Home » Recenzii » RECENZIE: Therion – alchimia unui concert remarcabil
Pentru câteva ore, spaţiul de la Arenele Romane din Bucureşti a fost locul de întâlnire al fanilor trupei Therion, atât din ţară, cât şi din străinătate. Therion a revenit în România după concertul „Therion goes classic” din 2006. Concertul din seara de 22 noiembrie 2010 a făcut parte din turneul de promovare a celui mai nou material discografic lansat de Therion, intitulat „Sitra Ahra„.
Porţile de la Arenele Romane s-au deschis publicului cu puţin înainte de ora 19:00. După nicio jumătate de oră, pe scena din cortul amenajat la Arene, au urcat suedezii de la Loch Vostok, urmaţi de trupa Leprous, din Norvegia. Însă, aşa cum au evidenţiat şi soliştii celor două formaţii, adevăratul spectacol urma să fie dat de Therion.
De data aceasta, liderul formaţiei, Christofer Johnsson a adus pe scenă o formulă internaţională, menită să creeze şi să ofere un spectacol remarcabil, „pe tărâmul lui Dracula„. Therion a fost alcătuită din suedezii Christofer Johnsson, Thomas Vikstrom şi Snowy Shaw, soprana Katarina Lilja bateristul Johan Koleberg, soprana americană Lori Lewis, basistul de origine poloneză Waldemar Sorychta şi chitaristul argentinian Christian Vidal. Opt personalităţi diferite, opt ingrediente ale unui concert memorabil.
Concertul a fost ca o călătorie în biografia grupului, cuprinzând peste 20 de piese, din toate momentele importante ale grupului. Piesa de început a fost chiar „Sitra Ahra„, urmată de „Wine of Aluqah„, „Typhon„, „Perennial Sophia„, „Hellequin„, „Nifelheim„, „Siren of the Woods„, „Voyage of Gurdjieff„, „Ljusalfheim„. La jumătatea show-ului, soprana Katarina Lilja a anunţat că este momentul pentru un cover şi astfel, trupa a cântat „Dies Irae” (cover după Wolfgang Amadeus Mozart). Vocile remarcabile ale artiştilor, interpretarea teatrală a pieselor, particularităţile fiecărei personalităţi de pe scenă, decorul amenajat, toate acestea acompaniate de fervenţa publicului, au fost calităţile unui concert deosebit.
Printre piesele din a doua jumătate a concertului s-au numărat „Ginnungagap„, „Kali Yuga Part 3„, „Call of Dagon„, „Clavicula Nox„, „Enter Vril-Ya„, „Blood of Kingu„, „Lemuria„, „Abraxas„, „Unguentum Sabbati„. La partea de bis, Therion a oferit a surpriză plăcută publicului, atunci când Snowy Shaw a apărut pe scenă purtând stindardul dacic Dracones, în semn de respect şi pentru a aduce aminte de legătura dintre spiritualitatea străveche, arhetipala, a locului şi mitologia nordică primordială. Concertul s-a încheiat cu piesele „Rise of Sodom & Gomorrah” şi „To Mega Therion„.
La final, o parte din membrii Therion au coborât în faţa scenei şi au dat mâna cu cei prezenţi în primele rânduri. De asemenea, spectatorii care nu s-au grăbit să plece, au avut ocazia să facă poze sau să obţină autografe de la chitaristul Christian Vidal.
Evenimentul de la Arenele Romane a fost organizat de către Promusic Prod. & Events şi revista Maximum Rock.
Foto: Anca Tudosă
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.