Home » Recenzii » RECENZIE: Festivalul ARTmania a transformat Sibiul în capitala rock-ului
Este al cincilea an de când Sibiul găzduieşte ARTmania, celebrul festival de muzică rock care a avut până acum numeroşi invitaţi importanţi precum: HIM, Nightwish, My Dying Bride sau Amorphis. Anul acesta, numele care s-au aflat pe afiş au fost Serj Tankian, Kamelot, Swallow The Sun, Dark Tranquility, Sirenia şi Sisters Of Mercy, artişti care au adunat peste 10.000 de oameni în Piaţa Mare din Sibiu.
Vineri, 13 august 2010. Superstiţioşii ar fi spus că întreaga zi va fi una nu foarte bună, însă pentru ARTmania, această zi a marcat începutul festivalului, începutul distracţiei la Sibiu. Nu cu mult după ora 19:00, finlandezii de la Swallow The Sun au urcat pe scenă cântând spectatorilor din suflet, fără “artificii”, încântând totuşi publicul prin simplitatea show-ului. Foare relaxat, solistul a comunicat deschis cu publicul şi chiar şi-a aprins câteva ţigări. Deşi la început în faţa scenei nu era adunată decât o mână de oameni, pe durata concertului, numărul celor prezenţi a crescut treptat.
După o mică pauză în care a fost rearanjată scena, instalate noi instrumente şi plasat un banner imens cu Kamelot, americanii au intrat pe scenă. Mulţi dintre cei prezenţi cunoaşteau piese întregi, simţeau muzica şi cântau alături de Roy Khan (solistul trupei) şi colegii lui. Între piese, pe lângă aplauze, publicul reuşea să se strângă într-o singură voce strigând în repetate rânduri numele trupei.
După ce americanii de la Kamelot au părăsit scena ceva mai târziu decât a fost programat, cei de la Sisters Of Mercy au început show-ul. Multe jocuri de lumini şi… mult fum. Nu se ştie dacă aşa s-a vrut sau englezii au avut probleme tehnice, dar maşina de fum şi-a făcut de cap, „înceţoşând” scena mai mult decât ar fi trebuit, încât rar ne-a fost dat să-i vedem pe Andrew Eldritch & Co.
Vezi poze din prima zi de festival!
Seara de 14 august 2010 a fost cu siguranţă mai bună din toate punctele de vedere decât prima. A fost deschisă de norvegienii de la Sirenia, care au adus-o alături de ei pe cea mai nouă membră a trupei, Aylin, o frumoasă roşcată fostă participantă la X Factor în Spania. Aceasta nu a fost însă singura care a cântat vocal, chitaristul Morten Voland intervenind şi el de câteva ori. Un show de care publicul a fost foarte încântat, chemându-i pe cei de la Sirenia pentru un bis, norvegienii mulţumind chiar în limba română şi menţionând faptul că sunt foarte bucuroşi că au ajuns în sfârşit în „ţara voastră frumoasă”.
Dark Tranquility au urcat şi ei pe scenă, cu 10 minute mai târziu decât era planificat, fiind ovaţionaţi de publicul român, mulţi, adevaraţi fani ai trupei. În public erau chiar şi câţiva bebeluşi cu tricouri cu D.T. Un show complet, adevărat, cu jocuri de lumini, imagini şi reprezentări diferite ale fiecărei piese pe cele două ecrane laterale ale scenei, piese noi, piese vechi şi un solist care a avut viaţă pe scenă, cântând, sărind, alergând prin toate colţurile scenei. Acesta a fost extrem de bucuros de prezenţa trupei în România, menţionând aproape după fiecare piesă cât de „amazing” e aici şi scuzându-se de faptul că nu au mai venit până acum, dar au promis că vor reveni pe scenă în ţara noastră.
Cel mai aşteptat moment al festivalului a fost, bineînţeles, concertul lui Serj Tankian, fostul solist al trupei System of a Down, care s-a lăsat aşteptat mai bine de o jumatate de oră, lucru care însă nu i-a deranjat pe cei din public, toţi încercând să se strecoare cât mai în faţă. „Beethoven’s C**t” a fost piesa care i-a anunţat intrarea pe scenă lui Serj Tankian, trupei sale The F.C.C. (Flying Cunts of Chaos) şi micului grup orchestral din România. Au urmat apoi piese ca „Sky is Over”, „Lie, Lie, Lie„, „Saving us” şi „Baby„. Artistul a vorbit în pauzele dintre piese, atingând subiecte socio-politice şi fiind împotriva „guvernelor de tip Bush”, ipocriziei celor care conduc un stat, a limitelor, a nedreptăţilor sociale ş.a.m.d. Alături de aceste mesaje s-au aflat şi piese ca „The Unthinking Majority„, „Blue„, “Money”, „Honking Antelope„, „Praise the Lord and Pass the Ammunition” dar şi piese de pe viitorul album („Imperfect Harmonies„) care va fi lansat în septembrie „Borders Are„, „Left of Center„. „Music comes from the universe. Music belongs to all of us.” spunea Tankian referindu-se la artiştii care se mândresc prea mult că au compus o piesă care a avut mare succes la un moment dat.
„Empty Walls” a fost ultima piesă pe care a interpretat-o artistul, piesă care a fost cântată într-un suflet de tot publicul prezent. Serj s-a despărţit de public mulţumind, spunând că este bucuros ca a venit în România, că avem o ţară frumoasă şi că dacă vrem să-l mai vedem, să-i dam un telefon. S-a strigat „Serj”, s-a strigat „Tankian”, unii chiar glumeau strigând „Sergiu”, dar armeneanul nu s-a mai întors pe scenă. Totuşi, a dat câteva autografe în spatele scenei, la aproximativ o oră după concert.
Pe lângă artiştii internaţionali, în Piaţa Mică şi prin diferite alte localuri au avut loc şi mici concerte ale unor trupe romaneşti ca: ACT, LOST, Tiarra, Sign of Agony, 9.7 Richter şi Grimus.
Public fericit, artişti senzaţionali… ARTmania 2010 a fost un real succes, dar bineînţeles, pentru că festivalul trebuie să crească de la an la an, aşteptarile vor fi din ce în ce mai mari. Până în 2011, ROCK ON!
Vezi poze din a doua zi de festival!
Autor: Andra Chelcea
Foto principală: Iulian Chiculiţă/ARTmania
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.