În perioada 12-13 iulie 2013, la Gura Rîului a avut loc festivalul de muzică electronică evenimentul multimedia Fusion Festival, aflat la cea de-a IV-a ediţie. Un festival ce se bucură de o poziţionare geografică relativ bună (aproximativ 20 km de Sibiu), infrastructură şi un peisaj ce îţi taie respiraţia, în munte, la baza barajului Gura Rîului.

Am fost atrasă de faptul că în sfârşit în România există un festival în care muzica este sincronizată cu efecte vizuale, lasere, efecte pirotehnice, iluminare arhitecturală. N-am stat pe gânduri şi mi-am făcut bagajul pentru Fusion Festival, la prima ediţie pentru mine.

Fusion Festival 2013 la debut

Prima zi a de Fusion Festival i-a adus în prim-plan pe Tud0r, Burner Greene, Aykad, Mighty Boogie, Funky Drop, Djubei, Low Freq şi vedetele serii, Freestylers.

Freestylers la Fusion Festival 2013 - Foto: Irina Iacob / iConcert.ro
Freestylers la Fusion Festival 2013 – Foto: Irina Iacob / iConcert.ro

Vezi mai multe poze de la Fusion Festival 2013!

Publicul era tânăr şi foarte tânăr, uneori poate prea tânăr pentru băuturi alcoolice şi alte preparate. Din păcate prima zi de festival nu a adunat foarte mulţi spectactori, cei mai mulţi fani fiind prezenţi în faţa scenei pentru favoriţii serii, Freestylers.

Munţii Cindrel în jur, baraj în faţă, distracţie la orizont

Cam aşa am putea caracteriza cea de-a doua seară de Fusion Festival. Era seara proiecţiilor de excepţie, efectelor pirotehnice, acrobaţiilor, era seara în care barajul devenea vedeta. Din cauza unor dificultăţi de transport am ajuns puţin mai târziu şi l-am prins la Main Stage pe Dennis Hidden, un puşti din Târgu Mureş cu mari speranţe de viitor. Uşor, uşor lumea s-a strâs în faţa scenei unde Dennis mixa, atrasă fiind de beat-uri şi de energie… sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut să-l ascult puţin mai târziu în program.

S-a ascultat şi Imnul Fusion Festival, iar imediat după scena a fost ocupată de Bean, Michi şi Dobrică. Am avut ocazia să văd Şuie Paparude de foarte, foarte multe ori, aceeaşi energie, aceeaşi legătură strânsă cu publicul, indiferent că erau în faţă a 15.000 de spectatori sau 150. La fel a fost şi în seara a doua de Fusion, chiar dacă cu un setlist puţin schimbat faţă de cel obişnuit, cum ar spune şi cântecul, „nu ne-am mai săturat de ei”. „A fost odată„, „Cea mai bună zi„, „Moartea boxelor” au fost doar o parte dintre piesele interpretate la Gura Rîului.

Şuie Paparude, în a doua seară de Fusion Festival 2013 - Foto: Irina Iacob/ iConcert.ro
Şuie Paparude, în a doua seară de Fusion Festival 2013 – Foto: Irina Iacob/ iConcert.ro

Vezi mai multe poze de la Fusion Festival 2013!

Imediat după concertul Şuie Paparude, barajul din spatele scenei principale a fost scăldat în lumini, lasere, artificii, iar pe fundal muzica pe care toate acestea „dansau”. Am rămas plăcut impresionată, în România acest concept de festival este unic, păcat că nu se bucură de mai mult sprijin, practic proiecţiile au făcut tot festivalul. Spectacolul a fost întregit de conceptul Invaders prezentat de Gomorrah, cu dansatoare sexy şi dansatori viguroşi, doar ce mai vedeai coborând din cer câte un acrobat îmbrăcat în alb sau un robot dansând, sau chiar un disco ball de care stătea agăţat un bărbat forţos.

Johan Gielen din nou în România

Din păcate anul 2013 pare a fi anul anulărilor în România, astfel şi la Fusion Festival capul a afiş, Arnej, a fost nevoit să-şi anuleze show-ul de la Gura Rîului. Artistul canadian n-a putut fi prezent la Fusion din cauza problemelor de sănătate pe care tatăl acestuia le are, în schimbul lui fiind adus Johan Gielen.

Johan Gielen, în a doua seară la Fusion Festival 2013 - Foto: Irina Iacob / iConcert.ro
Johan Gielen, în a doua seară la Fusion Festival 2013 – Foto: Irina Iacob / iConcert.ro

Vezi mai multe poze de la Fusion Festival 2013!

Gielen nu este străin publicului din România, s-a mai întâlnit cu fanii şi la Constanţa şi Timişoara. Înainte de show-urile de la Tomorrowland şi Nature One, Johan Gielen a poposit weekendul trecut la Gura Rîului. Ca un adevărat profesionist, Gielen a fost alături de cei 500-600  (3500 de spectatori în ambele zile, conform organizatorilor) de fani prezenţi, a comunicat în permanenţă cu ei, ba la un moment dat s-a urcat şi pe pupitru de unde a salutat mulţimea.

E greu să vii după Johan Gielen, însă Vlad Rusu s-a descurcat de minune. Muzica lui te ţine aproape, când dai să pleci găseşte el un beat ce te ţine pe loc, nu te lasă cu una, cu două. Din păcate temperatura scăzută şi-a spus cuvântul, cele 8 grade din termomentre şi vântul destul de uşor cât să-ţi bage frigul în oase au făcut ca publicul să se mai rărească.

Un festival în mijlocul naturii

Atmosfera a fost frumoasă, conceptul? Jos pălăria… doar că unele mici-mari detalii au scăpat. Bineînţeles, festivalul este la început, însă pentru un line-up de aşa calibru preţurile au părut puţin nejustificate. Mi-ar fi plăcut să văd mai multă lume, drumul e ok până acolo dacă ai maşină, dacă nu… era destul de complicat să ajungi cu autocarul la care trebuia să faci rezervare şi care nu circula şi noaptea pe rută de întoarcere.

Spectacol Invaders la Fusion Festival 2013 - Foto: Irina Iacob / iConcert.ro
Spectacol Invaders la Fusion Festival 2013 – Foto: Irina Iacob / iConcert.ro

Vezi mai multe poze de la Fusion Festival 2013!

Dacă publicul era mai numeros nu ştiu cum s-ar fi descurcat organizatorii cu un singur spaţiu de vânzare a băuturilor. Toaletele nu au fost amplasate deloc strategic, la o considerabilă distanţă de scenă. Dacă tot s-a plătit bilet separat pentru camping nu înţeleg de ce nu s-au respectat condiţiile minime de igienă, instalarea unui duş ar fi fost obligatorie.

Potenţialul festivalului este unul foarte mare şi sperăm că anul viitor va fi mai bine, cu puţină atenţie la detalii şi cu o promovare agresivă pe plan naţional, festivalul s-ar putea dezvolta, în acelaşi timp crescând şi expunerea frumoasei zone din apropiere de Sibiu.

În urma feedback-ului venit din partea organizatorilor am adus câteva corecţii recenziei, pentru o cât mai bună informare a cititorilor noştri.