Home » Recenzii » RECENZIE: Emy Drăgoi a adus regalitatea acordeonului la Bucureşti
În perioada 22-24 octombrie 2010 la Teatrul Odeon din Bucureşti a avut loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional „Nopţi Albe de Acordeon„. Au fost trei zile în care iubitorii acordeonului au avut ocazia să îi vadă şi să îi asculte pe câţiva dintre cei mai mari acordeonişti ai lumii.
În prima seară, spectatorii nu s-au grabit să intre în sala Teatrului Odeon, captivaţi fiind de impresionanta expoziţie de acordeoane din foierul teatrului. Instrumentele muzicale expuse îi aparţin celui mai bun acordeonist de jazz din lume, iniţiatorul acestui festival, Emy Drăgoi. Printre acordeoanele expuse s-a aflat şi primul acordeon din lume, care i-a fost dăruit artistului de către cel mai important producător de acordeoane din lume. În semn de recunoaştere a talentului acordeonistului român, producătorul i-a gravat cu litere aurite numele pe acordeon.
Deşi seara era programată să înceapă cu rusoaica Maria Selezneva, din nefericire aceasta nu a mai putut ajunge la Bucureşti. Seara a fost deschisă de Alexei Borisov, care a venit special din capitala Rusiei pentru a interpreta două piese.
Tacticos şi zâmbitor Roman Jbanov, cel de-al doilea invitat al serii, s-a aşezat pe scaunul pregătit de organizatori. A început cu Adagio-Concerto a lui Bach (adaptare a lui Alessandro Marcello), pentru ca mai apoi să pornească într-o călătorie în lumea muzicii clasice alături de spectatori. Călătoria a pornit de la creaţii ale unor compozitori din era Barocă, cum ar fi Domenico Scarlatti sau Dieterich Buxtehude şi i-a adus pe spectatori până în era compoziţiilor lui Franck Angelis. Roman a bucurat spectatorii cu interpretările sale magistrale ale unor piese clasice.
Următorii invitaţi ai serii au fost verii lui Emy Drăgoi. Robert Cina (chitară) şi Doru Zanfir (acordeon) au urcat extrem de emoţionaţi pe scena Teatrului Odeon, însă timp de 35 de minute cei doi au dovedit cât se poate de clar că muzica face parte din ADN-ul familiei lui Emy Drăgoi. Au fost 35 de minute în care acordurile tradiţionale româneşti şi spaniole s-au îmbinat cu ritmurile de swing şi cu muzica din cafenelele franţuzeşti in anii ’20.
După o scurtă pauză, pe scenă a urcat „omul-orchestră”, Tiziano Chiapelli. Aşa cum era de aşteptat, italianul a oferit timp de 40 de minute un adevărat regal muzical. În faţa unui public redus la tăcere de muzica sa, Tiziano a arătat de ce este considerat unul dintre cei mai mari acordeonişti ai lumii. Finalul recitalului a adus publicul în pragul lacrimilor. Ultima piesă a fost dedicată de către Tiziano Chiapelli, Maricicăi, tânăra care a fost de curând victima „unui incident nefericit” în Roma.
Cea de-a doua seară a fost dedicată muzicii clasice. Camille Privat, Roman Jbanov şi William Sabatier au demonstrat că frumuseţea muzicii clasice poate fi transpusă în note şi de un instrument muzical care nu fusese încă inventat în perioada lui Johann Sebastian Bach. Pe parcursul întregii seri, compoziţiile clasice au fost interpretate exemplar, fiind parcă înfrumuseţate de totalitatea aparte pe care acordeonul le-a dăruit-o.
A treia seară a fost de departe cea mai aşteptată. În faţa unei săli pline, maestrul Emy Drăgoi a urcat pe scenă. Conştient de încărcătura emoţională a serii a preferat să facă ce ştie mai bine: să cânte. Încă de la primele sunete, publicul a înmărmurit. Într-o linişte monumentală, unul dintre cei mai buni acordeonişti ai lumii şi-a început recitalul. La finalul primei piese publicul era de-a dreptul captivat. Emy i-a salutat pe toţi cei din sală şi le-a mulţumit pentru prezenţă.
Primul invitat al serii a fost francezul William Sabatier, prezent şi în cea de-a doua seară de festival. Cu al său bandoneon şi acompaniat de Lucian Maxim (baterie) şi Adrian (violoncel), Sabatier s-a alăturat maestrului pe scenă pentru a intrepreta o piesă. La fel ca în cea de-a doua seară, francezul şi-a demonstrat pasiunea şi talentul părând să transpună în note fiecare sentiment. Mai apoi a fost momentul ca Roman Jbanov să revină pe scenă. Copleşiţi de emoţii atât Emy cât şi Roman au încercat să aranjeze microfonul astfel încât să fie îndreptat spre celălalt. Glumind Emy a spus că fiecare are mai multă încredere în celălalt. Cei doi au interpretat o piesă clasică. Aşa cum era de aşteptat, liniei clasice, sobre a piesei i s-a adăugat parcă o notă de jazz, aportul ploieşteanului care a fost considerat „Artistul anului” în Franţa.
Cel de-al treilea invitat al serii a fost marele violonist Costel Niţescu. Prieten din copilărie a lui Emy Drăgoi, Costel s-a aflat pentru prima oară pe scena Festivalului. Timp de aproape o oră, acompaniaţi de Lucian (baterie), Adrian (violoncel) şi Robert Cina (chitară), cei doi au făcut parcă să dispară graniţele dintre muzica tradiţională, muzica clasică, jazz şi chiar rock. Au cântat din tot sufletul, iar publicul le-a înţeles pasiunea şi devotamentul şi dincolo de orice le-a răsplătit talentul cu minute întregi de aplauze.
La finalul serii pe scena Teatrului Odeon o parte dintre cei mai mari acordeonişti au cântat împreună. Alături de Emy Drăgoi au urcat: Camille Privat, Alexei Borisov, Roman Jbanov, Tiziano Chiapelli, Gill Kusmeruck şi William Sabatier.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului „Nopţi Albe de Acordeon„, organizată de Centrul Cultural European de Artă şi Muzică “Emy Dragoi” cu sprijinul Institutului Cultural Francez şi a Ambasadei Franţei la Bucureşti, a fost în mod clar un succes. După un astfel de eveniment rămâi fascinat, uimit şi irecuperabil indrăgostit de un instrument muzical a cărui frumuseţe este incontestabilă.
Foto: Maria Diana
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.