Home » Recenzii » RECENZIE: Muzică nemuritoare marca The Count Basie Orchestra la Bucureşti (POZE)
Sala Palatului din Bucureşti a găzduit, pe 14 mai 2013, concertul celebrului big-band american The Count Basie Orchestra. În deschiderea celor 18 instrumentişti, pe scena Sălii Palatului a urcat Costinel Mirea alături de Django Sound Quartet.
Începând cu ora 20:00, cei patru membri ai Django Sound Quartet au susţinut un recital care a fost pe placul publicului, îmbinând cu mare măiestrie jazz manouche cu elemente din folclorul românesc. Astfel Costinel Mirea, la vioară, Andi Avădănoaei la chitară solo, Gabriel Brutaru la chitară şi Cristian Mirea la contrabas au reuşit să încălzească atmosfera cu piese celebre ca „Minor Swing” sau „Ciocârlia”, iar publicul a apreciat in mod deosebit pasajele solo la vioară ale lui Costinel Mirea.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
În jurul orei 20:30 au intrat în scenă cei 18 membri ai orchestrei Count Basie, sub conducerea dirijorului Denis Mackrel, care a salutat publicul în limba română: „Bună seara, îmi pare bine„. Spectatorii au aplaudat încântaţi, iar artistul a mărturisit apoi ca s-a îndrăgostit de limba română şi că i se pare că totul sună bine în această limbă. După introducerea care a mers direct la sufletul celor prezenţi, Denis Mackrel a anunţat titlul primei piese: cunoscuta compoziţie „All of me„, a început lent însă, după nici un minut, publicul a fost realmente trezit de o explozie de sunet declanşată de saxofon, trombon şi trompetă.
Din setlist-ul concertului au făcut parte şi piese clasice de jazz precum: „April in Paris”, „I’ve grown accostumed to her face”, „Half Moon Street” şi „HRH (Her Royal Highness)„, compoziţii ce au fost interepretate de figuri emblematice ale jazzului cum ar fi Billie Holiday, Nat King Cole, Louis Armstrong, Frank Sinatra sau Ella Fitzgerald.
Denis Mackrel a fost într-un permanent dialog cu publicul, mulţumind în limba română după fiecare melodie aplaudată de public. Pe toată durata spectacolului, dirijorul i-a prezentat pe fiecare dintre membrii orchestrei, aceştia având diverse pasaje solo în cadrul pieselor.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Iubitorilor de jazz veniţi la evenimentul organizat de Fundaţia Phoenix li s-a atras atenţia în mod deosebit asupra unuia dintre cei mai vechi membri, saxofonistul John Williams, care face parte din acest ansamblu de mai bine de 40 de ani. Acesta a interpretat un solo plin de romantism, aducâd astfel un omagiu lui Harry Carney, unul din membrii fondatori ai orchestrei Duke Ellington.
Spre finalul concertului, a fost invitată în scenă Brianna Thomas, care este considerată una din cele mai bune soliste de jazz în momentul de faţă. Prezenţa acesteia nu a făcut decât să dea şi mai multă strălucire spectacolului aducând în prim plan balade de inimă albastră şi refrene închinate divinităţii.
Înaintea fiecărei piese, Mackrel a facut o scurtă prezentare menţionând titlul, compozitorul precum şi cei care au interpretat melodia respectivă în varianta originală. Dirijorul a ţinut să adauge că tinerii trebuie încurajaţi să asculte acest gen de muzică pentru că ei vor reprezenta publicul de jazz din viitor.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto de la concert!
Câştigătoare a 17 premii Grammy, The Count Basie Orchestra reprezintă un act de mare clasă la nivel mondial interpretând muzica pe care însuşi Count Basie o cânta începând cu anii ’30 în Statele Unite ale Americii. Cu o istorie de 80 de ani, acest big-band a rezistat de-a lungul timpului datorită atât seriozităţii şi profesionalismului, cât şi pasiunii pentru o muzică de o calitate greu de egalat care va rămâne nemuritoare.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.