Joi seară, formaţia folk-rock cu tradiţie Phoenix, a prezentat pe scena Sălii Palatului un spectacol concept: Phoenix Classics. Evenimentul a fost conceput ca o sinteză între “Rapsodia Română nr. 1 în La Major” şi “Rapsodia Română nr. 2 în Re Major”, ambele de George Enescu şi albumele Phoenix de inspiraţie folclorică “Cei ce Ne-au Dat Nume” şi “Mugur de Fluier”.  În acest concert, alături de Phoenix au fost prezenţi pe scenă Adrian Petrescu (oboi, saxofon) şi Nicolae Dumitru (pian).

La o jumătate de oră peste ora trecută pe afişul concertului, pe scena Sălii Palatului a intrat Gabriel Fătu care a prezentat succint evenimentul, sponsorii şi partenerii spectacolului şi a amintit totodată de regretatul Jean Constantin într-un omagiu adus carierei acestuia. Membrii Phoenix au urcat pe scenă în aplauzele publicului după alte 15 minute, când proiecţiile ce trebuia să susţină intrarea artiştilor pe scenă au fost gata.

Au început cu melodia „Cocoşii Negri”, au urmat acordurile „Rapsodiei Române nr. 1″ şi apoi, aproape fără pauză, alte acorduri din creaţia lui George Enescu într-o interpretare excelentă. Au urmat balade consacrate ale formaţiei, colinde vechi – unul dintre acestea (de inspiraţie rock) fiind interpretat de Bogdan  Munteniţa, acorduri din „Rapsodia Română nr. 2″ şi din nou balade binecunoscute ale trupei.

În tot acest timp, proiecţiile din spatele scenei prezentau motive folclorice, apusuri de soare, flori în culori vii sau chipuri de copii. Luminile în diverse culori creşteau sau scădeau în intensitate, iar ritmul mereu schimbător nu înceta să fascineze publicul.

De departe, cea mai activă parte a publicului a fost cea a elevilor şi liceenilor prezenţi la concert din iniţiativa formaţiei, 1000 de bilete la concert fiind puse gratuit la dispoziţia Inspectoratului de Învăţământ. Nicu Covaci ne-a spus în timpul concertului că au dorit prin acest gest să sprijine promovarea valorilor autentice pentru ca acestea să continue să fie o sursă de inspiraţie şi pentru generaţia tânără.

Timp de mai bine de o oră şi jumătate, acordurile din Rapsodiile mai sus amintite s-au întrepătruns cu melodii cum sunt „Nunta”, „Mugur de Fluier”, „Mica Ţiganiadă”, „Anule, hanule”, „Fată Verde” sau „Strunga” într-o interpretare cursivă, foarte rar întreruptă de dialogul cu publicul. Dacă acesta a ascultat în linişte acordurile din opera lui George Enescu şi a durat puţin până să se încălzească pentru a fredona şi aplauda pe melodiile Phoenix, la finalul concertului toţi cei prezenţi s-au ridicat de pe scaune cântând alături de formaţie piesa „Phoenix”, aplaudând cu entuziasm şi vizibil încântaţi de spectacolul oferit.

Concertul nu s-a încheiat până ce formaţia nu a mai cântat o piesă, aceasta fiind „Andri Popa”. Astfel s-a încheiat spectacolul care a celebrat într-un fel 33 de ani de la momentul când Phoenix părăsea România pentru a scăpa de teroarea regimului comunist. Un astfel de spectacol cum a fost cel de pe 27 mai te face să fii mândru că eşti român şi să continui să preţuieşti moştenirea culturală lăsată de înaintaşi, Phoenix dovedind încă o dată că istoria lor este departe de final.

Foto: Manuela Cepoi

Vezi mai multe poze de la concert!

Citeşte despre: , ,