Home » Recenzii » RECENZIE: André Rieu în concert la Bucureşti – vals, splendoare şi un vis devenit realitate (FOTO)
Pentru unii a fost ocazia perfectă pentru a descoperi live magia valsului adusă de cel mai prolific ambasador al acestuia, iar pentru cei mai mulţi a fost un vis devenit realitate. André Rieu şi-a răsplătit fanii români, care îl aşteptau de ani de zile, odată cu anunţarea seriei de şapte concerte susţinute în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în perioadele 5-7 iunie şi 11-14 iunie 2015. Celebrul violinist a fost acompaniat pe scenă de la fel de faimoasa Johann Strauss Orchestra, dar şi de alţi muzicieni talentaţi, printre care trei soprane şi trei tenori arhicunoscuţi la nivel mondial.
Sâmbătă, 6 iunie 2015, a avut loc al doilea concert din totalul celor şapte reprezentaţii pe care maestrul le va oferi publicului român, iar centrul Bucureştiului a vibrat intens pe acorduri line de vioară. André Rieu a avut parte de o primire călduroasă din partea fanilor, care la rândul lor, s-au bucurat de marşul triumfal al violonistului şi al orchestrei sale printre zecile de rânduri de scaune, în drum către scena uriaşă amplasată în faţa Palatului Parlamentului. Violonistul olandez s-a îndreptat către scenă extrem de entuziast, schimbând priviri cu fanii şi chiar dând mâna cu ei.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Înainte ca spectacolul să înceapă, André Rieu a profitat pentru a le vorbi un pic fanilor despre istoria orchestrei sale şi despre componenţa multilingvă şi multiculturală a acesteia. Astfel, maestrul le-a mărturisit fanilor că orchestra cuprinde un total de 10 naţionalităţi, printre care Tasmania, Olanda, Ungaria, Germania, Austria, Franţa, România şi Brazilia. Johann Strauss Orchestra, care reuneşte cei mai buni muzicieni din lume, alături de violonistul şi dirijorul André Rieu, ne-au oferit trei ore de muzică clasică, în care valsul a avut rolul principal. Am ascultat arii celebre, dar şi piese contemporane puse pe acorduri simfonice, iar Bucureştiul a devenit brusc „centrul Universului”, după cum a spus însuşi André Rieu.
Spectacolul a fost deschis cu celebrul vals al lui Sostakovici, pe care Rieu îl consideră un al doilea imn naţional, care are cu un efect răsunator la toate meciurile de fotbal importante de pe toate marile stadioane ale lumii. De altfel, cu aceeaşi notă de umor caracteristică, André Rieu i-a sfătuit pe jucătorii echipei Steaua Bucureşti să adopte acest imn pentru a putea câştiga toate meciurile.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Primii invitaţi ai serii au fost cei trei tenori care formează grupul The Platinum Tenors, care au interpretat magistral piesa „Volare”, melodie italiană celebră. Aceştia nu s-au oprit aici şi au continuat cu şi mai celebra „Nessum Dorma”, din opera „Turandot”, compusă de Giacomo Puccini.
A urmat apoi imnul coridelor, reprezentat de piesa „Espana Cani”, prilej de amuzament copios tot datorită farmecului umoristic al violonistului. Înainte de a cânta piesa, maestrul i-a întrebat pe spectatori dacă se tem de tauri, liniştindu-i şi spunându-le că nu trebuie să-şi facă griji atât timp cât nu sunt îmbrăcaţi în roşu. Însă, cum printre doamne se aflau multe care purtau haine roşii, printre rândurile de scaune au apărut doi actori costumaţi în taur, care au început să o alerge pe spectatoarea îmbrăcată cu roşul cel mai strident. Cum era de aşteptat, acest moment a stârnit râsul general şi a instaurat o bună dispoziţie care s-a accentuat tot mai mult pe durata concertului.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Printre invitatele speciale ale lui André Rieu s-a aflat şi soprana de origine braziliană Carmen Monarcha. Plină de candoare, a vrăjit spectatorii cu interpretarea piesei „O mio babbino caro”, din opera „Gianni Schicci”, compusă tot de marele Puccini. Momentele emoţionante au alternat cu cele energice, astfel că a urmat piesa „Sport Pallace Waltz”, prilej cu care Rieu i-a rugat pe fani să fluiere alături de una dintre instrumentistele orchestrei sale.
Cei şase muzicieni din trupa Berlin Comedian Harmonists ne-au întors în timp până în anii ’20 şi au interpretat piesa „Veronik”, aducând tribut celebrei trupe Comedian Harmonists, care şi-a încetat activitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu începutul exterminării evreilor.
Le-a urmat o altă invitată specială, de această dată o soprană din Australia, pe nume Mirusia Louwerse, care a interpretat angelic piesa „Wishing You Were Somehow Here Again” din musicalul „The Phantom of The Opera”.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
A urmat un omagiu adus marelui compozitor Johann Strauss, prin cuvintele lui André Rieu, care a spus că „lumea ar fi fost mai săracă dacă Johann Strauss nu ar fi existat”. Un moment cu adevărat senzaţional a avut loc pe minunatul vals „The Blue Danube” a lui Strauss, când zeci de perechi s-au ridicat de pe scaune pentru a dansa şi pentru a arăta că pot fi cei mai buni dansatori. Pentru câteva momente, Piaţa Constituţiei s-a încărcat cu atmosfera vieneză, simţindu-ne ca într-o sală de bal uriaşă.
Concertul a continuat cu un mesaj de pace şi iubire, concretizat prin piesa „Odă Bucuriei”, compusă de Friedrich Schiller şi Ludwig van Beethoven. Rieu i-a îndemnat pe fani să încerce să păstreze în inimi cuvintele faimoase ale celor doi, care invită la fraternitate: „All men shall be brothers” (Toţi oamenii ar trebui să fie fraţi”), adăugând că muzica aduce mereu oamenii împreună şi trezeşte fericirea din noi, un sentiment de care avem nevoie toţi pentru a putea trăi.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Ultimul invitat special al serii a fost nimeni altul decât părintele naiului, virtuozul Gheorghe Zamfir, românul care a reuşit să topească inimile a milioane de oameni din întreaga lume cu piesele sale, care au puternice influenţe tradiţionale româneşti. A stârnit ropote de aplauze de cum a păşit pe scenă, publicul ridicându-se în picioare pentru a-l întâmpina. Vizibil emoţionat, maestrul Gheorghe Zamfir a interpretat „Păstorul singuratic” dându-ne fiori la fiecare notă.
Pentru că spectatorii nu se gândeau sub nicio formă să plece acasă aşa repede, impresionaţi de tot ceea ce vazuseră şi ascultaseră până atunci, André Rieu le-a mai oferit o porţie de muzică, iar momentele care au urmat au fost cu totul deosebite. Astfel, concertul a continuat cu piese şi dansuri tradiţionale româneşti, alături de toate sopranele şi tenorii invitaţi. Interpretarea piesei „Ciuleandra” de către Gheorghe Zamfir alături de taraful său, i-a determinat pe fani să formeze chiar şi o horă în faţa scenei. Şi pentru ca totul să fie desăvârşit şi finalul să fie unul de neuitat, am avut parte şi de câteva clipe în care cerul a fost luminat de artificii, publicul făcând chiar şi o baie de confetti.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Concertul a fost peste aşteptările tuturor, un eveniment bine organizat, în care muzica lui André Rieu şi a invitaţilor săi a făcut să plutească o stare de fericire generală. Emoţia, amuzamentul şi energia au fost cuvintele de ordine ale concertului şi ce a plăcut cel mai mult a fost interacţiunea permanentă pe care violonistul a avut-o cu fanii săi. Aşa cum ne-a spus maestrul, muzica are puteri miraculoase şi poate aduce oamenii împreună, legând nenumărate prietenii. Chiar aşa ne-am şi simţit la concert, ca între prieteni.
Seria celor şapte concerte continuă la Bucureşti, iar cei interesaţi pot să-şi achiziţioneze bilete de pe www.eventim.ro.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.