Home » Recenzii » RECENZIE: Balkanik! Festival 2016 – 3 zile de shoturi de ţuică, muzică şi bucate ca-n Balcani (FOTO)
Dacă te-ai uitat la filmele lui Emir Kusturica şi ţi-ai imaginat că vei regăsi atmosfera aceea idilică şi la Balkanik! Festival, cu siguranţă nu ai fost dezamăgit. Aflat deja la cea de-a şasea ediţie, festivalul întins pe o perioadă de 3 zile a fost pentru bucureşteni un adevărat city break în Balcani. Grădina Uranus a găzduit, între 9 şi 11 septembrie 2016, nu doar o scenă muzicală pentru artişti renumiţi precum Omar Souleyman, Bollywood Masala Orkestra, Kocani Orkestar şi Taraf de Haïdouks, ci şi un târg meşteşugăresc, desprins parcă din „Şatra” lui Zaharia Stancu.
De la bijuterii handmade la costume tradiţionale rome, de la cazane şi ibrice la borsete şi traiste ţesute pe loc şi de la tricouri cu mesaje hipstereşti la desene cu henna, pe toate le puteai găsi pe Strada Uranus 144, în grădina care a găzduit evenimentul.
Pe lângă toate acestea, cei prezenţi au avut parte şi de o ofertă culinară vastă de preparate balcanice precum micii, bulzul cu brânză de burduf, fasolea cu ciolan şi pastrama de berbec; acestora li s-au adăugat o serie de mâncăruri indiene pentru cei mai curajoşi care adoră şofranul, curry-ul şi condimentele picante, iar pofticioşii şi-au putut delecta papilele şi cu îngheţată, baclavale şi clătite, care mai de care mai aromate şi mai dulci. Shot-urile de ţuică au fost atracţia barului, însă setoşii au avut la dispoziţie şi o gamă variată de răcoritoare, cidru, bere şi cocktailuri pentru a se răcori.
Veniţi tocmai din Franţa, cei de la Orange Blossom au fost primii care au concertat în cadrul festivalului, vineri, de la ora 20:00. Solista de origine egipteană, Hend Elwary, a avut o tentativă timidă de a comunica în engleză şi ulterior în franceză, însă adevărata conexiune cu publicul a fost generată de energia şi vibe-ul pozitiv al cântecelor formaţiei din Nantes. Melodii precum „Lost” şi „Pink Man” s-au bucurat de o mare apreciere, însă nu au lipsit nici improvizaţiile, iar rezultatul a fost unul deasupra aşteptărilor.
Vezi mai multe poze din prima zi de festival!
După Orange Blossom, Omar Souleyman şi-a încântat pentru întâia oară fanii din România. Artistul levantin, care a îmbrăţişat genul folk electric a fost mai puţin energic decât ne-am fi aşteptat, însă cântecele sale au uns pe suflet publicul format din corporatişti care îşi petrecuseră întreaga săptămână în birouri ponosite. Starea pe care a transmis-o muzica lui Souleyman a fost cu siguranţă una liniştitoare, care avea să pregătească participanţii pentru următoarele două zile mai zbuciumate ale festivalului.
Vezi mai multe poze din prima zi de festival!
A doua zi de festival a început, cum era de aşteptat, mult mai devreme decât prestaţiile artiştilor de vineri. La ora 16:00, au urcat pe scenă Fanfara Shukar din Zece Prăjini şi Fanfara Extraterestră, care au făcut o improvizaţie de zile mari.
Cum a menţionat una dintre soliste, Andreea Verde, pentru acest jam session s-au adunat pe scenă 15 artişti din proiecte diferite care au reuşit să îşi armonizeze de minune stilurile şi să redea publicului o muzică omogenă şi ritmată.
Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!
Printre cei care ne-au încântat auzul, timp de peste două ore, s-au numărat 3 membri ai proiectului Ad Hoc: Sergiu Corbu Boldor (vioară, caval, tilincă), Igor Antoniuc (chitară, chitară bass şi kazoo) şi Andrei Nagy (sintetizator, clape), dar şi Sasa-Liviu Stoianovici de la Balkan Taksim (saz electric), Eduard Gabia (tobe) şi Valeriu Borcos (sintetizator) de la Karpoy not Kasparov, Corina Sucarov de la Kepler not Kopernikus (voce, ukulele, kazoo), Octavian Untila de la Alien Lama (caval), Alexandra Andrieş de la Foley’Ala (voce), membrii trupei Poetrip, Ştefan Botezatu (sintetizator, loop station) şi Oana Maria (voce), TrickSodus Da Muv (didgeridoo), Andreea Verde (voce), Diana Negroiu (vioară), Marian Citu (synth), Cosmo (percuţii) şi Jenel Stan (contrabas). Artiştii au cântat preluări celebre, printre care şi bijuteria de piesă a Mariei Tănase, „Până când nu te iubeam”.
În pauză, publicul a avut parte de un moment artistic al membrilor Fundaţiei Parada, care i-au încântat pe cei prezenţi cu acrobaţii şi jonglerii. Aceştia au participat activ şi duminică, după concertul trupei Galanias Actores Alidos.
Vezi mai multe poze din a doua zi de festival!
Pe înserat, la 19:30, pe scenă a urcat Cümbüş Cemaat, care a încântat publicul cu cântecele sale populare din Balcani şi Orient. Turcii au fost pentru a doua oară pe scena Balkanik! Festival, aceştia fiind prezenţi şi la ediția din 2015.
Seara s-a încheiat cu Bollywood Masala Orchestra – Spirit of India. Concertul acestora a durat peste o oră şi jumătate, până aproape de miezul nopţii. Ritmurile indiene au încheiat seara într-o notă chill, însă cei prezenţi nu s-au limitat la acest gen de distracţie şi au continuat să petreacă la after party până spre dimineață. Petrecerea s-a desfăşurat oficial în clubul Control, dar o parte dintre participanţi au preferat să rămână în grădină până pe la ora 04:00.
Ultima zi a festivalului a început cu o reprezentaţie atipică a Fanfarei Shukar, care nu a avut loc pe scenă, aşa cum ne-am fi aşteptat, ci chiar în grădină. Membrii Fanfarei Shukar au început să cânte, când Grădina Uranus era încă destul de aerisită, iar cei prezenţi păreau mai preocupaţi de mâncare şi de shopping decât de muzică.
Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!
La ora 17:30, a urcat pe scenă Galanias Actores Alidos, un cvartet din Sardinia condus de Valeria Pilia. Reprezentaţia s-a încadrat la limita dintre acapella şi polifonică, iar cântecele celor 5 femei au reuşit să ofere publicului adevărate goose bumps, chiar dacă dialectul nu era tocmai la îndemâna balcanicului de rând. Galanias Actores Alidos a interpretat cântece de leagăn, descântece şi chiar rugăciuni, acompaniate de sunetele deloc obişnuite ale unor instrumente pe care nu le-ai putea încadra într-o orchestră, ci mai degrabă într-o gospodărie.
Spre seară, scena a fost ocupată de Antwerp Gipsy, care au încins atmosfera cu ritmuri hardcore punk şi reggae-ska. Aceştia au avut probabil cel mai interactiv dialog cu publicul, presărat cu glume naţionaliste, dar, totodată, şi cea mai dansantă reprezentaţie.
Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!
De la o variantă ska a celebrei piese „Can’t Touch This” a lui MC Hammer la piese pe care nu le cunoştea anterior publicul, despre sârbii de la Antwerp Gipsy nu putem spune decât că au fost senzaţionali şi că sperăm să-i revedem şi în ediţiile următoare. Gregor „Terror” Engelen (voce), Mukti Gabriels, Filip Vandebril, Suhamet Latifi, Roel Poriau, Nathan Daems au făcut fustele să fluture şi pălăriile să sară, iar unul dintre momentele cheie ale numărului lor a fost un solo de saxofon, demn de aprecierile din lumea jazzului. De altfel, au interpretat şi piesa „Tutti Frutti”, cunoscută majorităţii din filmul „Gadjo Dilo”, Gregor „Terror” menţionând că nu ar fi putut să vină în România şi să nu cânte această melodie.
Deja animat, publicul tot mai numeros – duminică au fost prezenţi de cel puţin 3 ori mai mulţi spectatori faţă de prima zi – a avut parte de un adevărat „eargasm” lăutăresc în momentul în care au urcat pe scenă Taraf de Haïdouks şi Kocani Orkestar, cunoscuţi drept Band of Gypsies.
Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!
Artiştii au interpretat cântece lăutăreşti cunoscute, precum „Of, ce dor, ce chin, ce jale”, dar şi piese celebre ale unor artişti de talie internaţională, precum „Kalashnikov”, a lui Goran Bregović. Aceştia au avut invitaţi speciali alături de ei, printre care şi celebra Viorica Rudăreasa. Publicul i-a tratat ca pe nişte lăutari adevăraţi, un bărbat chiar s-a urcat pe scenă pentru a le oferi bani.
O altă surpriză a fost implicarea Andreei Verde, care li s-a alăturat pentru a dansa alături de muzicienii preferaţi ai Balkanik! Festival. Deşi nu a putut oferi publicului bisul cerut, taraful s-a mutat în grădină, unde le-a oferit fanilor o improvizaţie ad-hoc care a durat aproximativ 15-20 de minute.
În acest an, cele 3 zile desprinse parţial din „1001 de nopţi” şi parţial din mai multe mii de zile de tradiţii balcanice au fost finanţate de ArCuB. Balkanik! Festival face parte din seria de proiecte Bucureşti-Oraşul In-Vizibil. Asociaţia Culturală Metropolis este organizatorul oficial al festivalului care are deja o tradiţie de 6 ani.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.