Home » Recenzii » RECENZIE: Watain şi Degial au fost protagoniştii unui adevărat ritual ocult pe ritmuri black metal şi death metal (POZE)
Pentru fanii black metal-ului, seara de luni, 7 aprilie 2014, a fost ocazia perfectă pentru a asista la un ceremonial ocult în toată puterea cuvântului, susţinut de muzica izvorâtă parcă din abisurile infernului. Asta pentru că Watain, binecunoscuta trupă de black metal din Suedia a ajuns şi în România, oferind un concert pe cinste în clubul Colectiv din Bucureşti.
Scena a devenit un altar desăvârşit pentru ritualul macabru de invocare a zeilor malefici, efectele pirotehnice, craniile de animale şi elementele simbolice oculte fiind sarea şi piperul unei seri excentrice, în care fanii black metal-ului s-au putut bucura de un concert cu totul ieşit din comun, dezbrăcându-se de orice prejudecăţi. Întunericul s-a pogorât o dată cu Kistvaen şi Degial, trupele care au întreţinut furia abisală până când dezinhibarea a atins apogeul cu piesele de pe albumul „The Wild Hunt” al voievozilor tenebrelor din trupa Watain.
Puţin după ora 19:00, publicul i-a putut asculta live pe băieţii de la Kistvaen, o trupă a cărei nume devine din ce în ce mai sonor în zona metal. Plini de energie, au oferit preţ de aproximativ jumătate de oră o doză sănătoasă de depressive black metal ivit din notele apocaliptice ale unor piese ca „The Deepest Cut”, „Morningstar”, „Dyssomnia”, „Void” şi „Unbekannte”. Deşi au avut parte de un public cam timid şi prea puţin numeros, cei de la Kistvaen au avut o prestaţie exemplară şi plină de profesionalism, ca la toate concertele lor de altfel.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
După jumătate de oră de pauză în care scena a fost amenajată cu un decor funebru prevestind dezlănţuirea de forţe sinistre care avea să urmeze, şi-au făcut apariţia pe scenă băieţii din trupa suedeza Degial, care şi-au promovat piesele de pe albumul „Death’s Striking Wings”. O dată cu acest moment a izbucnit şi entuziasmul publicului, foarte receptiv la fluxul de note şi răgete invocând o stare de haos într-un elogiu necontenit al morţii.
La ora 21:15 a venit şi rândul mult aşteptatei trupe Watain să urce pe scenă, iar fanii au fost martorii unui ritual încărcat de ocultism şi aspecte tribale. Un concert nerecomandat celor slabi de inimă sau încorsetaţi în regulile societăţii de consum. Mirajul infernal şi morbid a indus publicului o energie puternică, greu de stăpânit, lucru care a fost uşor de remarcat dacă luăm în considerare moshpit-urile dezlănţuite care au animat Colectiv-ul pe durata întregului concert.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Watain au incendiat la propriu scena, iar noi am asistat la o ceremonie cât se poate de serioasă şi sobră de adorare şi slăvire a forţelor superioare care sălăşluiesc în adâncurile infernului. Aşa cum declara chiar Erik Danielsson, vocalistul trupei, ei iau în serios întregul ritual de pe scenă, muzica rămânând adesea în plan secundar, reprezentând un simplu mijloc de comunicare cu zeii pe care îi slăvesc.
Cu „Night Vision” am pătruns pe tărâmurile întunecate, iar „De Profundis” a înlesnit drumul către abisuri. „Black Flames March”, „Puzzles vs. Flesh” şi „Devil’s Blood” au continuat marşul ocult prin foc şi sânge păstrat într-un pocal pe care vocalistul l-a ridicat spre finalul concertului în semn de slăvire. „Sleepless Evil”, piesă cu un tempo rapid şi brutal şi un solo năucitor, şi „Legions Of The Black Light” au fost puntea către finalul apoteotic constituit de piesele „Total Funeral” şi „The Wild Hunt”, încheind glorios un ritual sângeros.
Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!
Şi pentru că publicul deja mult mai numeros şi înfierbântat de black metal-ul de calitate al celor de la Watain nu putea pleca acasă cu una cu două, băieţii au revenit pe scenă parcă şi mai determinaţi să stârnească hoardele de spirite. Beat-urile tribale ale piesei „Outlaw” ne-au făcut să ne simţim ca la o ceremonie voodoo, iar riff-urile au dezlănţuit haosul. Totul s-a încheiat pe acordurile pieselor „Sworn To The Dark” şi „The Serpent’s Chalice”.
Aşadar, concertul celor două trupe suedeze Watain şi Degial a fost o experienţă interesantă, în care muzica şi efectele speciale au fost strâns legate între ele, contribuind la succesul evenimentului.
1. Night Vision
2. De Profundis
3. Malfeitor
4. Black Flames March
5. Puzzles ov Flesh
6. Devil’s Blood
7. Sleepless Evil
8. Legions of the Black Light
9. Total Funeral
10. The Wild Hunt
Bis
11. Outlaw
12. Sworn To The Dark
13. The Serpent’s Chalice
Opinia cititorilor noştri este importantă pentru noi, iConcert.ro încurajând publicarea comentariilor voastre. Pe site urmează să îşi găsească locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate într-un limbaj civilizat, fără atacuri la persoane / instituţii. Ne rezervăm dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum şi de a restricţiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.