Home » Recenzii » RECENZIE: Haggard la Tabăra Medievală de la Bistriţa
Între 13 şi 15 august, în Viişoara, la 5 km de Bistriţa, a avut loc prima ediţie a festivalului Tabăra Medievală. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, în colaborare cu Primăria Municipiului Bistriţa, Asociaţia Culturală Româno-Irlandeză şi Holsten.
În spaţiul generos alocat festivalului au fost amenajate două scene, spaţii de campare, corturi ale cavalerilor, terase cu dozatoare de bere, frigărui şi mititei şi standuri cu kurtoş kolacs, langoşi şi clătite. Pe lângă acestea s-au instalat alte câteva standuri cu diverse articole mai mult sau mai puţin medievale: brăţări din piele, bijuterii handmade, articole ceramice, cărţi, măşti veneţiene, articole vestimentare tematice.
Încă de vineri dimineaţă, tineri de toate vârstele au început să vină în locaţie. Şi-au instalat corturile, au încercat să se refugieze sub orice petic de umbră sau pe terase şi şi-au îndreptat curioşi privirile spre cavalerii, care făceau repetiţii în costume medievale pentru luptele cu sabia sau suliţa.
Din cauza caniculei, toate evenimentele programate au fost decalate pentru a începe la o oră când soarele a devenit ceva mai puţin fierbinte. Astfel, vineri am putut asista începând cu ora 17:00 la dansuri medievale ale Grupului Nosa din Bistriţa, un recital al grupului Ad-Hoc, demonstraţii cu foc şi un recital al cimpoierilor Bordo Sarkany din Ungaria. A urmat, mai apoi, la concertul formaţiei Trooper din Târgovişte, care au încins atmosfera timp de mai bine de 2 ore cu opera rock Vlad Ţepeş. La un moment dat, în timpul concertului Trooper, pe scenă a fost instalat un tron pe care s-a aşezat semeţ un domn care-l întruchipa pe Vlad Ţepeş, moment care a stârnit un ropot de aplauze din partea tuturor celor prezenţi.
După concertul Trooper, cimpoierii Bordo Sarkany au reînceput să cânte în preajma unor stâlpi din buşteni groşi aprinşi, alături de ei apărând câteva fete care au început o demonstraţie cu foc, acaparând toată atenţia publicului.
Sâmbătă după-amiază festivalul a fost deschis oficial cu salve de tun urmate de alte demonstraţii călare, prezentări de arme, dansuri medievale, un spectacol turnir, un nou recital al grupului Ad-Hoc şi al cimpoierilor Bordo Sarkany.
În jurul orei 22:00, mult aşteptatul concert al trupei simfonic-metal Haggard din Germania a adus în locaţie de la copii de 4-5 ani până la persoane cu vârste peste 50 de ani. Într-o atmosferă în care costumele medievale purtate de mulţi dintre cei prezenţi păreau absolut fireşti, concertul de aproape două ore şi jumătate a trupei a fascinat şi incitat deopotrivă pe toţi cei prezenţi. Cei 14 membri ai trupei prezenţi pe scenă, dintre care şi două românce, un italian şi o argentiniană, au interpretat melodii de pe albumele mai vechi sau mai noi ale formaţiei. Solistul Asis Nasseri a declarat pe parcursul concertului că le place foarte mult în Transilvania şi a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru că sunt un public minunat.
Pe la jumătatea concertului, la piesa „Herr Mannelig„, pe scenă au urcat alături de membrii formaţiei cavaleri şi domniţe din Garda de Bistriţa pentru un moment artistic bine primit de public. N-au lipsit nici momentele pirotehnice realizate de Fiffi (tenor şi bas), iar fiecare piesă a fost cântată în aplauzele şi alături de un public entuziast. La bis, am avut parte de surpriza serii.
După ce solistul a anunţat că urmează să cânte o piesă care nu le aparţine, a rugat publicul să-i ierte dacă vor greşi interpretarea vreun pic. Niciunul dintre cei prezenţi nu s-a gândit sub nici o formă că urmează să audă „Deşteaptă-te române” sunând atât de bine în interpretarea lor. Publicul a aplaudat frenetic pe parcursul acestui moment, vocile celor prezenţi ridicându-se spre cer alături de câteva săbii medievale încă un timp după ce muzica încetase. Cu emoţie şi mândrie că sunt români, spectatorii au mai ascultat o piesă din repertoriul Haggard, apoi concertul s-a încheiat. Toţi fanii au putut să fie aproape de membrii trupei, care au coborât de pe scenă în mijlocul lor pentru autografe şi fotografii.
În timp ce cimpoierii îşi reluaseră interpretarea şi jongleriile cu foc reîncepuseră, cei prezenţi s-au îndreptat fie spre terase, spre corturi sau spre maşini pentru a reveni în oraş. A doua zi demonstraţiile cu cai, recitalurile şi dansurile medievale urmau să se reia, festivalul fiind programat să se încheie cu recitalul rock-medieval al trupei Van din Ungaria. Niciunul dintre cei veniţi la Bistriţa pentru Tabăra Medievală nu şi-ar fi dorit să plece.
Foto: Manuela Cepoi
Vezi galeria foto a festivalului!
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.