Home » Recenzii » RECENZIE: Cavalerii artelor la Bucureşti
În perioada 10-15 octombrie 2010, Festivalul Artelor Bucureşti a adus pe scenele culturale ale Capitalei, artişti importanţi, precum Tudor Gheorghe, Ion Caramitru, Florin Piersic, Dan Puric, Radu Beligan sau Lothar Hensel. Teatrul, muzica, dansul şi artele vizuale au fost prezente pe scenele de la Sala Palatului şi Palatul Naţional al Copiilor.
În seara de 12 octombrie, Sala Palatului a fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să-l asculte pe Tudor Gheorghe. Artistul a oferit publicului un spectacol memorabil – „Cavalerii felinarelor târzii„, acompaniat de orchestra Arkadia, dirijată de bagheta lui Marius Hristescu. Maestrul şi-a condus publicul într-o călătorie în trecut, în Bucureştiul interbelic, când Zavaidoc şi Jean Moscopol, încântau locuitorii Micului Paris prin cântecele lor. Tudor Gheorghe i-a numit ”Cavalerii felinarelor târzii”, a povestit, a glumit, a oferit o lecţie de istorie a bucureştenilor, într-o manieră proprie însă, prin muzică.
Zavaidoc (pe numele său adevărat, Marin Teodorescu), era artistul ascultat îndeosebi de clasa de mijloc a societăţii, cel care, alături de George Enescu, a susţinut spectacole muzicale pentru soldaţii şi ofiţerii români din Primul Război Mondial. Jean Moscopol, şi-a exprimat în cântece suferinţa exilului cu care a fost pedepsit, din cauza nesupenerii în faţa regimului comunist. El a lansat cântecul „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?„, preluat mai târziu de Gică Petrescu.
Marţi seară, la Sala Palatului au fost cântate piese precum „Noapte bună, Mimi„, „Violete pentru fete„, „Tot ce-i românesc nu piere„, „Drum în noapte„, „Economiile săracilor„, „Cotele ţăranilor„, „Farsa alegerilor„, „Di,di murgule, di„, „Te-aştept diseară în Cişmigiu„, „Arlus şi URSS„, „Poate că nu te mai iubesc„.
La finalul spectacolului, maestrul Tudor Gheorghe a avut parte de o surpriză, atunci când i-a fost oferită o Diplomă de Excelenţă, din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru cei 40 de ani de activitate artistică.
Miercuri seară, pe 13 octombrie, Dan Puric şi-a prezentat ”VIS”-ul publicului care umpluse sala de la Palatul Copiilor. Spectacolul, prezentat în ţări ca Franţa, Austria, Germania, Coreea de Nord, a fost premiat printre altele, cu premiul special al Festivalului de Pantomimă de la St. Croix – Elveţia(1992) şi premiul special la Programul Chicago Artist Internationl (1996).
Dan Puric a oferit publicului o serie de episoade dansante, pline de gesturi-cuvânt. Limbajul său scenic a atras atenţia publicului, punându-i imaginaţia la muncă. Gesturile sunt cuvintele prin care Dan Puric a transmis diferite emoţii publicului său, muzica şi jocul de lumini au armonizat expresivitatea gestuală a artistului. ”VIS” a fost un spectacol care solicită mult imaginaţia publicului. Se poate spune ca Dan Puric oferea publicului o carte de colorat; el arăta schiţele, iar imaginaţia spectatorilor colora spaţiul dintre liniile negre.
Asociaţia Culturală Maria Domina şi Asociatia Culturală Mirajul Scenei au pregătit cea de-a II-a ediţie a Festivalului Artelor Bucureşti, singurul festival susţinut 100% de public.
Galerie foto Tudor Gheorghe – „Cavalerii felinarelor târzii”
Galerie foto Dan Puric – „Vis”
Vezi mai multe poze de la Festivalului Artelor 2010!
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.