Home » Recenzii » RECENZIE: O seară de poveste pe ritmuri de chitară cu Steve Vai la Bucureşti (POZE)
Steve Vai a adus cel mai recent album al său, „The Story Of Light” şi la Sala Palatului din Bucureşti, în seara de 1 noiembrie 2012. Peste 4000 de spectatori au asistat la un adevărat show de lumină, sunet şi magie la chitară.
Seara a fost deschisă de artista Beverly McClellan, fostă finalistă a competiţiei The Voice, din SUA. Plină de naturaleţe, Beverly a salutat publicul, spunând că speră ca acestuia să-i placă blues-ul, pentru că ea asta va cânta. Acompaniată de un chitarist, Beverly a interpretat doar trei piese, printre care cover-urile „Cross Road Blues„, a lui Robert Johnson şi „Purple Rain” – Prince. Beverly McClellan s-a retras de pe scenă în aplauzele publicului, cucerit de forţa vocii ei.
Steve Vai a intrat pe scenă alături de colegii săi, într-un amalgam de lumini, fum de scenă şi aplauze ale publicului. „Racing The World” şi „Velorum” au fost primele piese ale unui show de trei ore. Îmbrăcat cu o pereche de pantaloni evazaţi, în stilul flower-power, Steve Vai a glumit încă de la început cu publicul. Motivând că de fiecare dată când poartă acei pantaloni, picioarele lui cred că este Prince, Vai a dansat mai tot timpul în ritmul muzicii.
Ceea ce a atras imediat atenţia publicului a fost cu siguranţă harpa cu led-uri a artistei Deborah Henson-Conant. Pentru cine nu avea idee cât de bine sună o harpă într-un concert rock, show-ul de la Sala Palatului a demonstrat acest lucru. Steve Vai i-a prezentat de la început şi pe ceilalţi colegi ai săi: Dave Weiner (chitară), Jeremy Colson (percuţie) şi Philip Bynoe (bass şi contrabass).
„Building A Church„, „Tender Surrender„, „Gravity Storm„, „Weeping China Doll” au curs pe corzile chitarelor lui Steve Vai, într-un ritm plin de pasiune. Dave Weiner a oferit un moment de solo la chitară, timp în care Steve Vai şi-a schimbat ţinuta colorată cu una mai sobră. Vai nu a ezitat să îndemne publicul să achiziţioneze albumele muzicale ale colegilor săi, ce puteau fi găsite la ieşirea din sala de concerte. Chitaristul a încântat publicul nu doar prin tehnica sa la chitară, dar şi cu vocea sa, la piesa „The Moon And I„. Au mai urmat piese ca „The Animal„, „Whispering A Prayer” sau „The Audience Is Listening„.
Deborah Henson-Conant a oferit la rându-i un moment de solo impresionant, la harpă. Spre final, pe scenă i s-a alăturat şi Philip Bynoe, la contrabass de data aceasta. Steve Vai a revenit pe scenă într-o nouă ţinută, pregătit pentru un mic set de piese acustice, printre care şi-au făcut loc şi mini-solo-uri ale colegilor săi. „Rescue Me Or Burry Me” şi „Sisters” au fost primele piese din setul acustic.
Spre deliciul publicului, Steve Vai şi bateristul Jeremy Colson au avut un lung moment de divertisment, atunci când Jeremy a apărut pe scenă cu un set de percuţie mobil, prins de corpul său. La baza acestui set era ataşat un craniu, care la un moment dat a început să „vorbească” cu Steve Vai, provocându-l să cânte, prin replici pline de umor. În formula aceasta au mai interpretat şi varianta acustică pentru „Salamanders In The Sun„.
Cât timp publicul a asistat la momentul de solo al bateristului, Steve Vai şi-a schimbat iar ţinuta. De data aceasta a apărut pe scena întunecată într-un costum acoperit cu lumini, purtând o mască cu led-uri şi cântând la o chitară cu aspect futurist, accesorizată la rându-i cu lasere. Luminile de pe costumul său îşi schimbau culoarea în ritmul riff-urile de la piesa „The Ultra Zone”. După această parte apreciată de public, colegii de scenă ai lui Steve Vai au captat atenţia spectatorilor, până când Vai a revenit pe scenă.
Ceea ce a urmat a făcut foarte fericiţi trei adolescenţi din sală. Steve Vai a vrut să interpreteze un cântec „care nici măcar nu a fost scris încă„. Aşa că a invitat trei spectatori pe scenă, iar aceştia au fost puşi să fredoneze ce părţi muzicale ar vrea ei să audă la instrumentele de pe scenă, sau să imite mişcările pe care le-ar face dacă ar cânta la unul din instrumente. El şi colegii săi au redat imediat ceea ce le-a fost indicat, iar la final Steve Vai a reunit toate aceste fragmente într-o melodie improvizată. Cei trei curajoşi au primit de la artist câte o pană de chitară, ca mulţumire pentru ajutorul oferit.
http://www.youtube.com/watch?v=pzsc5ZRdLmk
Ultima piesă din concert a fost celebra „For The Love Of God„, care a ridicat tot publicul în picioare, la final. Steve Vai şi colegii săi au revenit şi pentru bis, interpretând ultima piesă a unui concert memorabil, „Taurus Bulba„, la care toţi spectactorii au stat în picioare. Înainte să se retragă de pe scenă, Steve Vai a lăsat în aer promisiunea unei reveniri şi a mulţumit publicului, mărturisind că de fiecare dată când vine în România nu ştie la ce să se aştepte, dar mereu a primit ce a fost mai bun de la public.
Vezi galeria foto completă a concertului Steve Vai!
Concertul susţinut de Steve Vai la Sala Palatului din Bucureşti a făcut parte din turneul internaţional „The Story Of Light” şi a fost organizat de Emagic.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.