Home » Recenzii » RECENZIE: Strauss Festival Orchestra Vienna a adus direct din Austria un Crăciun muzical de poveste în România (FOTO)
Cu şase zile înainte de Crăciun, Strauss Festival Orchestra Vienna a susţinut pe scena Sălii Palatului din Bucureşti un concert impresionant în faţa a 4.000 de spectatori. Concertul de Crăciun autentic vienez este aidoma Concertului de Anul Nou pe care Orchestra îl susţine în Wiener Konzerthaus, o reprezentaţie muzicală de excepţie, cunoscută în întreaga lume.
Întâlnirea cu publicul român nu este una singulară, concertul „Christmas in Vienna”, susţinut de orchestra vieneză sub bagheta maestrului Willy Büchler, fiind la a şaptea manifestare. Concertul de la Bucureşti, „la dublu”, de la orele 16:00, respectiv 19:00, a făcut parte dintr-un turneu de tip maraton, desfăşurat în 12 ţări şi în mai multe oraşe din România.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
După un „Ave Maria” impecabil, în interpretarea sopranei Maria Crăciun, în deschiderea spectacolului vienez, celebra orchestră a venit în scenă, în apaluzele publicului nerăbdător. Primele arii interpretative, Entrance march from „The Gypsy Baron” şi „Wine, Women and Song”, compoziţii de-ale marelui Johann Strauss Jr., au adus spectatorilor magia Crăciunului vienez, risipită în simfonii tradiţionale, târguri festive, dulciuri asortate, suveniruri mărunte, dar atât de frumoase.
Următorul moment a fost consacrat unui alt compozitor, Robert Stolz, iar orchestrei i s-a alătuat pe scenă talentata soprană austriacă Monika Mosser, îmbrăcată într-o rochie bleu ciel, admirată de toţi cei prezenţi.
Următoarele două arii au fost dedicate tot marelui Strauss Jr., dar nu înainte ca dirijorul Willy Büchler, cunoscut pentru carisma şi abilităţile sale de om-orchestră, să interacţioneze cu publicul român. „Doamnelor şi domnilor, noi, Strauss Festival Orchestra Vienna, ne bucurăm să fim în Bucureşti. Din păcate, e tot ceea ce ştiu în română şi mi-a luat trei săptămâni să învăţ aceste cuvinte” – a fost saltul simpaticului dirijor.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
În timpul celebrei simfonii „Wildfire”, dirijorul a creat un moment interactiv cu membrii orchestrei şi cu cei din public. În funcţie de tempo-ul ariei, publicul şi orchestra s-au ridicat alternativ în picioare, în funcţie de îndrumările lui Büchler.
După „Thalia” lui Josef Strauss, fratele mult mai tânăr al lui Johann Strauss Jr., vienezii au revenit la compoziţiile celui de-al doilea. Pe ritmurile celebrului Viennese Blood in Soloversion („Wiener Blut” Duett in Soloversion), soprana Monika Mosser a revenit în scenă, impresionând prin vocea impunătoare şi ţinuta de o eleganţă răpitoare: o rochie verde smarald, cu inserţii brodate şi influenţe baroce, şi un evantai din puf. Elegantă şi de-a dreptul irezistibilă, frumoasa Monika a dansat cu Büchler în faţa celor 4.000 de admiratori.
După „Pleasure Train”, o simfonie alertă în care dirijorul s-a erijat într-un şef de gară, cu fluier în dotare, maestrul a adresat publicului un mesaj în felu-i caracteristic: „Suntem pregătiţi să cântăm în bucătăria voastră, în sufragerie sau garaj, tot ceea ce trebuie să faceţi e să ne cumpăraţi CD-urile!”.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Pentru următorul moment, „Where the citrons bloom (Wo die Citronen blüh’n)”, Johann Strauss Jr., dirijorul şi-a arătat măiestria în mânuirea viorii. A urmat o operetă de-a marelui compozitor ungur Emmerich Kálmán, „Was in der Welt geschieht” from „Zirkusprinzessin”. Nu foarte mulţi ştiu că din cauza unui reumatismul la mâini, compozitorul maghiar s-a reorientat spre compunerea de operete în stil vienez, cărora le-a dat un caracter maghiar prin utilizarea ceardaşului.
De data asta ceardaşul – dans naţional maghiar, alcătuit din două părţi: una lentă, iar a doua din ce în ce mai rapidă – a fost executat de frumoasa Monika Mosser, îmbrăcată ca o adevărată divă de cabaret high-class, cu umbrelă, mănuşi şi pălărie cu fundă. Soprana a revenit în scenă pentru o simfonie de final, „Hör ich Zymbalklänge” from „Zigeunerliebe”, compusă de Franz Lehár. Îmbrăcată iniţial auster, într-o cămaşă şi o fustă cloş neagră, Monika Mosser a renunţat la un moment dat la ele, pe acorduri alerte de trompetă – nota distinctivă a ariei. Astfel, frumoasa vieneză a rămas pe scenă într-o rochie roşie, scurtă, din paiete, spre admiraţia domnilor din public.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Un moment deosebit a fost consacrat bucuriei aduse de iarnă, „Winterlust” – Josef Strauss, în care orchestra a adus cu adevărat magia Crăciunului pe scenă. În clinchet de clopoţei şi cu un toboşar cu o cuşmă de Moş Crăciun, vienezii au reuşit să facă spectacol de excepţie.
Ruud Merx a abandonat la un moment dat trombonul şi a schimbat locul cu dirijorul Willy Büchler, dar în loc de baghetă a scos din buzunarele unui şorţ de bucătărie, ustensile de bucătărie pe care le-a transformat în instrumente muzicale. „Vă rog să mă scuzaţi, dar eu nu vorbesc româneşte, dar eu totuşi încerc. Dumneavoastră sunteţi cel mai bun public, vă salut pe toţi”, le-a spus Merx celor prezenţi.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Din spectacol nu au lipsit şi celebrele „Danube Mermaid (Donauweibchen)” – aria construită în jurul unei poveşti de dragoste imposibile, dintre un prinţ austriac fascinat şi îndrăgostit de o sirenă izvorâtă din apele Dunării – şi „Hunting polka (Auf der Jagd)”, ambele compoziţii de-ale lui Johann Strauss Jr.
Spectacolul s-a terminat cu un colind, „Jingle Bells”, interpretat de Monika Mosser alături de copii chemaţi din public. Nu a lipsit şi deja „tradiţionalul” poştaş, ivit în ultimul moment pe scenă cu un plic imens, pe care era trecută adresa Orchestrei. Personajul s-a plimbat prin toată sala şi la final a revenit pe scenă pentru a scoate şi „scrisoarea”, o urare de Crăciun pentru publicul român.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Strauss Festival Orchestra Vienna a fost fondată în 1978 de legendarul dirijor Peter Guth, care este în continuare liderul artistic al grupului şi care este considerat cel mai mare specialist în Strauss din zilele noastre. Maestrul Willy Büchler, conduce de peste 20 de ani ca dirijor invitat Strauss Festival Orchestra Vienna, bucurându-se de un succes colosal pe scenele lumii, ca şi soprana vieneză Monika Mosser.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.