Joi, 3 iunie 2010, Jean Michel Jarre a revenit în România pentru a susţine un concert de excepţie la Sala Polivalentă. Mai mult de 6000 de spectatori au venit să-l vadă pe vrăjitorul muzicii electronice.

Publicul s-a bucurat de un spectacol de lumini cu totul special dar şi de multe alte efecte speciale ce se potriveau perfect cu muzica francezului. Jean Michel Jarre este artistul care a deschis drumul în muzica ambientală şi electronică, influentând pe mulţi dintre artiştii de astăzi. Printre aceştia îi putem enumera pe Moby, Enya, Royksoop dar şi Armin van Buuren sau Paul Van Dyk. Mereu a încercat să inoveze şi să aducă ceva nou in compoziţiile sale, iar concertele live ale francezului sunt adevărate spectacole.

Concertul de la Bucureşti face parte în turneul mondial intitulat “2010”, intitulat astfel datorită cărţii lui Arthur C. Clarke – 2010: Odyssey Two. Cele mai cunoscute albume ale lui Jean Michel Jarre sunt “Oxygène” (1976), „Equinoxe” (1978), „Magnetic Fields/ Les Chants Magnétiques” (1981), „Zoolook” (1984), „Metamorphoses” (2000) şi „Téo & Téa” (2007).

Puţin după ora 20:30 luminile s-au stins în Sala Polivalentă pentru a-l primi cum se cuvine pe artist. Acesta a preferat să coboare din unul dintre sectoarele de sus ale sălii pentru a putea lua contact cu publicul. A salutat în română: “Bună seara, Bucureşti” si s-a îndreptat pe scenă în aplauzele spectatorilor. A început un spectacol de două ore în care am avut parte de muzica lui Jarre lipsită de versuri, de un design impresionant de lasere şi de lumini. Totul a ţinut de un concept : “all-in-one-show” al artistului ce vrea să cuprindă muzica sa, care se impleteşte perfect cu un spectacol vizual special. Publicul a putut asculta melodii ca “Oxygene„, „Revolution„, „Chronologie„, „Magnetic Fields„, „Equinoxe” sau „Rendez-Vous„.

Un moment deosebit al spectacolului a fost cel în care Jean Michelle Jarre ”a cântat” la harfa din laser. În acest timp, publicul se întreba cum este posibil aşa ceva. Ambasador UNESCO, Jean Michel Jarre pune foarte mult accent pe protectia mediului, tocmai de aceea în cadrul spectacolului au putut fi ascultate şi două piese dedicate acestui subiect. Grija sa pentru natura şi pentru ce putem face să o protejăm este evocată în piesele sale, majoritatea fiind mai lungi de opt minute. Pe fundalul acestor melodii, pe ecranul imens din spatele scenei erau afişate statistici îngrijorătoare în legatură cu poluarea planetei. De asemenea, au fost prezentate şi melodii noi ale artistului primite cu mult entuziasm de public.

Show-ul a durat aproximativ două ore, dar artistul a revenit pentru bis la aplauzele spectatorilor, „Oxygene IV” fiind binecunoscuta melodie care a încheiat concertul de joi seară. De apreciat faptul că pe tot parcursul concertului, artistul francez a dat dovadă de o energie de invidiat pentru cei 62 de ani pe care îi are.

Jean Michel Jarre a impresionat prin modestia de care a dat dovadă şi de faptul că le-a mulţumit celor din public aproape după fiecare melodie. A mărturisit că e fericit că a revenit la noi în ţară după concertul din 2008 şi a oferit o experienţa vizuală şi fonică de neuitat.

Foto: Manuela Cepoi

Vezi mai multe poze de la concertul Jean Michel Jarre!


Vezi video de la concertul Jean Michel Jarre!