publicul după interpretarea concertul nr. 10 pentru două piane în Mi bemol Major K365, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Marţi, 3 septembrie 2013, Filarmonica „Banatul” din Timişoara şi-a deschis reprezentaţia la Ateneul Român prin Concertul pentru pian şi orchestră al compozitorului american Michael Hersch. Prima audiție europeană a acestui concert a avut loc duminică, 1 septembrie la Timişoara.
În a doua jumatate a spectacolului, orchestra condusă de dirijorul, compozitorul şi pianistul român Radu Popa, a interpretat „Ombres – tribute to Debussy” a compozitorului francez Thierry Huillet, o compoziţie de muzică simfonică dedicată lui Claude Debussy.
Spectacolul de marţi seară de la Ateneul Român s-a încheiat cu Concertul pentru orchestră op. 81 compus de Rolf Martinsson, considerat cel mai bun compozitor suedez contemporan.
A urmat Pittsburgh Symphony Orchestra, în deschiderea căreia tânăra pianistă Yuja Wang a interpretat Concertul 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23 de P.I. Ceaikovski. În partea a doua a spectacolului, Orchestra Simfonică din Pittsburg, dirijată de Manfred Honeck a încântat publicul cu Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 a compozitorului rus Dimitri Şostakovici.
Miercuri, 4 septembrie 2013, momentul-cheie al spectacolului a fost, fără îndoială, recitalul pianistului Radu Lupu care şi-a dovedit măiestria interpretând două dintre sonatele lui Fr. Schubert. Publicul nu numai că l-a apreciat pentru prestaţia desăvârşită, dar a şi cerut cinci bis-uri, pe care artistul le-a acordat, spre satisfacţia tuturor.
Joi, 5 septembrie 2013, în cadrul secţiei „Mari orchestre ale lumii”, spectatorii au avut ocazia să cunoască Orchestra din Paris. Dirijorului estonian-american Paavo Jarvi, violonista Vilde Frang şi organistul Thierry Escaich au înfrumuseţat seara tuturor deschizând spectacolul cu Uvertura la „Le Corsaire” a lui Berlioz. Cei prezenţi au mai ascultat şi Concertul nr. 2 în re minor pentru vioară şi orchestră, op. 15 al lui Benjamin Britten, iar în încheiere, organistul Thierry Escaich a interpretat Simfonia a III-a în do minor cu orgă a lui Camille Saint-Saens.
Vineri, 6 septembrie 2013, concertul de la miezul nopţii susţinut de Ansamblul italian Europa Galante a readus în prim-plan muzica lui Vivaldi. Solistul Fabio Biondi, care a înfiinţat ansamblul în urmă cu 23 de ani, a reuşit să câştige admiraţia publicului prin măiestriea şi dedicarea sa.
Sâmbătă, 7 septembrie 2013, Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” a interpretat, sub îndrumarea dirijorului Leo Hussain, opera „Gurre-Lieder”, o producţie pe cât de impresionantă, pe atât de dificilă. S-a remarcat, bineînţeles, şi prezenţa maestrului Victor Rebengiuc, care a avut rolul de narator. Spectacolul s-a dovedit a fi un succes aclamat de toţi cei prezenţi la Sala Palatului.
Acestea au fost primele şapte zile de festival, şapte zile în care talentul şi pasiunea pentru muzică s-au contopit elegant cu rigoarea şi disciplina muzicală. Mai rămân, aşadar, trei săptămâni în care vom putea urmări spectacole de muzică clasică, operă, balet şi muzică contemporană şi vom auzi nume celebre ale muzicii internaţionale, ca Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, National Philharmonic Of Russia, John Malkovich şi Wiener Akademie, Saint Martin in the Fields, Vortice Dance Company.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.