Sala Radio a fost din nou gazda unui concert de senzaţie, al cărui protagonist a fost de această dată saxofonistul Ravi Coltrane, acompaniat de alti trei instrumentişti extrem de talentaţi şi care formează The Coltrane Quartet. Evenimentul, ce a aut loc pe 22 februarie 2015, s-a înscris în seria de concerte marca Jazz Syndicate Live Sessions, care a adus până acum la Sala Radio numeroşi artişti renumiţi din zona muzicii jazz.

Deşi inevitabil numele lui Ravi Coltrane ne poartă cu gândul la marele saxofonist John Coltrane, al cărui fiu este, artistul a avut ambiţia şi potenţialul să-şi contureze şi să-şi consolideze propriul stil muzical. A moştenit de la faimosul John Coltrane pasiunea pentru saxofon, dar e de apreciat faptul că Ravi nu a fost genul de artist care să se stingă în umbra figurii emblematice a tatălui său, luptându-se numai să-i egaleze performanţele sau să-i copieze stilul muzical. Muzica lui Ravi Coltrane aduce multe note de modernitate şi un sound împrospătat, fără să-şi nege însă rădăcinile şi fără să renunţe cu totul la nuanţele jazz-ului clasic.

Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti - Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro
Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti – Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Ravi Coltrane a dobândit o bază solidă în muzică chiar în sânul familiei sale, prinzând gustul muzicii jazz încă din fragedă copilărie. E drept că puţini artişti au fericita şansa să aibă parte de o educaţie muzicală la cele mai înalt nivel oferită de proprii părinţi, şi nu orice părinţi, ci adevărate genii ale muzicii jazz. Cu toate acestea, e de remarcat talentul lui Ravi Coltrane, în măsura în care reuşeşte să se desprindă de numele legendarului său tată şi să-şi creeze propriul nume pe scena jazz-ului contemporan, un nume care a căpătat de-a lungul timpului o rezonanţă imposibil de neglijat.

Creativitatea muzicală şi gustul artistului pentru acordurile fine s-au făcut remarcate şi la concertul de la Sala Radio. Însă, pentru a ne pregăti spiritul pentru două ore spendide de jazz în compania celor de la Ravi Coltrane Quartet, am avut parte de un open act oferit de trei instrumentişti români profesionişti, printre cei mai buni din ţară în acest moment. Momentul de jazz care s-a constituit din 4 piese şi la care au contribuit Laurenţiu Zmău (baterie), Răzvan Cojan (contrabas) şi Sorin Zlat (pian), a fost savurat într-atat, încât publicul a mai cerut şi un bis.

Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti - Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro
Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti – Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Instrumentiştii Jonathan Blake (tobe), Dezron Douglas (contrabas) şi David Virelles (piano), care alcătuiesc The Coltrane Quartet împreună cu saxofonistul Ravi Coltrane au urcat pe scenă în jurul orei 20:30, urmând ca, timp de mai bine de 2 ore, Sala Radio să răsune de acordurile maiestuoase ale celor patru instrumente. Printre piesele interpretate şi-au facut locul „Your Lady” sau „Who Wants Ice Cream?” a trompetistului Ralph Alessi, dar şi alte piese de pe ultimul album al lui Ravi Coltrane, intitulat „Spirit Fiction”.

În piesele sale, Ravi Coltrane pare să îmbine perfect accentele clasice cu tendinţele noi în materie de jazz, iar muzica sa cuprinde o varietate largă de influenţe, care conferă vitalitate şi complexitate notelor. Totodată, mi-au plăcut la nebunie izbucnirile cu note acute ale trompetei prin care Ravi Coltrane „destrăma” din când în când fluiditatea concertului.Concertul s-ar putea caracteriza tocmai prin dinamismul puternic al acordurilor, dar şi prin imprevizibilitatea notelor pe alocuri, ceea ce mi-a dat oarecum impresia că aş fi asistat la un concert de improvizaţie.

Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti - Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro
Ravi Coltrane Quartet în concert la Bucureşti – Foto: Mihai Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Muzica lui Ravi Coltrane îţi conferă o stare de libertate, e o stare care persistă chiar şi după ce îţi părăseşti locul din sală pentru a păşi din nou în cotidian. Şi nici nu poate fi altfel, deoarece saxofonistul posedă un talent care împinge fiecare sunet către noi dimensiuni, piesele sale dau frâu liber imaginaţiei, iar sufletul pare să renască graţios.