Home » Recenzii » RECENZIE: Tudor Gheorghe a adus „Vremea nemâniei” la Sala Palatului
Mii de spectatori au venit în seara de 26 octombrie 2011, la Sala Palatului din Bucureşti, pentru a-l vedea pe maestrul Tudor Gheorghe. Timp de mai bine de două ore, maestrul a adus în sala de spectacol „Vremea nemâniei”, un show plin de emoţii, construit pe versurile regretatului poet, Grigore Vieru. Acest spectacol face parte dintr-un turneu început pe 4 octombrie 2011, chiar din comuna natală a poetului, din Basarabia.
Hotărât să scoată publicul din starea cotidiană, Tudor Gheorghe le-a prezentat spectatorilor multiplele faţete ale poetului Grigore Vieru. Acompaniat de orchestra Arkadia, sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu, spectacolul a început cu un îndemn: „Bucuraţi-vă de viaţă!”. Maestrul a explicat publicului că vrea să-l detaşeze de problemele zilnice, de efectele negative ale mass mediei, de tot ceea ce distrage atenţia de la frumuseţea artei lirice.
Tudor Gheorghe a vorbit printre cântece, pe un ton glumeţ, de realitatea din prezent, comparată cu trecutul, de tinerii de azi, atraşi de superficialitate. Apoi le-a arătat frumuseţea versurilor lui Grigore Vieru, care i-a fost şi prieten. Cântate sau recitate, poezii precum „Cad pe ape”, „Vreau să te văd”, „A, iubite,a”, „Pădure,verde pădure” – au scos la iveală frumoase declaraţii despre iubire şi emoţii de îndrăgostiţi.
Tudor Gheorghe a povestit şi întâmplări mai mult sau mai puţin haioase, pe care le-a trăit în vremea comunismului, unele chiar alături de Grigore Vieru şi alţi scriitori români. A evidenţiat faptul că pentru Grigore Vieru, cuvântul „mama” are două înţelesuri: fiinţa care l-a născut şi patria. Au urmat o serie de poezii dedicate mamei, pentru ambele sensuri: „Făptura mamei”, „Despre fericire”, „Formular”, „Mi-e dor de tine mamă”, „Florile negre” sau „Morile”.
Pentru că în sală se aşternuse o atmosferă tristă, maestrul a reuşit în câteva minute să înveselească publicul. I-a readus pe toţi în amintirile copilăriei, pe versurile pentru copii ale lui Grigore Vieru. „Steaua de vineri”, „Puişorii”,”Cum se spală ariciorii”, „Stea-stea, logostea”, „Băieţaşul din ochii mamei” au fost poeziile care au adus zâmbetul spectatorilor.
Pentru final, maestrul a păstrat poezii ce au în sine un mesaj patriotic, emoţionant, dar şi plin de respect pentru trecut.”Ruşinoscul proverb”, „De-acum”şi „Legământ” – o poezie închinată lui Mihai Eminescu şi „Nu am moarte, cu tine, nimic”. Şi pentru a nu lăsa publicul într-o stare meditativă, Tudor Gheorghe le-a cântat din nou, „şlagărul serii” – poezia „Cad pe ape”, menţionând că va fi singura ocazie în care o vor auzi, căci doar el o interepretează. Spectacolul s-a încheiat cu aplauzele îndelungi ale publicului, la care maestrul a răspuns cu mulţumiri.
Spectacolul „Vremea nemâniei” din Bucureşti a fost organizat de către Asociaţia Culturală Maria Domina şi Agenţia Vreau Bilet.
Foto: Anca Tudosă
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.