Ultima săptămână de toamnă ne-a adus unul dintre cele mai frumoase spectacole găzduite în acest an la Sala Palatului. Luni, 28 noiembrie 2016, scena Sălii Palatului s-a umplut cu dansatorii trupei Ballet Flamenco de Madrid, care au dat viaţă celebrei opere „Carmina Burana”, scrisă de Carl Orff şi a cărei premieră a avut loc în anul 1937. Peste 30 de dansatori, îndrumaţi de Luciano Ruiz, au însufleţit publicul cu paşi hipnotizanţi de flamenco şi au arătat ce minuni poate crea pasiunea pentru dans.

„Carmina Burana”, compoziţia muzicală creată pe baza a 24 de poeme medievale, reprezintă o adevărată capodoperă şi nu puţini artişti au preluat-o în scopul integrării acesteia în nenumărate filme şi spectacole, îndeosebi datorită dramatismului şi suspansului pe care îl stârneşte. Spectacolul trupei Ballet Flamenco de Madrid nu face excepţie şi îşi propune să îmbine acest dramatism cu delicateţea şi senzualitatea mişcărilor de balet, dar şi cu înflăcărarea paşilor de flamenco care îi conferă trupei madrilene autenticitate.

Opera "Carmina Burana" - Ballet Flamenco de Madrid la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Opera „Carmina Burana” – Ballet Flamenco de Madrid la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto!

Spectacolul susţinut de dansatorii de la Ballet Flamenco de Madrid a cuprins două părţi. Prima parte s-a centrat pe povestea spusă de cele 24 de poeme din „Carmina Burana”, iar cea de a doua parte a fost o fiesta în toată regula, în care dansul flamenco a avut rolul principal. Ne-am bucurat de ritmul dezlănţuit, de sensibilitatea, entuziasmul şi armonia acestui dans, dar şi de duelurile pline de suspans dintre dansatori şi de magia în care ne-au învăluit costumele în culori asortate şi rochiile vaporoase ale dansatoarelor.

Dansatorii au reuşit să redea prin mişcările lor temele principale care se regăsesc în compoziţia „Carmina Burana”, printre care iubirea, efemeritatea vieţii, pariul, lăcomia sau bucuria reîntoarcerii primăverii, reuşind totodată să ne demonstreze că dansul poate fi o metodă de comunicare şi sensibilizare mai mult decât eficientă. Şi pentru că roata norocului şi a vieţii se întoarce în permanenţă, reprezentaţia operei „Carmina Burana” s-a încheiat în acelaşi mod în care a şi debutat, şi anume pe acordurile dramatice ale poemului „O Fortuna”.

Opera "Carmina Burana" - Ballet Flamenco de Madrid la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Opera „Carmina Burana” – Ballet Flamenco de Madrid la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto!

Chiar dacă nu eşti un împătimit al muzicii clasice, spectacolul „Carmina Burana” susţinut de trupa de dansatori din Madrid te lasă fără cuvinte, iar porţia de flamenco din a doua parte îţi captează complet atenţia. De altfel, flamenco este printre puţinele dansuri care creează acel suspans covârşitor, care te ţine cu sufletul la gură şi te face să uiţi de tot ce e în jur. Mişcările rapide ale picioarelor dansatorilor şi tropăiturile specifice sunt susţinute de momente instrumentale la chitară, dar şi vocal prin strigăte de apreciere care te duc inevitabil cu gândul la acei „gitanos” andaluzi care au iniţiat acest dans magic.

Ballet Flamenco de Madrid este o trupă de dans care şi-a câştigat renumele datorită modului în care îmbină baletul şi dansul flamenco în reprezentaţiile sale, o abordare unică şi foarte reuşită, care i-a adus aprecierea publicului din întreaga lume. Spectacolul de la Bucureşti a fost încărcat de energie pozitivă, captivant şi plin de vervă.