Duminică seara, 25 aprilie 2010, Sala Palatului i-a primit pe toţi cei care iubesc jazz-ul, dar care în mod special îi iubesc pe cei de la Duke Ellington Orchestra.

Născut în 1899, Duke Ellington este unul dintre pionierii jazzului şi cel care a dus la naşterea swingului şi a stilului “jungle music”. A compus cântece de jazz, dar şi muzică clasică, religioasă şi coloane sonore pentru câteva filme. Geniul îi este recunoscut de toţi cei din lumea jazz-ului şi de aceea este supranumit “Ducele Jazzului”. Orchestra pe care acesta a înfiinţat-o în 1923 a suferit schimbări de-a lungul timpului, dar cel mai importat este că acum ea este compusă şi din muzicieni ai vechii trupe, dar şi din muzicieni tineri. În formula în care concertează de peste 8 ani, aceasta cuprinde 16 instrumentişti şi este condusă de Paul Mercier Ellington, nepotul lui Duke Ellington.

Concertul, programat pentru ora 20:30, a început în jurul orei 21:00, când publicul a a început să aplaude. Pe scena şi-au facut apariţia Mihai Godoroja şi Florian Lungu, ce au facut o mică prezentare a concertului. După acest moment introductiv, membrii orchestrei au început să-şi facă apariţia pe rând, iar la sfârşit li s-a alăturat şi dirijorul grupului Paul Mercier. Şi jazz-ul a început să răsune în toată Sala Palatului. Jazz armonios şi melodios cântat fără greşeală de cei mai buni instrumentişti. Barie Lee Hall a ridicat câţiva fani de pe scaune cu trompeta sa magică, iar Paul Mercier a cântat magistral la pian şi a încântat audienţa cu glume între piese, fiind un adevărat entertainer.

După pauză, şi-a făcut apariţia pe scenă şi unul dintre invitaţii speciali ai concertului: Johnny Răducanu – pe care publicul l-a primit cu aplauze şi entuziasm. Acesta a făcut un duet cu contrabasistul Pedro Negrescu şi a părăsit scena lăsând locul liber mult aşteptatei Aura Urziceanu. Legătura dintre aceasta şi Duke Ellington este una foarte puternică. În 1972 doamna a fost aplaudată la scena deschisă la Carnegie Hall, după un concert de excepţie alături de „The Duke”. Şi acum, după 38 de ani, Aura Urziceanu a fost alături de orchestră la Sala Palatului, iar publicul a cântat împreuna cu ea. Deşi toată lumea se aştepta ca bisul să fie susţinut tot de doamna jazz-ului romanesc, orchestra a mai cântat câteva melodii mai lente ce i-a făcut pe cei care se ridicaseră în picioare să se aşeze şi să asculte ultimele acorduri de jazz.

La concertele orchestrei din 2004 de la Sala Palatului şi din 2007 de la Sibiu se adaugă şi cel de duminică pe lista concertelor de jazz cu un farmec aparte. Un jazz ce ne aduce aminte de anii 40 cand Duke Ellington a lansat melodia „It Don’t Mean a Thing”.

Vezi mai multe poze de la concert!

Foto: Maria Diana