Home » Recenzii » RECENZIE: O seară indie-retro-garage cu The Raveonettes la Bucureşti (FOTO)
Stilul noise rock nu este pentru oricine, dar concertul The Raveonettes din seara de 27 ianuarie 2015 din Club Control din Bucureşti a demonstrat că este pentru foarte mulţi români. Sala mare a fost plină de oameni hip care au venit să asculte ce pot să facă Sune şi Sharin live, cu chitarele electriceşși vocile lor cu tonalităţi dark. În deschidere, băieţii de la Coughy, Vlad Stoica şi Ovidiu Bejan, s-au jucat cu zgomotele şi au pregătit terenul cu un sunet experimental şi liber de orice reguli muzicale.
Trupa daneză a venit la Bucureşti să cânte pentru un public cu gustul format pentru un indie-rock în care fuzionează beaturi minimaliste de rockabilly cu riff-uri zgomotoase şi reci de chitară, îmbrăţişate de un aer pop-punk.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
The Raveonettes au fost primiţi cu entuziasm de publicul învăluit într-o ceaţă densă fulgerată de lumini puternice, care au trasnformat sala într-un nor psihedelic pe toată durata serii. Concertul a început cu „Endless Sleeper”, piesa de deschidere şi una dintre cele mai populare de pe albumul „Pe’ahi”, pe care trupa îl promovează în acest turneu. Versurile piesei relatează povestea teribilă a tatălui lui Sune care s-a aflat la un pas de înec într-un accident de surfing în Hawaii – majoritatea cântecelor fiind influenţate de experienţe personale şi cultura surf a Californiei.
Piesele care au urmat şi-au menţinut tonalitatea întunecată şi atmosfera a fost întreţinută de trupa care a dansat pe rimt în felul specific stilului shoegaze. Efectele muzicale şi instrumentaţia originală care a adunat aprecierile criticilor muzicali au fost transmise în sala din Control şi asimilate de un public receptiv. Elementele muzicale de inspiraţie surf au luat o nouă întorsătură, una întunecată, şi razele de soare californiene au fost înlocuite de o ceaţă daneză şi de lumini psihedelice, într-un context inedit.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Dacă intro-ul concertului a fost mai mult zgomot şi lumină, în continuare publicul a putut să aprecieze şi calităţile vocale ale celor doi cântăreţi danezi, pe piese precum „Killer in the streets” sau „Hallucinations”, unde s-au intrezărit şi altfel de ritmuri, mai dulci, ultima piesa aparţinând albumului „Lust, Lust, Lust”, unde stilul surf nu devenise încă atât de sumbru.
Deşi concertul a fost unul mai mult decât satisfăcător din punct de vedere muzical, luminile insistente şi epileptice au trecut de multe ori pragul de efecte care creează o atmosferă propice garage-rockului şi au ajuns să determine publicul să facă shoegaze la propriu, dansând cu ochii în pământ. Intenţionat sau nu, şocurile vizuale au împiedicat de multe ori publicul să vadă ce se întâmplă pe scenă, lăsându-i să asculte muzica cu ochii închişi sau cu ochelari de soare – parte a experienţei?
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Cu siguranţă cei prezenţi au simţit cum trebuie muzica celor de la The Raveonettes timp de o oră şi jumătate, dar ar fi apreciat un „garaj mai întunecat”. Salvatoare au fost armoniile vocale retro cu iz amărui, ritmurile metalice, reci și versurile sensibile pe care merita să îţi concentrezi toată atenţia. În a doua parte a concertului „Love in a Trashcan”, „Attack of The Ghost Riders” şi „My Tornado” au fost piesele care îţi reaminteau de ce te afli încă acolo şi de ce o muzică de nişă poate umple o sală.
Sune şi Sharin au sugerat că noaptea este pe sfârşite cu o armonie vocală aparte pe piesa „When The Night is Almost Done” şi te invitau într-o poveste ireală, uşor decadentă, la care voiai să iei parte, irezistibil.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Shoegaze = subgen al muzicii alternative rock care s-a născut în Marea Britanie în anii 1980, numit astfel datorită cântăreţilor care în timpul concertelor live dansează mai mult pe loc, detaşaţi şi introspectivi, de unde reiese ideea că se uită în pământ/la pantofi.
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.