Joi, 20 Mai 2010, Goran Bregovic a susţinut un concert extraordinar alături de Wedding and Funeral Orchestra la Zone Arena din Bucureşti.

Spectacolul a început cu recitalul Tarafului din Clejani. Cei 12 instrumentiști, în frunte cu Ioniţă şi Viorica au încalzit atmosfera şi au arătat publicului frumuseţea culturii zonei din care provin. Astfel, pe scena de la Zone Arena au răsunat piese ca „Mărioară de la Gorj„, „Mugur, mugurelule„, „Cucul şi Corbul„, care au ridicat în picioare o bună parte dintre spectatori și i-au îndemnat la dans. Margherita, fiica lui Ioniță și a Vioricăi, li s-a alăturat pe scena pentru 3 piese printre care şi „Dale Don Dale„. Ioniță, Viorica și Taraful au părasit scena după ce au cântat „Bordeiaş„, piesa cu care s-au lansat, orchestra încheind recitalul în forță, ridicând tot publicul în picioare.

După câteva minute de așteptare, membrii Wedding and Funeral Orchestra şi-au făcut apariţia pe scenă. Ultimul care a urcat a fost, bineînţeles, mult aşteptatul Goran Bregovic. Îmbrăcat complet în alb şi cu timiditatea şi modestia care îl caracterizează, Goran a mulţumit publicului pentru prezenţă, şi-a cerut scuze pentru faptul că nu cunoaşte limba română şi le-a urat distracţie plăcută.

La îndemnul său „Musicaaaa!„, orchestra de nunţi şi înmormântări a pornit călătoria muzicală prin Balcani. „Gas, Gas” a fost prima piesă, iar încă de la primele acorduri spectatorii au sărit în picioare şi au dansat pe muzica orchestrei multiculturale. Au urmat o serie de cântece „de înmormântare”, care poate nu au fost gustate de tot publicul, dar a căror frumuseţe nu poate fi contestată. Wedding and Funeral Orchestra a oferit publicului o muzică puţin altfel faţă de ceea se aşteptau. Acordurilor balcanice li s-au alăturat şi fărâme din cultura turcească, incantaţii din muzica bisericească şi invocaţii musulmane. O dovadă a modului în care dincolo de războaie şi conflicte militare şi politice, atât ortodocşii, cât și catolicii şi musulmanii din acea zonă au convieţuit şi au creat una dintre cele mai frumoase culturi din Europa.

Una dintre surprizele serii a fost o melodie creată ca un omagiu Mariei Tănase, pornind de la ritmul cunoscutei piese ”Bun îi vinu’ ghiurghiuliu„. Pentru cei care nu au mai fost la spectacolele artistului sârb, surpriza a fost destul de mare când Goran a interpretat varianta necenzurată a piesei „In the Death Car” a lui Iggy Pop, o piesă extrem de apreciată de public.

Enderlezi„,”Tango”, ”Dreams”, ”Talijansaka”, ”Kustino Oro”, ”Borino Oro”, ”Pjesma”, ”Bubamara”,”Mesecina” şi „Bijav” sunt cele mai cunoscute piese pe care Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra le-au interpretat la Zone Arena.

După o oră şi jumătate au părăsit scena, dar au revenit la insistenţele publicului, care nu a încetat să aplaude şi să bată din picioare pe podeaua din lemn a Zone Arena. Goran a mulţumit publicului şi le-a spus că ştie că românii au multe cântece „de pahar” și că vor asculta şi un astfel de cântec sârbesc. Dacă majoritatea artiştilor cânta două, maxim trei cântece când sunt chemaţi la bis, Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra au cântat nu mai puţin de cinci, încheind cu ”Kalaşnikov”.

Concertul de la Bucureşti a fost poate o mărturie a frumuseţii culturii şi în special a muzicii din această parte a Europei. Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că suntem din zona Balcanilor și un lucru ne leagă: ştim să ne transformăm sentimentele, de tristeţe sau bucurie, în muzică şi versuri de o valoare incontestabilă.

Membrii Wedding and Funeral Orchestra sunt: Alen Ademović (vocalist,tobă), Bokan Stanković (trompetă), Dalibor Lukić (trompetă), Stojan Dimov (saxofon, clarinet), Aleksandar Rajković (trombon), Miloš Mihajlović (trombon), Dejan Manigodić (tuba), Daniela Radkova-Aleksandrova (solistă), Ludmila Radkova-Traikova (solistă). La concertul de la Bucureşti li s-au alăturat scenă şi şase membrii ai corului „Belgrade Orthodox„.

Foto: Alin Pandaru