Phoenix, una dintre cele mai iubite trupe de rock autohton, a concertat în seară de 21 noiembrie 2011, pe scena din The Silver Church, pentru mai bine de două ore. Publicul a fost lăsat să se antreneze cu vreo băutură până la ora 10:00, când trupa şi-a făcut apariţia pe scenă, în faţa auditoriului nerăbdător.

Înainte ca acordurile primei piese să se audă, Nicu Covaci a promis surprize muzicale celor aflaţi în sală: trăind cu un picior în România şi celălalt în Occident (sub numele de Transsylvania-Phoenix) trupa a oferit fanilor piesele lor legendare, dar şi cântece în engleză, parte a reprertoriului lor internaţional. Pe fundalul scenei, împreună cu sigla formaţiei, ardea un foc continuu ce promitea un concert incendiar.

La aproape 50 de ani de existenţă, Phoenix renaşte cu fiecare concert

Trupa, în formatul actual, reprezintă un amestec de sentimente şi istorie, fiecare membru contribuind la prezenţa impunătoare a numelui Phoenix pe scenă. Nicu Covaci (chitară, voce), veteranul trupei, are un aer sobru, chiar de mâhnire, ca a omului trecut prin încercările timpului. El este simbolul haiducului, a fraţilor codrului, vocea unor valori astăzi uitate, dar care renasc şi sunt duse mai departe prin muzică. Ovidiu Lipan „Ţăndărică” (baterie, percuţie) este copilul veşnic, plin de viaţă, gata să-şi epuizeze ultimele fărâme de energie pe tobele sale. Cristi Gram (chitară), membru al formaţiei din 2004, aduce un aer de prospeţime şi pasiune crudă prin acordurile de chitară rapide şi viguroase. Bogdan Bradu (voce) este cel care a făcut podeaua să vibreze pe notele acute şi cel care a dat voce versurilor legendare ale pieselor Phoenix, împreună cu Nicu Covaci, care, din păcate, a avut o răguşeală ce nu i-a permis să cânte cât ar fi vrut. Dzidek Marcinkiewicz a încins clapele pe tot parcursul serii.

Foto: Betty Cristea

În prima parte a concertului, publicul, destul de puţin numeros, a fost cam timid şi a avut nevoie de încurajare, însă, după o pauză, în partea a doua a concertului, ritmurile de rock au pus lumea pe mişcare şi cântec.

Tradiţie şi pasiune, reţeta perfectă pentru rock de calitate

Fiecare dintre membrii formaţiei au avut parte de momente solo în care şi-au arătat virtuozitatea şi pasiunea, retrăgându-se, rând pe rând, în culise, după interpretare. Prima secvenţă solo a fost cea a lui Nicu Covaci, demnă de un adevărat colos al chitarei. A urmat momentul lui Cristi Gram, în care chitara părea mânuită de o mulţime de mâini invizibile, singurele capabile să scoată sunete atât de rapide şi puternice. Apoi, Dzidek Marcinkiewicz la clape, cu o fervoare dezlănţuită ce a uimit publicul. La final, a rămas pe scenă Ovidiu Lipan cu tobele sale, oferind un show adevărat, plin de vitalitate şi entuziasm. Ca după fiecare reprezentaţie de excepţie, au urmat valuri de aplauze şi strigăte de admiraţie.

Foto: Betty Cristea

Cele mai apreciate interpretări au fost binecunoscutele piese „Ora hora„, „Strunga„, „În umbra marelui U.R.S.S„, „Fată verde„, „Nunta„, „Mica ţiganiadă„, „Apocalipsa” dar şi piese în engleză, precum „Would you follow me…?” sau „Bounty Man” („Hăituit”), „Morning Light” („Zori de zi”), compuse iniţial în română, care apoi au fost traduse pentru publicul internaţional. Pentru final, membrii trupei au ales să cânte piesa-simbol „Phoenix”, iar apluzele însufleţite şi strigătele de bis i-au determinat să mai cânte încă patru piese, prima dintre ele fiind „Ciocârlia”, spre încântarea tuturor.

Concertul Underground Phoenix din The Silver Church a fost un preambul la concertul de la Sala Palatului, de pe 22 noiembrie, însă prestaţia lor este extraordinară indiferent de numărul spectatorilor.

Evenimentul a fost organizat de Phoenix Entertainment cu sprijinul Rock FM.

Galerie foto Phoenix Undercover

Foto: Betty Cristea