Home » Recenzii » RECENZIE: Constantin Enceanu – 25 de ani de carieră sărbătoriţi pe scena Sălii Palatului (POZE)
Pe 28 şi 29 martie 2014, Constantin Enceanu a celebrat 25 de ani de la debut prin două concerte extraordinare, susţinute la Sala Palatului din Bucureşti.
Cele două show-uri au adunat peste 7500 de fani ai artistului şi o mulţime de prieteni ce i-au fost alături pe scenă: maestrul Nicolae Botgros şi Orchestra „Lăutarii”, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Stela Popescu, Corina Chiriac, Gelu Voicu, Dinu Iancu Sălăjeanu, Romică Ţociu şi Cornel Palade, Cornelia şi Lupu Rednic şi mulţi alţii.
Exact la 19:30, luminile Sălii Palatului s-au stins, reflectoarele s-au aprins, iar pe scenă una dintre reprezentantele organizatorilor a mulţumit publicului pentru prezenţă şi a reamintit mesajul campaniei „Artă contra drog”, din care spectacolul a făcut parte, şi anume „Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, sunt ilegale pentru că sunt periculoase„.
Apoi, pe scena Sălii Palatului au urcat 24 dintre componenţii Orchestrei „Lăutarii” din Chişinău, conduşi de maestrul Nicolae Botgros. Aceştia au dat startul unei seri în care muzica populară românească a fost vedeta de necontestat.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Purtând o superbă rochie roşie, Iuliana Tudor a păşit pe scenă în aplauzele publicului. Aceasta a mulţumit spectatorilor pentru prezenţă şi a mărturisit că speră ca astfel de evenimente să devină o tradiţie. Prezentatoarea a menţionat că cele două seri sunt un vis împlinit pentru un mare artist al muzicii populare şi că Constantin Enceanu şi-a dorit să aibă alături o mulţime de prieteni.
Fericit şi emoţionat, Constantin Enceanu a apărut în faţa publicului purtând o frumoasă ipingea, pe ritmurile piesei „Stai cu mine, omule, să-ţi cânt”. La finalul melodiei, artistul a salutat publicul, mulţumindu-le pentru sprijin şi energia pozitivă care îl ajută să treacă mai uşor peste emoţii.
Artistul a interpretat câteva dintre primele sale piese, culese din zona sa natală, cu ajutorul doamnei Angela Dumitrescu Begu, soţia preotului din satul Vădăstriţa, jud. Olt. Mai apoi, a declarat că harul de la Dumnezeu, mama, familie şi publicul au fost elementele fără de care nu ar fi putul ajunge la acest nivel al carierei.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Primii invitaţi ai serii au fost doi dintre artiştii cu care Constantin Enceanu a fondat Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România: Mariana Deac şi Dinu Iancu Sălăjanu. Cei doi au interpretat cântece din Ardeal ce au fost răsplătite cu ropote de aplauze, printre acestea „Bade Ioane” şi, respectiv, „Mi s-a rupt căruţa-n drum”.
Un prim moment deosebit a fost apariţia Niculinei Stoican, alături de aceasta Constantin a cântat „De iubit nu e păcat”. Pe parcursul piesei, legătura specială dintre cei doi a fost evidentă, iar prezenţa Niculinei a părut să îi mai liniştească emoţiile artistului. Solista a fost intens apaudată şi a fost primul invitat ce a revenit la bis, interpretând o doină plină de sensibilitate.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Tot ea a menţionat că deşi pare extrem de dur, Constantin Enceanu are o persoană de care îi este frică: „muierea”. De altfel, artistul a menţionat de mai multe ori rolul pe care soţia sa, Angela l-a avut în cariera sa. Acest lucru a fost reiterat şi într-un colaj de fotografii prezentat publicului. Colaj ce conţinea imagini din momentele cele mai importante din viaţa artistică şi personală a sărbătoritului: câştigarea locului I la Festivalul Maria Tănase (1991), primele înregistrări la TVR, aniversarea nuntei de argint, căsătoria fiicei, botezul nepoatei şi altele.
Pe scenă au păşit apoi „doi prieteni adevăraţi” ai lui Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic, însoţiţi de doi cetăraşi. Aceştia au oferit publicului câteva minute bune de muzică din Maramu’, prin care în timp ce Cornelia i-a încântat pe cei prezenţi cu vocea sa, Lupu a oferit doar o mostră din talentul său de violonist.
Următorul invitat a fost un artist din tânăra generaţie, apreciat de sărbătorit pentru „talent, disciplină şi carismă„: Gelu Voicu. Acesta i-a bucrat pe cei prezenţi cu două piese, una dintre ele interpretată cu măiestrie la fluierele pe care le dezvăluia unul câte unul, din traista ascunsă sub manta.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Lăutarii din Chişinău şi maestrul Botgros au luat o primă pauză, după aproape două ore în care au încântat audienţa, alături de invitaţi, în timp ce în lumina reflectoarelor îşi făcea apariţia Stela Popescu. Elegantă, veselă şi cu zâmbetul pe buze, aceasta le-a povestit, în stil propriu, celor prezenţi despre deviza ei: „Popesco nu te lăsa!„.
Pe parcursul întregii seri, spectatorii s-au desfătat cu interpretări ale pieselor celebre ale lui Constantin Enceanu şi momente în care orchestra îşi demonstra talentul extraordinar, iar maestrul Botgros îi încânta e cei prezenţi cu veselia domniei sale.
Sărbătoritul serii a revenit pe scenă în costum de gală, din dorinţa de a oferi o mică probă a varietăţii talentului său. Acesta a cântat alături de orchestră un cântec de petrecere, iar mai apoi alături de Corina Chiriac un duet pe piesa: „Strada Speranţei”.
După aplauzele publicului, Constantin s-a retras în culise în timp ce Corina i-a încântat pe spectatori cu două piese, inclusiv un duet impromptu cu Iuliana Tudor pe melodia „Mama, doar mama”. Următoarele invitate ale serii au fost Steliana Sima şi Mariana Ionescu Căpitănescu care au cântat şi alături de sărbătorit, dar şi doar alături de Orchestră.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Unul dintre cele mai aşteptate momente ale serii a fost cu siguranţă intervenţia lui Petrică Mâţu Stoian. Vechiul colaborator al sărbătoritului nu putea lipsi de la o seară atât de specială. Cei doi au cântat împreună două piese, iar Petrică a revenit la bis povestindu-le celor prezenţi despre „cănuţa moşului”. Acesta s-a declarat extrem de bucuros de reuşita lui Constantin şi i-a urat: „Să fi fericit Costică şi să ai parte numai de prieteni ca mine!„.
După mai bine de trei ore şi jumătate pe scenă orchestra s-a retras din nou, în timp ce Romică Ţociu şi Cornel Palade le-au povestit spectatorilor, mai mult sau mai puţin „cu perdea”, despre o „pilulă miraculoasă”.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
La revenirea pe scenă Constantin Enceanu s-a declarat copleşit de emoţia i-a mulţumit lui Dumnezeu că a reuşit să ducă la bun final acest proiect. Pentru partea de final artistul a păstrat cele mai cunoscute piese ale sale: „De mic am fost cinstit”, „Anii care-i am acuma” şi „Stai cu mine, omule, să-ţi cânt”. Seara s-a încheiat cu artistul înconjurat de prieteni pe scene şi miile de fani prezenţi cântând „Mulţi ani trăiască” şi aplaudând.
„Prin tot ce în viaţa am trecut las urmă mare pe Pământ” spune un vers al piesei „La casa mea eu sunt stăpân” a lui Constantin Enceanu, iar moştenirea artistică a sa este o dovadă de necontestat. Premiat în cadrul serii de Ansamblul Maria Tănase, echipa „O dată în viaţă”, casa sa de discuri, dar şi de primăria comunei Vişina Nouă, care i-a oferit titlu de cetăţean de onoare, Constantin Enceanu a avut parte de două spectacole de neuitat pe scena Sălii Palatului. În acelaşi timp, spectatorii au fost răsfăţaţi cu patru-cinci ore de muzică tradiţională de calitate într-un eveniment special.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.